Andrej Krob: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Doplnění faktografická
značky: možný spam editace z Vizuálního editoru
Faktografie úprava
Řádek 4: Řádek 4:
Anrej Krob má čtyři dcery. Osvojenou Lucii, vlastní šansonierku a herečku Sylvu Krobovou, Terezu Krobovou a Kateřinu Krobovou, scénáristku a dramaturgyni (ČT). Manželkou Andreje Kroba je Anna Freimanová, sestra herečky Veroniky Freimanové. Anna Freimanová byla dlouhé období (od 70. let) osobní asistentkou Václava Havla a dnes spravuje jeho literární odkaz v Knihovně Václava Havla. Sestra Andreje Kroba, Marina Bačkovská, je překladatelkou a tlumočnicí. Jejím mužem byl generál Jan Bačkovský. Andrej Krob je strýcem jedné z výrazných postav současného českého výtvarného umění ak.mal. Jana Bačkovského.
Anrej Krob má čtyři dcery. Osvojenou Lucii, vlastní šansonierku a herečku Sylvu Krobovou, Terezu Krobovou a Kateřinu Krobovou, scénáristku a dramaturgyni (ČT). Manželkou Andreje Kroba je Anna Freimanová, sestra herečky Veroniky Freimanové. Anna Freimanová byla dlouhé období (od 70. let) osobní asistentkou Václava Havla a dnes spravuje jeho literární odkaz v Knihovně Václava Havla. Sestra Andreje Kroba, Marina Bačkovská, je překladatelkou a tlumočnicí. Jejím mužem byl generál Jan Bačkovský. Andrej Krob je strýcem jedné z výrazných postav současného českého výtvarného umění ak.mal. Jana Bačkovského.


