Ourthe: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vítek (diskuse | příspěvky)
m Lucembursko>>>Lucemburk, kategorizace, doplnění a oprava číselných údajů podle ext. zdroje (předtím tam byly údaje z cizích wikipedií, které nebyly ozdrojované)
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: zh:乌尔特河
Řádek 62: Řádek 62:
[[nn:Ourthe]]
[[nn:Ourthe]]
[[wa:Aiwe d' Oûte]]
[[wa:Aiwe d' Oûte]]
[[zh:乌尔特河]]

Verze z 19. 5. 2007, 10:51

Šablona:Infobox řeka Logo Wikimedia Commons Galerie Ourthe na Wikimedia Commons Ourthe (valonsky Aiwe d' Oûte) je 135 km dlouhá řeka ve Valonsku (Belgie) a pravostranný přítok řeky Másy, do které se vlévá ve městě Lutych. Vzniká soutokem Ourthe orientale („Východní Ourthe“) a Ourthe occidentale („Západní Ourthe“). Protéká provinciemi Lucemburk a Lutych.

Ourthe orientale pramení u vesnice Ourthe v obci Gouvy blízko hranic s Lucemburskem a má délku 45 km. Ourthe occidentale je 53 km dlouhá, pramení u vesnice Ourt v obci Libramont-Chevigny a protéká městem Houffalize. Obě zdrojnice se stékají u vesnice Engreux.

Od soutoku obou zdrojnic teče Ourthe přibližně severozápadním směrem a dělí se na dvě části, a sice Haute-Ourthe („Horní Ourthe“) až po turistické městečko La Roche-en-Ardenne a Basse-Ourthe („Dolní Ourthe“) dále po proudu až k soutoku s řekou Másou. Mezi města a obce na Basse-Ourthe patří Hotton, Durbuy, Hamoir a Esneux.

Hlavní přítoky řeky Ourthe jsou Aisne (soutok v Bomalu), Lembrée (soutok v Logne), Néblon (soutok v Hamoiru), Amblève (soutok v Rivage) a Vesdre (soutok v Chênée, město Lutych).

Fotografie

Poznámky


Externí odkazy

Šablona:Portál Belgie