Nosatcovití: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Hlavní kategorie: jako první, řadicí klíč
Bez shrnutí editace
Řádek 27: Řádek 27:


== Objevy v jantaru ==
== Objevy v jantaru ==
V roce [[1993]] publikoval entomolog [[George Poinar Jr.]] a jeho kolegové studii, ve které se uvádí, že z tělíčka nosatcovitého brouka, uvězněného po dobu 120 - 135 milionů let v [[libanon]]ském [[jantar]]u extrahoval dvě sekvence původní [[DNA]] brouka. To ale pozdější výzkumy nepotvrdily.<ref>http://www.osel.cz/8820-byla-skutecne-objevena-dinosauri-dna.html</ref> Nosatcovití brouci nicméně patří k poměrně často nalézaným druhům hmyzu, zalitým kdysi pryskyřicí a tedy zachovalým v jantaru.
V roce [[1993]] publikoval entomolog [[George Poinar Jr.]] a jeho kolegové studii, ve které se uvádí, že z tělíčka nosatcovitého brouka, uvězněného po dobu 120 - 135 milionů let v [[libanon]]ském [[jantar]]u extrahoval dvě sekvence původní [[DNA]] brouka. To ale pozdější výzkumy nepotvrdily.<ref>http://www.osel.cz/8820-byla-skutecne-objevena-dinosauri-dna.html</ref> Nosatcovití brouci nicméně patří k poměrně často nalézaným druhům hmyzu, zalitým kdysi pryskyřicí a tedy zachovalým v jantaru.Rádi si také pohoví na Amalce


== Podčeledi ==
== Podčeledi ==

Verze z 25. 4. 2017, 12:33

Jak číst taxoboxNosatcovití
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádbrouci (Coleoptera)
NadčeleďCurculionoidea
Čeleďnosatcovití (Curculionidae)
Latreille, 1802
Podčeledi

viz článek

Některá data mohou pocházet z datové položky.


Nosatcovití (Curculionidae) jsou největší čeledí brouků. Řadí se k nim více než 60 000 druhů brouků ve více než 400 rodech. Vzhledem k velkému množství druhů existuje i řada neshod o jejich klasifikaci.

Nosatci jsou snadno rozeznatelní dlouhým nosem a tykadly s malými „kyji“ na konci. Kromě těchto podobných rysů se ovšem vyznačují velkou rozmanitostí tvarů, barev a velikostí od 1 mm do 40 mm.
Jsou takřka výlučně býložraví a většina z nich žije jen z omezeného množství hostitelských rostlin, často pouze na jediném druhu. Někteří nosatci jsou také známi jako výluční opylovači cykasů. Řada nosatců je považována za škodlivý hmyz na polích a skladech potravin, nicméně v některých případech jsou využíváni i k přirozenému snižování stavů invazních druhů rostlin.

Diaprepes abbreviatus napadá kořeny citrusů

Objevy v jantaru

V roce 1993 publikoval entomolog George Poinar Jr. a jeho kolegové studii, ve které se uvádí, že z tělíčka nosatcovitého brouka, uvězněného po dobu 120 - 135 milionů let v libanonském jantaru extrahoval dvě sekvence původní DNA brouka. To ale pozdější výzkumy nepotvrdily.[1] Nosatcovití brouci nicméně patří k poměrně často nalézaným druhům hmyzu, zalitým kdysi pryskyřicí a tedy zachovalým v jantaru.Rádi si také pohoví na Amalce

Podčeledi

Fotografie nosatce z elektronového mikroskopu

Externí odkazy

  • http://www.osel.cz/8820-byla-skutecne-objevena-dinosauri-dna.html
  • V tomto článku byl použit překlad textu z článku Curculionidae na anglické Wikipedii.