Bissagoské ostrovy: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dokončení
Doplnění info z anglické wiki
Řádek 32: Řádek 32:
| náboženství = [[animismus]]
| náboženství = [[animismus]]
}}
}}
'''Bijagós''' nebo také ''Bissagos'' je [[souostroví]] v [[Atlantský oceán|Atlantském oceánu]] u západního pobřeží Afriky, které náleží republice [[Guinea-Bissau]]. Patří k administrativnímu regionu [[Bolama (region)|Bolama]], který je tvořen čtyřmi sektory. Největším městem je [[Bolama]].
'''Bijagós''' nebo také ''Bissagos'' je [[souostroví]] v [[Atlantský oceán|Atlantském oceánu]] u západního pobřeží Afriky, které náleží republice [[Guinea-Bissau]]. Patří k administrativnímu regionu [[Bolama (region)|Bolama]], který je tvořen čtyřmi sektory. Největším městem je [[Bolama]]. Souostroví se rozprostírá do vzdálenost 120 kilometrů od pevninské Afriky, v délce 100 km, necelých 2 800 km od nejbližšího bodu pobřeží Brazílie.


Archipelag je tvořen 88 ostrovy, ležícími v ústí řek [[Geba]] a [[Buba]], má celkovou rozlohu 2614 km². Je rovinatý, porostlý bujnou vegetací, pobřeží tvoří písečné pláže a [[mangrovy]], pěstuje se převážně [[rýže setá]] a [[palma olejná]], významný je [[rybolov]]. Největšími ostrovy jsou [[Formosa (Guinea-Bissau)|Formosa]] (140 km²), [[Caravela (Guinea-Bissau)|Caravela]] (126 km²), [[Orango (Guinea-Bissau|Orango]] (122 km²), [[Canhabaque]] (111 km²), [[Orangozinho]] (107 km²), [[Uno (Guinea-Bissau)|Uno]] (104 km²), [[Bolama (ostrov)|Bolama]] (98 km²), [[Carache]] (80 km²) a [[Bubaque]] (75 km²).
Archipelag je tvořen 88 ostrovy, ležícími v ústí řek [[Geba]] a [[Buba]], má celkovou rozlohu pevniny 2614 km². Je rovinatý, porostlý bujnou vegetací, pobřeží tvoří písečné pláže a [[mangrovy]], pěstuje se převážně [[rýže setá]] a [[palma olejná]], významný je [[rybolov]]. Největšími ostrovy jsou [[Formosa (Guinea-Bissau)|Formosa]] (140 km²), [[Caravela (Guinea-Bissau)|Caravela]] (126 km²), [[Orango (Guinea-Bissau|Orango]] (122 km²), [[Canhabaque]] (111 km²), [[Orangozinho]] (107 km²), [[Uno (Guinea-Bissau)|Uno]] (104 km²), [[Bolama (ostrov)|Bolama]] (98 km²), [[Carache]] (80 km²) a [[Bubaque]] (75 km²), který je zároveň nejobydlenější (cca 10 000 obyvatel) a kde se nachází administrativní centrum souostroví a letiště.
Obydlených je 23 ostrovů, celkově na nich žije okolo třiceti tisíc obyvatel. Většinu z nich tvoří domorodí [[Bidžogové]], známí svým tradičním způsobem života, k němuž patří [[matriarchát]], kult boha Nindo, iniciační slavnosti ''fanado'', stavba velkých lodí zvaných ''almadias'' a vyspělé umění dřevořezby.<ref>[https://africa.uima.uiowa.edu/peoples/show/Bidyogo Art & Life in Africa]</ref> V letech 1930–1931 studoval místní způsob života rakouský etnograf [[Hugo Bernatzik]].
Obydlených je 23 ostrovů, celkově na nich žije okolo třiceti tisíc obyvatel. Většinu z nich tvoří domorodí [[Bidžogové]], známí svým tradičním způsobem života, k němuž patří [[matriarchát]], kult boha Nindo, iniciační slavnosti ''fanado'', stavba velkých lodí zvaných ''almadias'' a vyspělé umění dřevořezby.<ref>[https://africa.uima.uiowa.edu/peoples/show/Bidyogo Art & Life in Africa]</ref> V letech 1930–1931 studoval místní způsob života rakouský etnograf [[Hugo Bernatzik]]. Demograficky je místní populace velmi mladá s vysokou porodností a s nízkou naději dožití, i měřeno africkými standardy.


