Trofej pro mistra světa ve fotbale: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
založeno
 
Řádek 52: Řádek 52:


{{Portály|Fotbal}}
{{Portály|Fotbal}}
[[Kategorie:Fotbalová ocenění]]
[[Kategorie:Ocenění ve fotbalu]]
[[Kategorie:Mistrovství světa ve fotbale]]
[[Kategorie:Mistrovství světa ve fotbale]]
[[Kategorie:Sochařství]]
[[Kategorie:Sochařství]]

Verze z 9. 1. 2018, 09:56

Trofej na poštovní známce

Trofej pro vítěze mistrovství světa ve fotbale je artefakt, který předávají po finálovém zápase předseda FIFA a hlava hostitelské země kapitánovi vítězného týmu. Od roku 1930 se konalo dvacet světových šampionátů (ve čtyřletém intervalu), titul mistra světa získalo osm zemí.

Zlatá Niké

Soubor:1772 Soccer 20.jpg
Jules Rimet a Zlatá Niké

Před prvním mistrovstvím světa zakoupil tehdejší šéf FIFA Jules Rimet jako cenu pro vítěze sošku antické bohyně vítězství Níké držící nad hlavou osmibokou nádobu. Jejím autorem byl francouzský sochař Abel Lafleur, byla zhotovena z pozlaceného stříbra ryzosti 925/1000 (tzv. šterlinkové stříbro) a stála na podstavci z lapis lazuli, na který se připevňovaly zlaté destičky s názvy vítězných týmů. Byla vysoká 35 cm a vážila 3,8 kg. Po smrti Julese Rimeta v roce 1946 dostala trofej název „Rimetův pohár“. Trofej byla putovní, přičemž bylo stanoveno, že země, která vyhraje turnaj potřetí, si ji bude moci ponechat trvale. To se podařilo v roce 1970 Brazilcům, Zlatá Niké pak byla vystavena v sídle Brazilské fotbalové konfederace v Rio de Janeiro. Odtud byla 19. prosince 1983 neznámými pachateli odcizena. Nepodařilo se ji nikdy najít a předpokládá se, že ji zloději roztavili.[1]

Nová trofej

Daniel Passarella s pohárem

V roce 1971 vypsala FIFA soutěž na cenu, která nahradí Zlatou Niké. Z padesáti tří přihlášených návrhů zvítězil ten, s nímž přišel Ital Silvio Gazzaniga (1921–2016). Jeho socha má symbolicky vyjadřovat radost z vítězství: zobrazuje dvojici fotbalistů se vztyčenýma rukama, mezi nimiž spočívá zeměkoule.[2]

Trofej je zhotovena z osmnáctikarátového zlata a malachitu. Je dutá, váží 6,175 kg, z toho 5 kg tvoří zlato, a je vysoká 36,8 cm. Na spodní straně jsou vyryta jména držitelů. Byla vyrobena milánskou firmou GDE Bertoni.

Prvními držiteli nové trofeje se stali v roce 1974 západní Němci. Na rozdíl od Zlaté Niké je pohár podle pravidel věčně putovní: úřadující mistr světa ho má tři roky po šampionátu, pak ho vrátí FIFA a dostane repliku z pozlaceného bronzu. Od roku 1974 také dostávají všichni hráči vítězného týmu zlaté medaile.

Kapitáni, kteří přebírali trofej

Zajímavosti

Literatura

  • PECHR, Jiří: Slavnosti fotbalu. Olympia, Praha 1981

Reference

Externí odkazy