Värttinä: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MatSuBot (diskuse | příspěvky)
m doplnění infoboxu
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot: přidáno {{Autoritní data}}
Řádek 42: Řádek 42:


{{Portály|Finsko|Hudba}}
{{Portály|Finsko|Hudba}}
{{Autoritní data}}


[[Kategorie:Finské hudební skupiny]]
[[Kategorie:Finské hudební skupiny]]

Verze z 4. 10. 2017, 11:13

Värttinä
Základní informace
PůvodRääkkylä
Žánryfolk a folk
Aktivní rokyod 1983
VydavatelNonesuch
Webwww.varttina.fi
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Värttinä je finská folková hudební skupina, kterou v severokarelské vesnici Rääkkylä založily roku 1983 Sari a Mari Kaasinenovy a jejich matka Pirkko. Jejich hudba vychází z původní karelské a ugrofinské hudby.

Sestava skupiny se poměrně často mění – největší změna proběhla v roce 1990, kdy ze skupiny odešla většina původních členů a přidali se noví. Z tohoto roku pochází i jejich první úspěšné album – Oi Dai.

V současné době Värttinu tvoří tři vedoucí vokalistky, které doprovází šest muzikantů. Värttinä společně s indickým skladatelem A. R. Rahmanem připravila hudbu pro muzikál Pán prstenů, který měl premiéru v Torontu 23. března 2006 a setkal se s nepříznivou reakcí kritiky.

V srpnu 2005 Värttinä v Helsinkách nahrála své desáté studiové album Miero, které vyšlo v únoru 2006. Värttinä také připravila DVD s názvem Archive Live se záznamem koncertu k svému 20. výročí a dalšího archivního materiálu. Toto DVD vyšlo 31. května 2006.

Odnoží skupiny je duo Kuunkuiskaajat (Susan Aho a Johanna Virtanen), které reprezentovalo Finsko na Eurovizi 2010 v Oslu.

Současní členové

Diskografie

Externí odkazy