Modří už vědí: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Pixycz (diskuse | příspěvky)
Nová stránka: Původně vtipná hláška, citace ze svého času populárního kresleného vtipu. Původní význam slovního spojení postupně zapadá a mění se v mem. Pou...
(Žádný rozdíl)

Verze z 31. 5. 2007, 13:14

Původně vtipná hláška, citace ze svého času populárního kresleného vtipu. Původní význam slovního spojení postupně zapadá a mění se v mem. Používá se často jako idiom s významem "předpokládám, že bystřejší/informovanější z vás již pochopili".

Historie

Původní vtip reagoval na populární dětskou televizní soutěž brněnského studia Hip Hap Hop. Soutěžila zde dvě žákovská družstva, červení a modří, a finálovou hrou bylo hádání postupně odkrývaného obrázku. Ten byl zobrazován na síti 4×5 obrazovek, v každém kole se rozsvítil jeden díl obrazu. Družstvo, které dříve správně odhalilo, co obrázek představuje, zvítězilo. Otázka nebo zvolání moderátora soutěže "a červení/modří již vědí" bylo velmi typické a vstoupilo časem ve všeobecnou známost.

V roce 1993 otiskl časopis Sorry kreslený vtip, zobrazující scénu z této soutěže. Na síti obrazovek byla jako obrázek zčásti odkryta vulgární kresba (kosočtverec se svislou čárou uvnitř a krátkými čárkami kolem), přičemž moderátor pronáší právě onen okřídlený dotaz "...a modří už vědí...?" Tento vtip se po otištění stal velmi populárním, mezi lidmi putovaly jeho fotokopie a tiskl se i na trička.

Během času je původní karikatura stále více zapomenuta, její slovní citace se osamostaňuje a význam se posouvá k obecnějšímu idiomu.