YouTube: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Přidána sekce o živém vysílání.
Řádek 133: Řádek 133:
Podle studie americké společnosti Ellacoya Networks, vyrábějící analyzéry síťového provozu, se v roce 2007 YouTube podílel na celkovém internetovém provozu 10 % z celkových 18 %, které zabírá streamované video.<ref>Na co české limity nestačí, Computer 15–16/07, str.&nbsp;45</ref>
Podle studie americké společnosti Ellacoya Networks, vyrábějící analyzéry síťového provozu, se v roce 2007 YouTube podílel na celkovém internetovém provozu 10 % z celkových 18 %, které zabírá streamované video.<ref>Na co české limity nestačí, Computer 15–16/07, str.&nbsp;45</ref>


V současnosti videem, které má nejvíce zhlédnutí, je skladba [[See You Again]] od [[Wiz Khalifa|Wiz Khalify]] a [[Charlie Puth|Charlieho Putha]]. Vydáno bylo 6. dubna 2015, nejsledovanějším se stalo v červenci 2017, kdy dosáhlo 2,930 miliard zhlédnutí, čímž překonalo hudební klip [[Gangnam Style|Gangam Style]].
V současnosti videem, které má nejvíce zhlédnutí, je skladba [[Despacito]] od [[Luis Fonsi|Luise Fonsiho]] a [[Daddy Yankee|Daddy Yankeeho]] (vydaný 12. ledna 2017), který začátkem srpna 2017 překonal hranici 3 miliard zhlédnutí. Překonal tak skladbu [[See You Again]] od [[Wiz Khalifa|Wiz Khalify]] a [[Charlie Puth|Charlieho Putha]] (vydanou 6. dubna 2015), který byl nejsledovanějším videem pouze několik týdnů. Do července 2017 držel prvenství několik let klip [[Gangnam Style|Gangam Style]].


Nejsledovanějším videem na českém Youtube je překvapivě „Mňam Mňam [[Bobík (dezert)|Bobík]]“. Důvodem je fakt, že klip si většinou pouštějí malé děti nebo jejich rodiče a to většinou opakovaně, návštěvnost pak roste rychlým tempem, momentálně (k 10. 6. 2017 dopoledne) má přes 42,7 milionu zhlédnutí.
Nejsledovanějším videem na českém Youtube je překvapivě „Mňam Mňam [[Bobík (dezert)|Bobík]]“. Důvodem je fakt, že klip si většinou pouštějí malé děti nebo jejich rodiče a to většinou opakovaně, návštěvnost pak roste rychlým tempem, momentálně (k 10. 6. 2017 dopoledne) má přes 42,7 milionu zhlédnutí.

Verze z 4. 8. 2017, 23:19

YouTube
Logo
Charakter stránkySlužba pro hostování videa
V jazyce77 jazykových verzí
AutořiSteve Chen
Chad Hurley
Jawed Karim
Zaměstnanci2 000 (2019)[1]
MajiteléYouTube
Google
URLwww.youtube.com
RegistraceNepovinná (Vyžadována pro nahrávání videí, hodnocení a psaní komentářů)
Licence obsahuYouTube licence, CC-BY (dle volby vlastníka daného videa)
Datum spuštění14. února 2005
Aktuální stavaktivní
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ředitelství YouTube v San Bruno
Soubor:YouTube world map.png
Stav YouTube v jednotlivých státech (2015):
     má lokalizovanou verzi
     má lokalizovanou verzi, dříve blokován
     blokován
     částečně blokován
     dříve blokován

YouTube je největší internetový server pro sdílení videosouborů. Založili jej v únoru 2005 zaměstnanci PayPalu Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim. V listopadu 2006 byl zakoupen společností Google za 1,65 miliardy dolarů (tehdy asi 37 miliard Kč).[2] Google nyní provozuje tuto stránku jako dceřinou společnost, uživatelské účty mezi těmito společnostmi jsou propojené.

YouTube povoluje svým uživatelům nahrát videa, zhlédnout je, hodnotit, sdílet a komentovat. Na YouTube jsou dostupné videoklipy, TV klipy, hudební videa, trailery k filmům a další jako například video-blogy, krátká originální videa, nebo vzdělávací videa.

