Dva tisíce slov: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Wichtela bylo změněno na správnou verzi Wichterleho.
úprava překlepu ve slově
Řádek 9: Řádek 9:
| datum přístupu = 2012-01-26}}</ref>
| datum přístupu = 2012-01-26}}</ref>


V 70.&nbsp;letech, v době tzv. normalizace, byli mnozí lidé za projev souhlasu s tímto manifestem [[perzekuce|perzekvováni]].
V 70.&nbsp;letech, v době tzv. normalizace, byli mnozí lidé za projev souhlasu s tímto manifestem [[perzekuce|perzekuováni]].


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 29. 6. 2017, 11:08

Dva tisíce slov (úplný název Dva tisíce slov, které patří dělníkům, zemědělcům, úředníkům, umělcům a všem) byl jeden ze dvou nejvýznamnějších dokumentů pražského jara. Zatímco Akční program KSČ byl výzvou k reformě komunistické strany, Dva tisíce slov obsahovalo podněty, které šly za rámec Akčního programu. Vedení KSČ je odmítlo a později, v době tzv. politické normalizace, dokument Dva tisíce slov označilo za kontrarevoluční.

Dokument vznikl na podnět pracovníků Československé akademie vědOtty Wichterleho, Jana Broda, Otakara Poupy a Miroslava Holuba. Šlo o aktivizaci československé veřejnosti proti stále zjevnému tlaku sovětského vedení proti reformním změnám v zemi. Jako manifest jej sepsal spisovatel Ludvík Vaculík. Text vyšel 27. června 1968 v Literárních listech a celostátních denících Práce, Mladá fronta a Zemědělské noviny, tedy den poté, kdy byla 26. června 1968 zákonem č. 84/1968 Sb. dočasně zrušena cenzura („Cenzura je nepřípustná“).[1] Manifest podepsaly stovky osobností veřejného života a více než sto tisíc občanů.

Krátce po zveřejnění dokumentu jej při parlamentní interpelaci označil poslanec a důstojník Československé lidové armády Samuel Kodaj za kontrarevoluční akci. Čelil pak rozsáhlé kritice od reformně naladěné veřejnosti. Na tajné schůzi komunistických poslanců měl Kodaj rovněž ještě před Srpnem 1968 prosazovat vyhlášení stanného práva a represe proti nejradikálnějším reformistům.[2]

V 70. letech, v době tzv. normalizace, byli mnozí lidé za projev souhlasu s tímto manifestem perzekuováni.

Odkazy

Reference

  1. Zákon č. 84/1968 Sb., kterým se mění zákon č. 81/1966 Sb. o periodickém tisku a o ostatních hromadných informačních prostředcích. Dostupné online.
  2. Ripellino, Angelo Maria: Praha, 21. července 1968 [online]. www.listy.cz [cit. 2012-01-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy