Gymnázium Josefa Ressela: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
opraven překlep
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Bez shrnutí editace
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 2: Řádek 2:
[[Soubor:Logogjr.jpg|thumb|Logo gymnázia]]
[[Soubor:Logogjr.jpg|thumb|Logo gymnázia]]
[[Soubor:Ressel Josef.jpg|thumb|Busta Josefa Ressela]]
[[Soubor:Ressel Josef.jpg|thumb|Busta Josefa Ressela]]
'''Gymnázium Josefa Ressela''', jehož zřizovatelem je od roku [[2001]] [[Pardubický kraj]], sídlí v [[Chrudim]]i v Olbrachtově ulici. Lze zde studovat na osmiletém nebo čtyřletém [[Gymnázium|gymnáziu]]. Škola vyniká zejména v oblasti geologie, mineralogie nebo geografie. V oboru mineralogie a geologii vyniká zejména žák [[Jakub Lukáš]], který se v celostátním kole [[Geologická Olympiáda|Geologické olympiády]] umístil na skvělém 13. místě v kategorii středních škol. Škola se také účastní celostátní soutěže Eurorebus, ve kterých je stabilně úspěšná.
'''Gymnázium Josefa Ressela''', jehož zřizovatelem je od roku [[2001]] [[Pardubický kraj]], sídlí v [[Chrudim]]i v Olbrachtově ulici. Lze zde studovat na osmiletém nebo čtyřletém [[Gymnázium|gymnáziu]]. Škola vyniká zejména v oblasti geologie, mineralogie nebo geografie. V oboru mineralogie a geologie vyniká zejména žák [[Jakub Lukáš]], který se v celostátním kole [[Geologická Olympiáda|Geologické olympiády]] umístil na skvělém 13. místě v kategorii středních škol. Škola se také účastní celostátní soutěže Eurorebus, ve kterých je stabilně úspěšná.
Ke konci školního roku se také na škole koná turnaj tříd v [[odbíjená|odbíjené]] na školním hřišti z antuky. Žáci se většinou prezentují velmi originálními tričky nebo transparenty.
Ke konci školního roku se také na škole koná turnaj tříd v [[odbíjená|odbíjené]] na školním hřišti z antuky. Žáci se většinou prezentují velmi originálními tričky nebo transparenty.



Verze z 7. 6. 2017, 11:33

Neorenesanční budova gymnázia
Logo gymnázia
Busta Josefa Ressela

Gymnázium Josefa Ressela, jehož zřizovatelem je od roku 2001 Pardubický kraj, sídlí v Chrudimi v Olbrachtově ulici. Lze zde studovat na osmiletém nebo čtyřletém gymnáziu. Škola vyniká zejména v oblasti geologie, mineralogie nebo geografie. V oboru mineralogie a geologie vyniká zejména žák Jakub Lukáš, který se v celostátním kole Geologické olympiády umístil na skvělém 13. místě v kategorii středních škol. Škola se také účastní celostátní soutěže Eurorebus, ve kterých je stabilně úspěšná. Ke konci školního roku se také na škole koná turnaj tříd v odbíjené na školním hřišti z antuky. Žáci se většinou prezentují velmi originálními tričky nebo transparenty.

Historie

Gymnázium bylo slavnostně otevřeno v budově hlavní školy 6. října 1863. Prvním ředitelem se stal Josef Šímek a škola měla v tomto roce 106 studentů, kteří byli hodnoceni 12 známkami. V roce 1864 bylo gymnázium přestěhováno do samostatné budovy, která byla postavena podle plánů Františka Schmoranze. V roce 1875 proběhly první maturity, zkouška byla z osmi předmětů a školu úspěšně absolvovalo 17 studentů.[1]

Po rozšíření se gymnázium přestěhovalo roku 1878 na Jánské náměstí do nové budovy. Za první světové války počet studentů i kantorů poklesl a gymnázium sloužilo jako vojenská nemocnice. V letech 1939-1945 bylo gymnázium nuceno přesídlit do budov muzea. Roku 1949 se gymnázium stalo pouze čtyřletým a v roce 1953 byla zavedena jedenáctiletá střední škola, jejíž poslední tři ročníky měly nahradit gymnázium.

V roce 1959 se gymnázium přemístilo do současné budovy v Olbrachtově ulici. Tuto neorenesanční stavbu nechala vybudovat Kongregace školských sester III. řádu sv. Františka. Roku 1969 bylo gymnázium pojmenováno po Josefu Resselovi a opět byl obnoven čtyřletý studijní cyklus. Osmileté studium bylo znovu zavedeno v roce 1990, přičemž bylo zachováno gymnázium čtyřleté. V roce 2000 budova přešla z majetku Kongregace do vlastnictví státu. Do roku 2001 se gymnázium o prostory dělilo se základní školou.

Odkazy

Reference

  1. Gymnázium Josefa Ressela – web školy. Dostupné online.

Literatura

LUPOMĚSKÁ, Monika. Historie školství v Chrudimi se zaměřením na střední školy. , 2012. Bakalářská práce. Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta. . Dostupné online.

Externí odkazy