Od 9. 10. 2008 má YouTube i české rozhraní.[3] Byla tak spustěná 25. služba Google v pořadí.[4] Google kromě českého překladu serveru přinesl také spolupráci s místními partnery.[4] Česko se stalo 22. zemí světa a desátou v Evropě, kde byl YouTube lokalizován.[4] V roce 2010 server získal v soutěži Křišťálová Lupa 1. místo v kategorii publikační platformy.[5]

V říjnu 2015 byla spuštěna placená verze YouTube nazvaná YouTube Red, umožnující vypnout reklamy u videí a zhlédnout obsah navíc.

Historie

První video bylo na YouTube publikováno 23. dubna 2005, jednalo se o „Me at the zoo“ (Já v zoo), kde autor komentoval expozici slonů v zoologické zahradě v americkém San Diegu. Nahrávka měla necelých 20 sekund a natočil ji a na server nahrál Jawed Karim, jeden ze zakladatelů serveru. Původně byl server zaměřen na sdílení domácích videí, postupně ale přibyly hudební videoklipy, videohry nebo filmy. Některé z obsažených videí se staly fenomény v rámci světového nebo národních internetů s velkým počtem zhlédnutí.[6]

Od doby založení se zlepšovaly a dále zlepšují možnosti záznamových zařízení a přenosové kapacity a rychlosti sítí a s nimi roste také podporovaná kvalita videí na serveru. Průběžně se měnil a přizpůsoboval i layout a celková nabídka se stále vyvíjí a doplňuje o podporu nových technologií s vyššími technickými nároky.[6] Toto postupné zlepšování popsal rapper Dan Bull ve svém singlu The Evolution of Online Video.

YouTubeři

Podrobnější informace naleznete v článku Youtuber.

V souvislosti s roustoucí popularitou YouTube vznikl i fenomén tak zvaných YouTuberů (YouTubers). Jedná se o tvůrce obsahu (videí), kteří kolem sebe budují komunitu svých fanoušků. Používá se pro ně i termín influenceři[7], vzhledem k tomu, že své fanoušky zasahují a ovlivňují i na jiných sociálních sítích (Facebook, Instagram, Pinterest, atd.). YouTubeři nejsou klasickými celospolečenskými celebritami, ale pro svou cílovou skupinu mívají větší signifikanci než celebrity z tradičních médií.[8] Je to proto, že se mohou prosadit jedině, když produkují vlastní obsah a pouze když vstupují do interakce s fanoušky. Pojítkem mezi celebritou a divákem je právě obsah, proto má vztah médium-divák i reálný obsahový základ, komunikace je více rovnostářská (oba sedí u počítače, YouTuberem se může stát každý, pod video lze napsat komentář a u tradičních celebrit je vždy mezi nimi a spotřebitelem nějaký typ bariéry, která zakládá nerovnost).

YouTubeři se proto používají také v marketingu. Vzniká kolem nich rozsáhlá komunita a je tak možné tvrdit, že se pomalu stávají mainstreamovými celebritami. Vystupují na vlastních festivalech (např. Utubering),[9] společenských akcích (např. Zlatý Slavík)[10] mají agentury, které je zastupují (např. GameBoost).[11] Začínají s nimi spolupracovat také orgány státní správy, které chtějí komunikovat s mladou generací (např. vzdělávání, propagace určitých myšlenek a doporučení jako nebezpečí řízení po požití alkoholu, atd.). V České republice první spolupráci s YouTubery v této oblasti navázala Rada vlády pro udržitelný rozvoj, která spolupracovala s Martinem Rotou při komunikaci Cílů udržitelného rozvoje.[12] Jeho video mělo během několika hodin více zhlédnutí než Obamova řeč na podobné téma v OSN.[13]

Play Button

YouTubeři dostávají za jejich počet odběratelů tvz. Play Button. Seznam play buttonů:

  • Silver Play Button (Stříbrný Play Button) – dostávají ho za získání 100 000 odběratelů
  • Golden Play Button (Zlatý Play Button) – dostávají ho za 1 000 000 odběratelů
  • Diamond Play Button (Diamantový Play Button) – dostávají ho za 10 000 000 odběratelů
  • Ruby Play Button (Rubínový Play Button) – dostávají ho za 50 000 000 odběratelů, dostal ho zatím pouze PewDiePie a není známo jestli bude dán i ostatním Youtuberům, kteří dosáhnou hranice 50 000 000 odběratelů.

