Industrializace: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Definice v úvodu podstatně vylepšena. Další kapitoly ještě nutno hodně zlepšit!
→‎Příčiny vzniku: Trochu soustavnější popis.
Řádek 9: Řádek 9:


== Příčiny vzniku ==
== Příčiny vzniku ==
* nahromadění [[kapitál]]u (tehdy to byla výhodná situace států jako [[Anglie]], [[Francie]] a [[Nizozemsko]])
* hromadění kapitálu (výhoda [[Anglie]])
* uvolnění pracovní síly (výhoda [[Anglie]] - v r. 1381 zrušili nevolnictví a tím přibylo svobodných lidí)
* uvolnění pracovní síly (v Anglii bylo již v roce 1381 zrušeno nevolnictví a postupně se rozrůstalo obyvatelstvo)
* technický rozvoj (začátek už v [[Renesance (historická epocha)|renesanci]] - [[Johannes Kepler|Kepler]], [[Isaac Newton|Newton]], později v 18. století rozvoj biologie, chemie, ekonomiky, )
* technický rozvoj (začátek už v období [[Renesance (historická epocha)|renesance]] - [[Fyzika|fyzikální]] objevy, spojené se jmény jako [[Isaac Newton], vynález [[Parní stroj|parního stroje]], rozvoj [[Železnice|železnic]], později rozvoj biologie a chemie)


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 8. 11. 2017, 11:26

Industrializace je proces, během něhož dochází k proměně předprůmyslové společnosti, založené převážně na zemědělské (agrární) a řemeslné výrobĕ, ve společnost industriální, založenou na strojní, průmyslové výrobĕ.

Společenské změny

Mnohé z prvních výrobních závodů průmyslového typu v 18. století např. v Anglii 18. století měly šlechtické majitele. Ti nijak nedbali na životní podmínky dělníků, kteří se stěhovali do měst za prací z venkova.

Následující 19. století bývá charakterizováno jako období útlaku dělníků; tuto situaci zmírnilo až vytváření odborových organizací a spolupráce zaměstnavatelů se státem.

Během industrializace došlo k pádu některých církevních dogmat, upevnilo se kapitalistické hospodaření a rozvíjela se parlamentní demokracie směrem ke své dnešní podobě. Vznikaly předpoklady k sekularizaci společnosti.

Příčiny vzniku

  • nahromadění kapitálu (tehdy to byla výhodná situace států jako Anglie, Francie a Nizozemsko)
  • uvolnění pracovní síly (v Anglii bylo již v roce 1381 zrušeno nevolnictví a postupně se rozrůstalo obyvatelstvo)
  • technický rozvoj (začátek už v období renesance - fyzikální objevy, spojené se jmény jako [[Isaac Newton], vynález parního stroje, rozvoj železnic, později rozvoj biologie a chemie)

Historie

První zemí na světě, kde došlo k industrializaci, byla Anglie, nedlouho po ní následovala Francie, Německo a Spojené Státy. Do konce 19. století se s výjimkou Balkánu a Ruska zprůmyslnila celá Evropa. V Rusku po Říjnové revoluci byla zahájena až ve 30. letech za Stalinovy vlády; stavěla se tam celá nová průmyslová města. Druhá světová válka naplno ukázala možnosti války, zajišťované masovou výrobou v již industrializované společnosti v dosud nevídaných měřítkách. V 50. letech minulého století začala válka studená, během níž došlo k většímu rozvoji průmyslu v USA a v SSSR včetně jeho satelitů. Také došlo k velké industrializaci v Japonsku, od 80. let i v Malajsii, Taiwanu a Jižní Koreji. Dnes se díky změnám režimu v Číně rozšiřuje moderní průmysl i tam.

Dělení

Industrializace se dá rozdělit do třech vývojových etap[zdroj?]:

  • 1. vědecko - technická revoluce - byla zahájena vynálezem parního stroje (18. století)
  • 2. vědecko - technická revoluce - byla zahájena objevem elektrického proudu (přelom 19. a 20. století)
  • 3. vědecko - technická revoluce - byla zahájena s rozvojem informačních technologií. (konec 20. století)

Literatura

  • JAKUBEC, Ivan; JINDRA, Zdeněk. Dějiny hospodářství českých zemí : od počátku industrializace do konce habsburské monarchie. Praha: Karolinum, 2006. 471 s. ISBN 978-80-246-1035-1. 

Související články