Satan: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
fakt 3x
Řádek 20: Řádek 20:
V [[Zoroastrismus|zoroastrismu]] a také ve starověkém [[Mithraismus|mithraismu]] figurovala postava velice podobná Satanovi – '''[[Agra Mainju]]''' (zlý duch) neboli '''Ahriman'''.
V [[Zoroastrismus|zoroastrismu]] a také ve starověkém [[Mithraismus|mithraismu]] figurovala postava velice podobná Satanovi – '''[[Agra Mainju]]''' (zlý duch) neboli '''Ahriman'''.


== Satan v kultuře a umění ==
== Zobrazování Satana ==
{{Podrobně|Satan a ďábel v kultuře}}
V historii umění i literatury byl Satan zobrazován četnými způsoby, např. jako [[Hadi|had]], který přesvědčil Evu, aby okusila zakázaného ovoce; tak byl Satan často zobrazován jako [[plazi|plaz]].
V historii umění i literatury byl Satan zobrazován četnými způsoby, např. jako [[Hadi|had]], který přesvědčil Evu, aby okusila zakázaného ovoce; tak byl Satan často zobrazován jako [[plazi|plaz]].

Populární obraz Satana, přejatý ze zobrazování [[řecká mytologie|řeckého]] boha [[Pan (mytologie)|Pana]], je kozlu podobný netvor s [[roh (biologie)|rohy]] a kopyty držící trojzubec. V moderní době se tento kozlovitý obraz Satana upravil do lidštější podoby snědého, hrozivě vyhlížejícího muže s bradkou. Satan bývá také zobrazován jako šarmantní a přitažlivý muž, což odpovídá populární mytologii, podle níž Satan získává duše lidí tím, že využívá jejich marnivosti a předkládá jim lákavá pokušení. Vzácně je Satan zobrazován jako potměšilá žena, jako např. ve filmech ''[[Smlouva s ďáblem]]'' (2000), ale i ''[[Umučení Krista]]'' (2004). Existuje také několik obrazů Satana jako krásného anděla.

=== Satan v populární kultuře ===
{{Vyjmout|Satan a ďábel v kultuře}}
Když se Satan objevuje ve [[film]]ech a televizi, bývá často zobrazován jako muž s rudou kůží, rohy na hlavě, kopyty, ocasem a vidlemi; jindy vyhlíží jako obyčejný člověk a ve vzácných případech je slyšet jen jeho hlas. Mezi známými zobrazeními Satana jsou kreslené [[Groteska|grotesky]] [[Warner Brothers]], ''[[Exorcista]]'' W. Friedkina (1973), ''[[Omen: Přichází Satan!]]'' [[Richard Donnew|Richarda Donnera]] (1976), ''[[Legenda (film)|Legenda]]'' [[Ridley Scott|Ridleyho Scotta]] (1985) a [[South Park]]. Ve filmu ''[[Ďáblův advokát (film)|Ďáblův advokát]]'' hrál Satana [[Al Pacino]].

V románu Iry Levina ''[[Rosemary má děťátko]]'', zfilmovaném [[Roman Polanski|Romanem Polanskim]], hlavní hrdinku (hranou [[Mia Farrow|Miou Farrowovou]]) oplodní Satan a ona porodí jeho dítě. V románu [[Arturo Pérez-Reverte]]ho ''Dumasův klub'', zfilmovaném jako ''[[Devátá brána]]'', hlavní hrdina (hraný [[Johnny Depp]]em) pátrá po zmizelé knize obsahující postup pro přivolání Satana.

Ve filmu [[Constantine (film)|Constantine]] ztvárnil roli Satana [[Peter Stormare]]. Satan je zde relativně dobrým – zabrání skutečnému nebezpečí, kterým je vypuštění jeho syna na svět (z taktických důvodů – více zla na světě by znamenalo méně duší do pekla).

Ve filmu Ďáblův advokát je Satan ztělesněn Alem Pacinem jako John Milton (odkaz na starého anglického autora – Paradise Lost) a jako Satanovo vítězství (mezi řádky) prezentuje způsob života v Západním světě.