Statistiky

YouTube má v roce 2015 dvě miliardy přístupů denně a každou minutou uživatelé nahrají 300 hodin nových videí. YouTube je tak po internetovém vyhledávači Google druhou nejnavštěvovanější webovou službou světa.[14]

Kritika

Server je častým terčem kritiky, v některých zemích je přístup blokován.[15] Nejčastěji bývá kritizováno porušování autorských práv, ze strany totalitních režimů a cenzorských organizací, pak přílišná svoboda slova,[16] jinými autory naopak cenzura z politických důvodů,[17] pomlouvačný, zesměšňující obsah či zobrazování násilných scén nebo sexu.

V souvislosti s plánovaným předplatným na rozšířenou hudební službu vyžaduje YouTube podepsání nové smlouvy s interprety, jejíž podmínky se ale nelíbí některým nezávislým vydavatelstvím, takže novou smlouvu odmítli podepsat.[18] Americká asociace nezávislé hudby, která tato nezávislá vydavatelství zastupuje v USA a v Evropě, kvůli novým smluvním podmínkám požádala o vládní intervence.

Český YouTube

Český YouTube navštíví měsíčně 5,1 mil. unikátních českých uživatelů,[kdy?] podle průzkumu ho v květnu 2012 navštívilo alespoň jednou 82 % lidí připojených k internetu v České republice.

Funkce

Přehrávání

V minulé době bylo třeba mít pro přehrávání videí na YouTube nainstalován Adobe Flash Player plug-in v internetovém prohlížeči, nicméně v současnosti přehrávač funguje na HTML5 API, které nevyžaduje žádný externí dodatek a YouTube se o Flash Playerovou verzi nestará.

Nahrávání

První logo YouTube, bylo používáno mezi roky 2005 až 2011[19]

Každý uživatel YouTube může nahrát video dlouhé do 15 minut. Uživatelé, kteří jsou ověřeni (například skrz telefonní číslo) mohou nahrávat až 12 hodin dlouhá videa. Od roku 2005 se na YouTube mohly nahrávat jakkoliv dlouhá videa, limit 10 minut nastal v roce 2006, protože uživatelé na YouTube nahrávali obsah s autorskými právy, jako například filmy. V roce 2010 byl 10minutový limit rozšířen na 15 minut.

Videa na YouTube lze nahrát také z mobilu. YouTube dovoluje nahrát videa v mnoha formátech: .AVI, .MKV, .MP4, .MOV, .DivX, .FLV, .ogg a .ogv. Ty obsahují video formáty jako například MPEG, MPEG-4, VOB a .WMV.

Živé vysílání

Uživatelé kromě svých předem připravených videí mohou s ostatními sdílet i živá vysílání, tzv. Live streamy. Pro spuštění živého vysílání v aplikaci YouTube stačí otevřít aplikaci, v horní části obrazovky zvolit symbol kamerky a klepnout na něj. Poté se kromě standardní možnosti nahrání již vytvořeného videa objeví i nová možnost Spustit živé vysílání. Po jejím zvolení budete moci živě vysílat video na YouTube přímo ze svého telefonu.[20]

Kvalita

Původně YouTube povolovalo jednu kvalitu videa a to 320x240 pixelů s MP3 audiem.

Dnes je několik možností - 240p, 360p, 480p, 720p (HD), 1080p (HD+). Od roku 2014 je od 720p možnost přidat videa s 60FPS.

V roce 2010 YouTube umožnilo nahrát videa v 4K, což je 4096×3072 pixelů.

V červnu 2015 byla přidána možnost nahrát videa v 8K, což je 7680×4320 pixelů.