Andrej Krob od roku 1963 působil v [[Divadlo Na zábradlí|Divadle Na zábradlí]] jako jevištní technik, asistent a herec.Zde se opět setkává s Václavem Havlem , se kterým sloužil po dobu základní vojenské služby. Jejich vztah je později zpečetěn místem Hrádeček u Vlčic, kde si vedle rodinné chalupy Krobů kupuje venkovský dům i Václav Havel a kde později vzniká fenomén Hrádeček jako jedno z center kulturního života v době normalizace.Osobní vztah s Václavem Havlem nejlépe dokumentuje skutečnost, že Andrej Krob byl posledním hostem rodiny Havlových před smrtí Olgy Havlové i jedním z mála, kdo strávil s Václavem Havlem poslední měsíce, týdny, dny a hodiny jeho života. V Divadle Na zábradlí se seznámil s režisérem [[Jan Grossman|Janem Grossmanem]], Liborem a Anettou Fárovými, L. Fialkou a Borisem Hybnerem a mnoha dalšími osobnostmi a stává se součástí této generace Divadla Na zábradlí. Koncem 60. let pracuje jako kastelán na zámku Březnice. Zde zakládá amaterské divadlo ze studentů místní střední školy, se kterým získává s inscenací "Krále Ubu" ocenění na festivalu amaterských souborů v Belgii. V roce 1968 se seznamuje se Ctiborem Turbou a Borisem Hybnerem, Rychardem Rýdou, Josefem Platzem a Bolkem Polívkou se kterými pak spolupracuje jako šéf techniky Pantomimy Aldreda Jarryho a pokračuje i na jejich projektech po rozpadu tohoto souboru. Podniká s nimi četné zahraniční cesty. Je členem legendárního Cirkusu Alfred (1973-1979), kterým se Ctibor Turba stává jedním z věrozvěstů Nového cirkusu. Od první poloviny 70. let se stává členem souboru Divadla Járy da Cimrmana a přivádí do divadla Jana Hrabětu, Jana Kašpara, Václava Kotka a další. Od této doby se datuje jeho velmi silné a pevné přátelství s Ladislavem Smoljakem, které vyvrcholí Smoljakovou účastí na práci Krobova Divadla na tahu poroce 1989. V 70. letech zákládá tradici Zahradních slavností na Hrádečku. V roce 1974 zakládá [[Divadlo Na tahu]], se kterým jako první hru nastudoval a veřejně uvedl ''[[Žebrácká opera (Václav Havel)|Žebráckou operu]]'' Václava Havla. Počernické představení se setkalo s živým zájmem státní bezpečnosti. Andrej Krob je spolu s Aničkou Kotkovou, Ivanou Vostárkovou (Losovou), Sašou Bačkovským a dalšími vyslýchán Stb, část souboru složená ze studentů je perzekvována, stejně jako někteří z diváků...V té době je tedy Andrej Krob již aktivní v disentu a stává se předmětem dlouhodobého zájmu [[Státní bezpečnost|Státní bezpečnosti]].<ref>{{Citace monografie
Andrej Krob od roku 1963 působil v [[Divadlo Na zábradlí|Divadle Na zábradlí]] jako jevištní technik, asistent a herec.Zde se opět setkává s Václavem Havlem , se kterým sloužil po dobu základní vojenské služby. Jejich vztah je později zpečetěn místem Hrádeček u Vlčic, kde si vedle rodinné chalupy Krobů kupuje venkovský dům i Václav Havel a kde později vzniká fenomén Hrádeček jako jedno z center kulturního života v době normalizace.Osobní vztah s Václavem Havlem nejlépe dokumentuje skutečnost, že Andrej Krob byl posledním hostem rodiny Havlových před smrtí Olgy Havlové i jedním z mála, kdo strávil s Václavem Havlem poslední měsíce, týdny, dny a hodiny jeho života. V Divadle Na zábradlí se seznámil s režisérem [[Jan Grossman|Janem Grossmanem]], Liborem a Anettou Fárovými, L. Fialkou a Borisem Hybnerem a mnoha dalšími osobnostmi a stává se součástí této generace Divadla Na zábradlí. Koncem 60. let rok pracuje jako kastelán na zámku Březnice. Zde zakládá amaterské divadlo ze studentů místní střední školy, se kterým získává s inscenací "Krále Ubu" ocenění na festivalu amaterských souborů v Belgii. V roce 1968 se seznamuje se Ctiborem Turbou a Borisem Hybnerem, Rychardem Rýdou, Josefem Platzem a Bolkem Polívkou se kterými pak spolupracuje jako šéf techniky Pantomimy Aldreda Jarryho a pokračuje i na jejich projektech po rozpadu tohoto souboru. Podniká s nimi četné zahraniční cesty. Je členem legendárního Cirkusu Alfred (1973-1979), kterým se Ctibor Turba stává jedním z věrozvěstů Nového cirkusu. Od první poloviny 70. let se stává členem souboru Divadla Járy da Cimrmana a přivádí do divadla Jana Hrabětu, Jana Kašpara, Václava Kotka a další. Od této doby se datuje jeho velmi silné a pevné přátelství s Ladislavem Smoljakem, které vyvrcholí Smoljakovou účastí na práci Krobova Divadla na tahu poroce 1989. V 70. letech zákládá tradici Zahradních slavností na Hrádečku. V roce 1974 zakládá [[Divadlo Na tahu]], se kterým jako první hru nastudoval a veřejně uvedl ''[[Žebrácká opera (Václav Havel)|Žebráckou operu]]'' Václava Havla. Počernické představení se setkalo s živým zájmem státní bezpečnosti. Andrej Krob je spolu s Aničkou Kotkovou, Ivanou Vostárkovou (Losovou), Sašou Bačkovským a dalšími vyslýchán Stb, část souboru složená ze studentů je perzekvována, stejně jako někteří z diváků...V té době je tedy Andrej Krob již aktivní v disentu a stává se předmětem dlouhodobého zájmu [[Státní bezpečnost|Státní bezpečnosti]].<ref>{{Citace monografie
| příjmení = Müllerová
| příjmení = Müllerová
| jméno = Alena
| jméno = Alena
Řádek 19: Řádek 19:
| strany =274
| strany =274
| jazyk =
| jazyk =
}}</ref> Na přelomu let 1976/1977 se stal jedním z prvních signatářů [[Charta 77|Charty&nbsp;77]], poté je vyhozen z divadla Na zábradlí, posléze opouští i ostatní divadelní projekty a živí se po dlouhou dobu jako montér těsnění oken. Paralelně zakládá Originální videojournal, dokumentuje život českého disentu a je stále divadelně aktivní mnoha inscenacemi Divadla Na tahu i jejich videopodobami. Po roce 1989 se plně věnuje divadelní režii. Jako divadelní režisér hostuje v mnoha českých i zahraničních divadlech. Mezi význačné práce patří i inscenace Havlových her na profesionálních scénách: hry "Audience", "Vernisáž" a "Žebrácká opera" v Polsku v divadle C. K. Norwida v Jelení Hoře, "Pokoušení", "Vyrozumění", "Odcházení" v Klicperově divadle v Hradci Králové, Largo desolato v Karlových Varech, či "Ztížená možnost soustředění" v Divadle na zábradlí. Režíroval také Shakespearova Hamleta v divadle v Chebu a v Klicperově divadle v Hradci Králové inscenoval hru Josefa Topola "Sbohem, Sokrate". Novou éru Krobovy práce začíná spolupráce s dramatikem René Levinským. Spolupracuje s Nejhodnějšími medvíky z Hradce Králové, Billbo Campagnie Jiřího Reidingera. V roce 2006 vystoupil s Václavem Havlem v pořadku ČT dramaturga Jana Kratochvíla "Noc s Andělem", ve kterém oba odhalí zákulisí svého vztahu.
}}</ref> Na přelomu let 1976/1977 se stal jedním z prvních signatářů [[Charta 77|Charty&nbsp;77]], poté je vyhozen z divadla Na zábradlí, posléze opouští i ostatní divadelní projekty a živí se po dlouhou dobu jako montér těsnění oken. Paralelně zakládá Originální videojournal, dokumentuje život českého disentu a je stále divadelně aktivní mnoha inscenacemi Divadla Na tahu i jejich videopodobami. Po roce 1989 se plně věnuje divadelní režii. Jako divadelní režisér hostuje v mnoha českých i zahraničních divadlech. Mezi význačné práce patří i inscenace Havlových her na profesionálních scénách: hry "Audience", "Vernisáž" a "Žebrácká opera" v Polsku v divadle C. K. Norwida v Jelení Hoře, "Pokoušení", "Vyrozumění", "Odcházení" v Klicperově divadle v Hradci Králové, Largo desolato v Karlových Varech, či "Ztížená možnost soustředění" v Divadle na zábradlí. Režíroval také Shakespearova Hamleta v divadle v Chebu a v Klicperově divadle v Hradci Králové inscenoval hru Josefa Topola "Sbohem, Sokrate". Novou éru Krobovy práce začíná spolupráce s dramatikem René Levinským. Spolupracuje s Nejhodnějšími medvíky z Hradce Králové, Billbo Campagnie Jiřího Reidingera. V prosinci roku 2005 vystoupil s Václavem Havlem v pořadku ČT dramaturga Jana Kratochvíla ( syn M.V.Kratochvíla, spolupracovník Ctibora Turby, klíčová postava projektů Cirkus Alfred, Divadelní pouť a další) "Noc s Andělem", ve kterém oba odhalí zákulisí svého vztahu.


