Zair: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Radiosaltbird (diskuse | příspěvky)
m oprava
Řádek 59: Řádek 59:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* {{Wikislovník|heslo=Zair}}
* {{Commonscat|Zaire}}
* {{Commonscat|Zaire}}



Verze z 6. 6. 2017, 16:28

Šablona:Infobox zaniklý stát Zair (také Zaire, oficiálně Republika Zaire, francouzsky République du Zaïre) byl mezi lety 1971 a 1997 název státu ve Střední Africe, který byl později, poté, co skončila éra vládce Mobutu Sese Seko, přejmenovaný na Demokratickou republiku Kongo. Název státu pocházel od jména řeky Kongo, která byla v portugalštině někdy nazývaná Zaire, což pochází z konžského slova nzere nebo nzadi ("řeka, která polyká všechny řeky").[1]

Zaire byl stát jedné strany, kterému vévodilo Lidové revoluční hnutí (Mouvement Populaire de la Révolution) a diktatura vládce Mobutu Sese Seko. Ten převzal moc během vojenského převratu v roce 1965 po pěti letech politického poprasku v zemi po získání nezávislosti, který vešel ve známost jako konžská krize. Zaire měl silně centralistický charakter a cizí majetek byl znárodněn. Pod Mobutovým vedením byla také zahájena širší kampaň, zvaná Authenticité, která měla zemi zbavit vlivů z koloniální éry Belgického Konga. S koncem americké podpory ke konci studené války byl v roce 1990 Mobutu nucen vyhlásit novou republiku a vyrovnat se s požadavky na změnu. Během odluky byla Mobutova vláda charakterizována rozšířeným klientelismem a ekonomickou korupcí.

Zaire se zhroutil v roce 1996 uprostřed destabilizace východních částí státu v důsledku rwandské genocidy a rostoucího násilí. Následující rok vedl proti Mobutovi povstání Laurent-Désiré Kabila. Povstalecké síly získaly území na východě a Mobutu uprchl ze země do marockého exilu, kde během čtyř měsíců zemřel.

Reference

  1. Peter Forbath, The River Congo, p. 19.

Externí odkazy