Vladimír Tosek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ShadowRobot (diskuse | příspěvky)
m WPCleaner v1.42b - Fixed using WP:WCW (Více kategorií na jednom řádku)
značka: možný spam
Řádek 26: Řádek 26:
== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* {{NK ČR|jk01132801}}
* {{NK ČR|jk01132801}}
* [http://www.rozhlas.cz/plus/portrety/_zprava/televizni-tvar-prazskeho-jara-ma-svou-karikaturu-v-majoru-zemanovi-kdo-byl-vladimir-tosek-doopravdy--1774008 Televizní tvář pražského jara má svou karikaturu v Majoru Zemanovi] Pořad Českého rozhlasu Plus, množství podrobných informací o životě Vladimíra Toska, o jeho spolupráci se Státní bezpečností, o jeho působení v exilu.


{{Autoritní data}}
{{Autoritní data}}

Verze z 8. 12. 2017, 08:44

Vladimír Tosek
Narození11. června 1919
Praha
Úmrtí8. prosince 1987 (ve věku 68 let)
Londýn
NárodnostČeši
Povolánípřekladatel a publicista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vladimír Tosek (11. června 1919 v Praze - 8. prosince 1987 v Londýně) byl český publicista, překladatel a tlumočník. Patřil k předním televizním a rozhlasovým redaktorům a komentátorům šedesátých let 20. století a později v emigraci byl redaktorem revue Listy.

Biografie

Mládí

Vyrostl v rodině obchodníka s vínem na pražských Vinohradech, vystudoval Francouzské gymnázium a poté odjel ještě před nacistickou okupací do Anglie do první emigrace. Unikl tak osudu rodičů, kteří kvůli rasové perzekuci zahynuli v nacistickém koncentračním táboře. V Anglii se přihlásil do armády a tam vlivem silné komunistické buňky nabyl své komunistické přesvědčení. Z Anglie se vrátil s americkou armádou.

Z prvního manželství pochází Zdena Tichotová, členka skupiny Spirituál kvintet.

Opět doma

Po válce se stal pracovníkem Československého rozhlasu v monitoringu zahraničního vysílání, v době politických procesů byl propuštěn a pracoval jako redaktor a překladatel v knižních nakladatelstvích. Po zahájení vysílání Čs. televize se stal redaktorem zahraniční redakce, která se v druhé polovině 60. let stala základem mediální podpory tzv. Obrodného procesu v KSČ a celospolečenského Pražského jara 1968.

Vedle své práce v redakci zahraničí byl také autorem pořadu "Mezi námi, zajímaví lidé v hovoru i sporu", který Československá televize vysílala od 9. dubna až do 20. srpna každé úterý po Televizních novinách. Pravděpodobně šlo o první diskusní pořad u nás vysílaný v přímém přenosu, bez zásahu cenzury.

Druhá emigrace

V srpnu 1968 se podílel jako redaktor, hlasatel a komentátor na protiokupačním vysílání Čs. televize až nakonec přešel hranice do Rakouska a fakticky emigroval a do roku 1971 působil na stáži u italské televize, kdy odešel s manželkou Ruth (překladatelkou) a synem Janem do Velké Británie. Tam pracoval až do své smrti v monitoringu BBC a zároveň redigoval zahraniční Listy, vydávané Jiřím Pelikánem, kde vycházely jak příspěvky československých publicistů a autorů v emigraci, tak domácích disidentů. Kromě toho spolupracoval s Amnesty International pro obranu občanských práv v Jižní Americe.

Normalizační režim nemohl V. Toskovi zapomenout jeho angažmá v roce 1968. Mimo jiné proto vznikla postava prodejného novináře Ivo Holana v seriálu 30 případů majora Zemana (díly Bílé linky a Modrá světla), inspirovaná Toskovou postavou. Herec Svatopluk Matyáš byl vybrán a namaskován tak, aby Toska co nejvíc připomínal.

Tlumočník

Zejména v 60. letech působil také jako vícestranný konferenční tlumočník. Ovládal 8 jazyků: češtinu, angličtinu, francouzštinu, italštinu, španělštinu, ruštinu, němčinu a latinu. Jazykové vybavení mu také umožnilo vést průlomový první přímý televizní přenos ze setkání na nejvyšší úrovni mezi SSSR a USA.

Externí odkazy