Natočil také několik dokumentárních snímků pro Českou televizi, mezi jinými seriál jedenácti dílů pro cyklus "Samizdaty" a sedm dílů pro "Ateliéry" či hodinový dokument "Magor". Prací Andreje Kroba je dokumentární film "Fenomén Hrádeček aneb Strašidla pod Břečtejnem" natočený v r.2006 ve spolupráci s producentem Čestmírem Kopeckým.
Natočil také několik dokumentárních snímků pro Českou televizi, mezi jinými seriál jedenácti dílů pro cyklus "Samizdaty" a sedm dílů pro "Ateliéry" či hodinový dokument "Magor". Prací Andreje Kroba je dokumentární film "Fenomén Hrádeček aneb Strašidla pod Břečtejnem" natočený v r.2006 ve spolupráci s producentem Čestmírem Kopeckým.
Řádek 29: Řádek 29:
Poslední inscenací Andreje Kroba je Havlova hra "Asanace" v Klicperově divadle, jejíž premiéra patřila k vrcholným divadelním zážitkům sezóny 2016. Na této inscenaci se neprojevil vztah Andreje Kroba s Dagmar Havlovou, který lze , nehledě na silnou podporu vztahu Dagmar Veškrnové a Václava Havla ze strany Andreje Kroba, dnes považovat za krajně napjatý ze strany dramatikovy vdovy. Inscenace byla málem zmařena vysokými finančními nároky nositelky autorských práv.
Poslední inscenací Andreje Kroba je Havlova hra "Asanace" v Klicperově divadle, jejíž premiéra patřila k vrcholným divadelním zážitkům sezóny 2016. Na této inscenaci se neprojevil vztah Andreje Kroba s Dagmar Havlovou, který lze , nehledě na silnou podporu vztahu Dagmar Veškrnové a Václava Havla ze strany Andreje Kroba, dnes považovat za krajně napjatý ze strany dramatikovy vdovy. Inscenace byla málem zmařena vysokými finančními nároky nositelky autorských práv.