[[Portugalci]] budovali na ostrovech od počátku 16.&nbsp;století opěrné body využívané především k obchodu s otroky, kvůli odporu původních obyvatel vůči kolonizaci je však oficiálně anektovali až v roce 1936, v roce 1974 se Bijagós stalo součástí nezávislé Guiney-Bissau. V roce 1996 byly ostrovy vyhlášeny [[Biosférická rezervace|biosférickou rezervací]] [[UNESCO]]. Žije zde [[hroch obojživelný]], [[kapustňák senegalský]], [[krokodýli]] a [[mořské želvy]].<ref>[http://www.nytimes.com/2009/11/08/travel/08Bijagos.html Bijagós, a Tranquil Haven in a Troubled Land]</ref>
[[Portugalci]] budovali na ostrovech od počátku 16.&nbsp;století opěrné body využívané především k obchodu s otroky. Kvůli odporu původních obyvatel, kteří svým loďstvem Portugalcům v roce 1535 uštědřili drtivou porážku a nehodlali se smířit s kolonizací, je však oficiálně anektovali až v roce 1936, v roce 1974 se Bijagós stalo součástí nezávislé Guiney-Bissau. V roce 1996 byly ostrovy vyhlášeny [[Biosférická rezervace|biosférickou rezervací]] [[UNESCO]]. Žije zde [[hroch obojživelný]], [[kapustňák senegalský]], [[krokodýli]] a [[mořské želvy]].<ref>[http://www.nytimes.com/2009/11/08/travel/08Bijagos.html Bijagós, a Tranquil Haven in a Troubled Land]</ref> Ačkoliv je souostroví dopravně obsluhováno, především ze Senegalu, nedostatečná infrastruktura je příčinou slabě rozvinutého turismu.


Labyrint odlehlých a obtížně kontrolovatelných ostrovů často využívají jako překladiště pašeráci [[kokain]]u.<ref>[https://www.theguardian.com/global-development/2016/jan/07/guinea-bissau-global-drugs-trade Guinea-Bissau struggles to end its role in global drugs trade]</ref>
Labyrint odlehlých a obtížně kontrolovatelných ostrovů od roku 2000 často využívají jako překladiště pašeráci [[kokain]]u.<ref>[https://www.theguardian.com/global-development/2016/jan/07/guinea-bissau-global-drugs-trade Guinea-Bissau struggles to end its role in global drugs trade]</ref>


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 10. 9. 2017, 01:08

Arquipélago dos Bijagós
Mapa
Geografie
Poloha
Rozloha2614 km²
Počet ostrovů88
Země
StátGuinea-BissauGuinea-Bissau Guinea-Bissau
• regionBolama
Obyvatelstvo
Počet obyvatel30 000
EtnikaBidžogové
Náboženstvíanimismus

Bijagós nebo také Bissagos je souostroví v Atlantském oceánu u západního pobřeží Afriky, které náleží republice Guinea-Bissau. Patří k administrativnímu regionu Bolama, který je tvořen čtyřmi sektory. Největším městem je Bolama. Souostroví se rozprostírá do vzdálenost 120 kilometrů od pevninské Afriky, v délce 100 km, necelých 2 800 km od nejbližšího bodu pobřeží Brazílie.

Archipelag je tvořen 88 ostrovy, ležícími v ústí řek Geba a Buba, má celkovou rozlohu pevniny 2614 km². Je rovinatý, porostlý bujnou vegetací, pobřeží tvoří písečné pláže a mangrovy, pěstuje se převážně rýže setá a palma olejná, významný je rybolov. Největšími ostrovy jsou Formosa (140 km²), Caravela (126 km²), Orango (122 km²), Canhabaque (111 km²), Orangozinho (107 km²), Uno (104 km²), Bolama (98 km²), Carache (80 km²) a Bubaque (75 km²), který je zároveň nejobydlenější (cca 10 000 obyvatel) a kde se nachází administrativní centrum souostroví a letiště.

Obydlených je 23 ostrovů, celkově na nich žije okolo třiceti tisíc obyvatel. Většinu z nich tvoří domorodí Bidžogové, známí svým tradičním způsobem života, k němuž patří matriarchát, kult boha Nindo, iniciační slavnosti fanado, stavba velkých lodí zvaných almadias a vyspělé umění dřevořezby.[1] V letech 1930–1931 studoval místní způsob života rakouský etnograf Hugo Bernatzik. Demograficky je místní populace velmi mladá s vysokou porodností a s nízkou naději dožití, i měřeno africkými standardy.

Portugalci budovali na ostrovech od počátku 16. století opěrné body využívané především k obchodu s otroky. Kvůli odporu původních obyvatel, kteří svým loďstvem Portugalcům v roce 1535 uštědřili drtivou porážku a nehodlali se smířit s kolonizací, je však oficiálně anektovali až v roce 1936, v roce 1974 se Bijagós stalo součástí nezávislé Guiney-Bissau. V roce 1996 byly ostrovy vyhlášeny biosférickou rezervací UNESCO. Žije zde hroch obojživelný, kapustňák senegalský, krokodýli a mořské želvy.[2] Ačkoliv je souostroví dopravně obsluhováno, především ze Senegalu, nedostatečná infrastruktura je příčinou slabě rozvinutého turismu.

Labyrint odlehlých a obtížně kontrolovatelných ostrovů od roku 2000 často využívají jako překladiště pašeráci kokainu.[3]

Reference

Externí odkazy