3D

21. června 2009 oznámil Peter Bradshaw, že uživatelé budou moci nahrávat 3D videa.

360° Videa

Od roku 2015 YouTube podporuje také 360 stupňová videa, kdy si uživatel může prohlédnout video ze všech stran, pouhým kliknutím a tahem, u mobilní verze otáčením mobilu.

Zajímavosti

Podle studie americké společnosti Ellacoya Networks, vyrábějící analyzéry síťového provozu, se v roce 2007 YouTube podílel na celkovém internetovém provozu 10 % z celkových 18 %, které zabírá streamované video.[21]

V současnosti videem, které má nejvíce zhlédnutí, je skladba Despacito od Luise Fonsiho a Daddy Yankeeho (vydaný 12. ledna 2017), který začátkem srpna 2017 překonal hranici 3 miliard zhlédnutí. Překonal tak skladbu See You Again od Wiz Khalify a Charlieho Putha (vydanou 6. dubna 2015), který byl nejsledovanějším videem pouze několik týdnů. Do července 2017 držel prvenství několik let klip Gangam Style.

Nejsledovanějším videem na českém Youtube je překvapivě „Mňam Mňam Bobík“. Důvodem je fakt, že klip si většinou pouštějí malé děti nebo jejich rodiče a to většinou opakovaně, návštěvnost pak roste rychlým tempem, momentálně (k 10. 6. 2017 dopoledne) má přes 42,7 milionu zhlédnutí.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku YouTube na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online.
  2. Google Buys YouTube, mashable.com, 9. 10. 2006
  3. http://www.zive.cz/Bleskovky/YouTube-cesky-od-dnesniho-dne-realita/sc-4-a-143974/default.aspx
  4. a b c YouTube česky: od dnešního dne realita
  5. VYLEŤAL, Martin. Křišťálová Lupa 2010 zná své vítěze. Lupa.cz [online]. 2010-11-26 [cit. 2010-12-07]. Roč. 12. Dostupné online. ISSN 1213-0702. 
  6. a b obr; TUHÁČKOVÁ, Petra. Za deset let se stal YouTube druhou nejnavštěvovanější stránkou. ČT24 [online]. 2015-05-10 [cit. 2015-05-10]. Dostupné online. 
  7. https://www.vitalsmarts.com/influencer/
  8. http://ceskapozice.lidovky.cz/vize-youtube-televize-pro-mlade-daj-/tema.aspx?c=A141015_225825_pozice-tema_kasa
  9. http://www.utubering.cz/
  10. http://www.ceskyslavikmattoni.cz/
  11. http://www.mediar.cz/tema/get-boost/
  12. https://www.youtube.com/watch?v=WNXQYe7Hbns
  13. https://www.youtube.com/watch?v=kASP2HgXP4U
  14. TELEVIZE, Česká. Za deset let se stal YouTube druhou nejnavštěvovanější stránkou. ČT24. Dostupné online [cit. 2017-01-19]. 
  15. TAIT, Robert. Censorship fears rise as Iran blocks access to top websites. The Guardian. 2006-12-03. Dostupné online [cit. 2017-01-19]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  16. Neonazi-Propagandafilme: Zentralrat der Juden droht YouTube mit Anzeige. SPIEGEL ONLINE [online]. 2007-08-26 [cit. 2017-01-19]. Dostupné online. 
  17. Youtube Calls on ADL to Help Censor Web. www.americanfreepress.net [online]. [cit. 2017-01-19]. Dostupné online. 
  18. VŠETEČKA, Roman. YouTube brzy zavede předplatné. Chystá novou hudební službu. Technet.cz [online]. 18. června 2014 13:45, aktualizováno 18:02. Dostupné online. 
  19. YouTube [online]. Logopedia [cit. 2016-05-26]. Dostupné online. 
  20. Živé vysílání na YouTube nově pro všechny - TechRevue.cz. TechRevue.cz. 2017-06-23. Dostupné online [cit. 2017-07-28]. 
  21. Na co české limity nestačí, Computer 15–16/07, str. 45

Literatura

Související články

Externí odkazy