Charles Kensington Salaman: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nový dle en a uvedených odkazů
(Žádný rozdíl)

Verze z 10. 1. 2018, 11:58

Charles Kensington Salaman
Základní informace
Narození3. března 1814
Londýn
Úmrtí23. června 1901 (ve věku 87 let)
Londýn
Místo pohřbeníGolders Green Jewish Cemetery
Žánryklasická hudba, duchovní hudba a opera
Povoláníhudební skladatel a klavírista
Nástrojeklavír
PříbuzníJulia Goodman, Rachel Simon, Rose Emma Salaman a Annette Salaman (sourozenci)
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charles Kensington Salaman (3. března 1814 Londýn23. června 1901 tamtéž) byl britský klavírista a hudební skladatel.

Život

Charles Kensington Salaman se narodil 3. března 1814 v Londýně. Od dětství projevoval mimořádné hudební nadání. Již v deseti letech se stal členem Královské hudební akademie. Jeho učiteli byli Charles Neate a William Crotch. V roce 1828 hrál na veřejném koncertě své skladby. Poté studoval v Paříži u Henriho Herze. Do Londýna se vrátil v roce 1830 a byl pověřen, aby zkomponoval ódu pro Shakespearův festival ve Stratford-upon-Avonu.

Komponoval především klavírní a vokální skladby. Básně, které si pro zhudebnění vybíral pocházely z mnoha evropských jazyků včetně latiny (Quintus Horatius Flaccus, Gaius Valerius Catullus), staré řečtiny (Anakreón) a hebrejštiny ([[Jehuda ha-Levi a liturgické texty).

V letech 1845–1848 pobýval v Římě, kde mimo jiné dirigoval premiéru 3. symfonie Ludwiga van Beethovena. Dostalo se mu pocty, že byl jmenován čestným členem Akademie sv. Cecilie. Oženil se 24. prosince 1848 s Frances Simonovou, která pocházela z Jamajky. Měl s ní tři syny a dvě dcery. Jeho nejstarší syn, Malcolm Charles Salaman, je znám jako dramatik a umělecký kritik.

Po svém návratu do Londýna založil Londýnskou hudební společnost (Musical Society of London) a po několik let působil jako její čestný sekretář. Proslul také svými veřejnými přednáškami na hudební témata. Jako skladatel věnoval pozornost duchovní hudbě. Několik jeho chorálů a žalmů se stalo součástí repertoáru anglikánské církve.

Salaman patřil mezi první zastánce reformního judaismu v Anglii. Centrem tohoto hnutí byla West London Synagoge. Pro ni zkomponoval 124 skladeb. Některé z nich používají i zastánci ortodoxního směru.

Poslední Salamanův veřejný koncert se uskutečnil v roce 1876. Poté se uchýlil do soukromí. Zemřel 23. června 1901 v Londýně. Je pohřben na židovském hřbitově Golder's Green v londýnské čtvrti Hendon. Jeho sestra, Julia Goodmanová, byla malířkou. Jejím dílem je i nejznámější portrét skladatele.

Dílo

Komponoval především klavírní a vokální skladby. Napsal i několik orchestrálních skladeb a komickou operu na téma Charlese Dickense Pickwicks (1889). Důsledkem jeho hlubokého náboženského založení je i mnoho skladeb duchovního charakteru, které jsou používány v anglikánské církvi i v židovských komunitách. Patrně nejznámější dílem je jeho zhudebnění Shelleyho básně I arise from dreams of thee, napsané v Bathu v roce 1836 a publikované ve sbírce "Six Songs" (1838).

Literatura

  • Devonshire: Charles Salaman. In The Musical Times and Singing Class Circular, Vol. 42, No. 702 (Aug. 1, 1901), pp. 530–533.
  • Grove´s Dictionary of Music and Musicians (ed. Eric Blom, 9 svazkù, London 5 1954)

Externí odkazy