Andrej Krob patří k silným osobnostem českého divadla, které vzešly z pionýrské doby divadla malých forem z počátku 60. let a jeho osud je jakoby odvozen z divadelního světa génia Jana Grosmana. Pro divadlo objevil mnoho hereckých talentů. Vytvořil si osobitý styl režijní práce s neherci, jehož prvky uplatňuje i při práci s profesionály.
Andrej Krob patří k silným osobnostem českého divadla, které vzešly z pionýrské doby divadla malých forem z počátku 60. let. Jeho osud je jakoby odvozen z divadelního světa génia Jana Grosmana. Pro divadlo objevil mnoho talentů. Vytvořil si osobitý styl režijní práce s neherci, jehož prvky uplatňuje i při práci s profesionály.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 4. 6. 2017, 14:31

Andrej Krob
Andrej Krob (2016)
Andrej Krob (2016)
Narození14. dubna 1938 (86 let)
Cheb
Povolánírežisér a kameraman
ChoťAnna Freimanová
DětiSylvie Krobová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Andrej Krob (* 14. dubna 1938 Cheb) je český divadelní scenárista, herec a režisér. Ze strany otce je potomkem katolických německých imigrantů (rod se usídlil v Mutějovicích v době otevírání uhelných dolů v 18. století). Rodina otce po roce 1867 migrovala dále na Volyň (jiná část do USA). Patřila k prvním usedlíkům v Malíně (stavení 28). Po roce 1880 podobně většině českých katolíků v Rusku přijala pravoslaví (násilná rusifikace). Děd Andreje Kroba, Jeroným, byl obchodníkem. Babička Anna Krobová pocházela z Turnovska a na Volyň byla prodána jako nevěsta. V době seznámení s J. Krobem, se kterým založila početnou rodinu (pět dětí) byla vdovou. Anna Krobová se stala aktivní členkou české komunity v Rusku (Ukrajině) , především v Kyjevě (zástupkyně Předsedkyně spolku českých dam, Zdravotní služba České družiny v bitvě u Zborova., členka školních komitétů a podporovatelka české vzdělanosti). V letech 1922-1927 byla vězněna bolševiky na Ljublance v Moskvě. Rodina se vrátila do ČR v roce 1928. Anna Krobová obdržela za své zásluhy o český stát od Prezidenta Masaryka "Revoluční medaili". Otec Jeroným Krob studoval v Kyjevě (diplomacie, stavitelství), dokončil vzdělání v Praze na ČVUT. Krobova matka pocházela z ruské židovské rodiny z Moskvy, byla dcerou jednoho z čelních představitelů ruského družstevnictví N.M.Michajlova. Její otec byl veřejně označen za nepřítele sovětského režimu v novinách Pravda (1920) a stejně tak v knize Golinkova "Pravda o vragach naroda". V roce 1922 byl donucen k emigraci společně s celým vedením Centrosujuzu (ústředí družstev), zastával zde funkci obchodního ředitele. Žil v Paříži, Londýně a Praze, člen ZEMGORU, člen zednářské lože. Děti Michajlova žili z části v Řecku, nejmladší se vzdělávaly v RČS. Bratr matky byl z Prahy unesen v roce 1945 a strávil 16 let v sovětských táborech.

