Gaskoňské vévodství: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m oprava
m přidána Kategorie:Francouzská vévodství za použití HotCat
Řádek 51: Řádek 51:
[[Kategorie:Gaskoňsko| ]]
[[Kategorie:Gaskoňsko| ]]
[[Kategorie:Zaniklé monarchie Evropy]]
[[Kategorie:Zaniklé monarchie Evropy]]
[[Kategorie:Francouzská vévodství]]

Verze z 16. 5. 2017, 13:34

Šablona:Infobox zaniklý stát

Gaskoňské vévodství neboli Vévodství Vasconie (baskicky Baskoniako dukerria, baskicky Ducat de Gasconha, francouzsky Duché de Gascogne nebo Duché de Vasconie) byl středověký státní útvar existující mezi lety 602 a 1453 v jihozápadní Francii a částečně severním Španělsku, ve středověku sousedilo na severu s Akvitánií a na západě s hrabstvím Toulouse, na jihu s Aragonií, Navarrou a hrabstvím Barcelony.

Dějiny

Původ Gaskoňska sahá až do raného středověku. Prvotní Wasconie byla vytvořena franskými Merovejci jako pohraniční marku pro svou Franskou říši. Po sériích povstání proti Frankům, znovu nabyté svobody a její opakované ztráty, bylo Gaskoňsko v roce 1053 dobyto Akvitánským vévodstvím. Dohromady tvořily součást velké říše Anjouovců (Plantagenetů). Od roku 1204 si titul gaskoňského vévody přisvojili angličtí králové z této královské dynastie.

Gaskoňské vévodství až do Stoleté války mezi Anglií a Francií náleželo ke kontinentálního panství Plantagenetů. Během Stoleté války, která skončila porážkou Anglie a ztrátou všech jejích pevninských území ve prospěch Francie, bylo i Gaskoňsko dobyto Karlem V. Francouzským. V roce 1453 bylo plně začleněno k Francii v rámci vévodství Guyenne (zkomolenina Akvitánie).

Až do Velké francouzské revoluce bylo Gaskoňsko jednou z francouzských provincií.

Související články