Využití Satana jako ztělesnění zla skýtá mnoho dějových příležitostí. South Park kupříkladu dosahuje politicky satirického účinku tím, že Satan v něm je týraným milencem (evidentně horšího) [[Saddám Husajn|Saddáma Husajna]]. Jiní používají zápasy hrdinů se Satanem, aby zviditelnili lidské slabosti a nedostatky při snaze vést dobrý život – například ''Smlouva s ďáblem'' (2000 jako remake filmu z r. 1967). A v [[horor]]ovém žánru Satan poskytuje působivého, takřka všemocného protivníka, jako v trilogii ''Omen''.

[[William Peter Blatty]], autor následně zfilmované knihy ''Exorcista'', prohlásil, že ji napsal s evangelizačním záměrem zobrazit vrcholné zlo jako způsob, jak připomenout světu potřebu věřit ve vrcholné dobro, Boha.

Satan se rovněž objevuje v hudbě. Mnoho [[rock]]ových hvězd jako [[The Rolling Stones|Rolling Stones]], [[Ozzy Osbourne]] a [[AC/DC]] nahrálo písně o Satanovi. Například mnoho Osbourneových alb (jak sólo, tak s jeho původní skupinou [[Black Sabbath]]) oslavovalo nebo jindy kritizovalo uctívání ďábla. Rolling Stones mají píseň ''Sympathy for the Devil'' (Soucit s ďáblem), jejíž cover verzi později natočili [[Guns N' Roses]] pro film [[Interview s upírem]] podle románu [[Anne Rice]]ové.


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 26. 9. 2017, 12:16

Satan před Pánem
Tento článek je o biblické bytosti. Další významy jsou uvedeny na stránce Satan (rozcestník).

Satan (hebrejsky שָׂטָן Satan=žalobce, aramejsky שִׂטְנָא Sitna, řecky διάβολος diabolos) je duchovní bytost, která se vyskytuje v judaismu, křesťanství a islámu. Satan je považován za padlého anděla nebo podobnou bytost, který byl pro svou pýchu svržen z nebe a stal se protivníkem Boha a svůdcem k hříchu. V Bibli je žalobcem a je nazýván ďáblem.

Judaismus

V Tanachu – hebrejské bibli (tj. ve Starém zákoně podle křesťanství) je Satan popisován jako jeden ze „synů Božích“[zdroj⁠?] (tj. anděl). Pozdější židovská exegetická tradice ztotožňuje Satana s dalšími biblickými elementy, vesměs ztělesňující negativní vlastnosti, například had (tj. zkouška Adama a Evy v knize Genesis). V Talmudu, Midraších a některých dílech Kabaly je Satan nazýván Sama’el, Ašmodaj (Asmodeus) a dalšími jmény, pocházející vesměs z perštiny nebo řečtiny; nicméně většina židovské literatury je toho soudu, že Sama’el je jiný anděl (jeho negativní vztah k Izraeli je způsoben tím, že slouží jako anděl – zástupce Říma, tj. protivníka Izraele).[zdroj⁠?]

Křesťanství

Podrobnější informace naleznete v článku Ďábel.
Satan jako Antikrist (středověká iluminace)

V apokryfech a Novém Zákoně je Satan zobrazen jako zlý vzbouřený démon, který je nepřítelem Boha a lidstva.

Islám

V islámu je Satan znám jako Iblís (إبليس, zkomolenina[zdroj⁠?] z řeckého diabolos) nebo Šajtan (شيطان, z hebrejského Satan), který byl náčelníkem andělů, než neuposlechl Alláha (Boha) tím, že nepadl na zem před Adamem, protože nepřijal člověka jako sobě nadřízeného.[zdroj⁠?] Islám popisuje Satana jako džina, bytost stvořenou z ohně, a ne ze světla, jako andělé.

Zoroastrismus

V zoroastrismu a také ve starověkém mithraismu figurovala postava velice podobná Satanovi – Agra Mainju (zlý duch) neboli Ahriman.

Satan v kultuře a umění

Podrobnější informace naleznete v článku Satan a ďábel v kultuře.

V historii umění i literatury byl Satan zobrazován četnými způsoby, např. jako had, který přesvědčil Evu, aby okusila zakázaného ovoce; tak byl Satan často zobrazován jako plaz.

Související články