Anrej Krob má čtyři dcery. Osvojenou Lucii, vlastní šansonierku a herečku Sylvu Krobovou, Terezu Krobovou a Kateřinu Krobovou, scénáristku a dramaturgyni (ČT). Manželkou Andreje Kroba je Anna Freimanová, sestra herečky Veroniky Freimanové. Anna Freimanová byla dlouhé období (od 70. let) osobní asistentkou Václava Havla a dnes spravuje jeho literární odkaz v Knihovně Václava Havla. Sestra Andreje Kroba, Marina Bačkovská, je překladatelkou a tlumočnicí. Jejím mužem byl generál Jan Bačkovský. Andrej Krob je strýcem jedné z výrazných postav současného českého výtvarného umění ak.mal. Jana Bačkovského.

Andrej Krob od roku 1963 působil v Divadle Na zábradlí jako jevištní technik, asistent a herec.Zde se opět setkává s Václavem Havlem , se kterým sloužil po dobu základní vojenské služby. Jejich vztah je později zpečetěn místem Hrádeček u Vlčic, kde si vedle rodinné chalupy Krobů kupuje venkovský dům i Václav Havel a kde později vzniká fenomén Hrádeček jako jedno z center kulturního života v době normalizace.Osobní vztah s Václavem Havlem nejlépe dokumentuje skutečnost, že Andrej Krob byl posledním hostem rodiny Havlových před smrtí Olgy Havlové i jedním z mála, kdo strávil s Václavem Havlem poslední měsíce, týdny, dny a hodiny jeho života. V Divadle Na zábradlí se seznámil s režisérem Janem Grossmanem, Liborem a Anettou Fárovými, L. Fialkou a Borisem Hybnerem a mnoha dalšími osobnostmi a stává se součástí této generace Divadla Na zábradlí. Koncem 60. let rok pracuje jako kastelán na zámku Březnice. Zde zakládá amaterské divadlo ze studentů místní střední školy, se kterým získává s inscenací "Krále Ubu" ocenění na festivalu amaterských souborů v Belgii. V roce 1968 se seznamuje se Ctiborem Turbou a Borisem Hybnerem, Rychardem Rýdou, Josefem Platzem a Bolkem Polívkou se kterými pak spolupracuje jako šéf techniky Pantomimy Aldreda Jarryho a pokračuje i na jejich projektech po rozpadu tohoto souboru. Podniká s nimi četné zahraniční cesty. Je členem legendárního Cirkusu Alfred (1973-1979), kterým se Ctibor Turba stává jedním z věrozvěstů Nového cirkusu. Od první poloviny 70. let se stává členem souboru Divadla Járy da Cimrmana a přivádí do divadla Jana Hrabětu, Jana Kašpara, Václava Kotka a další. Od této doby se datuje jeho velmi silné a pevné přátelství s Ladislavem Smoljakem, které vyvrcholí Smoljakovou účastí na práci Krobova Divadla na tahu poroce 1989. V 70. letech zákládá tradici Zahradních slavností na Hrádečku. V roce 1974 zakládá Divadlo Na tahu, se kterým jako první hru nastudoval a veřejně uvedl Žebráckou operu Václava Havla. Počernické představení se setkalo s živým zájmem státní bezpečnosti. Andrej Krob je spolu s Aničkou Kotkovou, Ivanou Vostárkovou (Losovou), Sašou Bačkovským a dalšími vyslýchán Stb, část souboru složená ze studentů je perzekvována, stejně jako někteří z diváků...V té době je tedy Andrej Krob již aktivní v disentu a stává se předmětem dlouhodobého zájmu Státní bezpečnosti.[1] Na přelomu let 1976/1977 se stal jedním z prvních signatářů Charty 77, poté je vyhozen z divadla Na zábradlí, posléze opouští i ostatní divadelní projekty a živí se po dlouhou dobu jako montér těsnění oken. Paralelně zakládá Originální videojournal, dokumentuje život českého disentu a je stále divadelně aktivní mnoha inscenacemi Divadla Na tahu i jejich videopodobami. Po roce 1989 se plně věnuje divadelní režii. Jako divadelní režisér hostuje v mnoha českých i zahraničních divadlech. Mezi význačné práce patří i inscenace Havlových her na profesionálních scénách: hry "Audience", "Vernisáž" a "Žebrácká opera" v Polsku v divadle C. K. Norwida v Jelení Hoře, "Pokoušení", "Vyrozumění", "Odcházení" v Klicperově divadle v Hradci Králové, Largo desolato v Karlových Varech, či "Ztížená možnost soustředění" v Divadle na zábradlí. Režíroval také Shakespearova Hamleta v divadle v Chebu a v Klicperově divadle v Hradci Králové inscenoval hru Josefa Topola "Sbohem, Sokrate". Novou éru Krobovy práce začíná spolupráce s dramatikem René Levinským. Spolupracuje s Nejhodnějšími medvíky z Hradce Králové, Billbo Campagnie Jiřího Reidingera. V prosinci roku 2005 vystoupil s Václavem Havlem v pořadku ČT dramaturga Jana Kratochvíla ( syn M.V.Kratochvíla, spolupracovník Ctibora Turby, klíčová postava projektů Cirkus Alfred, Divadelní pouť a další) "Noc s Andělem", ve kterém oba odhalí zákulisí svého vztahu.

Natočil také několik dokumentárních snímků pro Českou televizi, mezi jinými seriál jedenácti dílů pro cyklus "Samizdaty" a sedm dílů pro "Ateliéry" či hodinový dokument "Magor". Prací Andreje Kroba je dokumentární film "Fenomén Hrádeček aneb Strašidla pod Břečtejnem" natočený v r.2006 ve spolupráci s producentem Čestmírem Kopeckým.

Andrej Krob byl pedagogem Vyšší odborné školy herecké v Praze.

Dvorním výtvarníkem Krobových inscenací je scénograf Jan Dušek.

Poslední inscenací Andreje Kroba je Havlova hra "Asanace" v Klicperově divadle, jejíž premiéra patřila k vrcholným divadelním zážitkům sezóny 2016. Na této inscenaci se neprojevil vztah Andreje Kroba s Dagmar Havlovou, který lze , nehledě na silnou podporu vztahu Dagmar Veškrnové a Václava Havla ze strany Andreje Kroba, dnes považovat za krajně napjatý ze strany dramatikovy vdovy. Inscenace byla málem zmařena vysokými finančními nároky nositelky autorských práv.

Andrej Krob patří k silným osobnostem českého divadla, které vzešly z pionýrské doby divadla malých forem z počátku 60. let. Jeho osud je jakoby odvozen z divadelního světa génia Jana Grosmana. Pro divadlo objevil mnoho talentů. Vytvořil si osobitý styl režijní práce s neherci, jehož prvky uplatňuje i při práci s profesionály.

Reference

  1. MÜLLEROVÁ, Alena; HANZEL, Vladimír. Albertov 16:00 Příběhy sametové revoluce. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2009. ISBN 978-80-7422-002-9. Kapitola Slovníček, s. 274. 

Externí odkazy