Javel (stanice RER v Paříži): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
Řádek 24: Řádek 24:


== Historie ==
== Historie ==
Nádraží bylo otevřeno 12. dubna [[1900]] u příležitosti [[světová výstava 1900|světové výstavy]] na železniční trati vedoucí ze západní části [[Francie]] do Paříže na nádraží [[Invalides (stanice RER v Paříži)|Invalides]]. Trať byla při vstupu do Paříže umístěna v příkopu podél Seiny, aby se odstranily všechny [[Železniční přejezd|železničních přejezdy]]. Stanice byla při svém otevření pojmenována ''Pont Mirabeau'' podle [[Pont Mirabeau|nedalekého mostu]]. Autorem stavby, stejně jako i dalších nádraží na trati, byl [[architekt]] Juste Lisch ([[1828]]-[[1910]]).
Nádraží bylo otevřeno 12. dubna [[1900]] u příležitosti [[světová výstava 1900|světové výstavy]] na železniční trati vedoucí ze západní části [[Francie]] do Paříže na nádraží [[Invalides (stanice RER v Paříži)|Invalides]]. Trať byla při vstupu do Paříže umístěna v příkopu podél Seiny, aby se odstranily všechny [[Železniční přejezd|železničních přejezdy]]. Stanice byla při svém otevření pojmenována ''Pont Mirabeau'' podle [[Pont Mirabeau|nedalekého mostu]]. Autorem stavby, stejně jako i dalších nádraží na trati, byl [[architekt]] Juste Lisch ([[1828]][[1910]]).


Budova má tvar [[pagoda|pagody]] umístěné na úrovni ulice nad kolejištěm, kam je přístup po dvou schodištích po stranách. Od roku [[1937]] je jedinou dochovanou nádražní budovou v tomto úseku, která doposud slouží svému původnímu účelu.
Budova má tvar [[pagoda|pagody]] umístěné na úrovni ulice nad kolejištěm, kam je přístup po dvou schodištích po stranách. Od roku [[1937]] je jedinou dochovanou nádražní budovou v tomto úseku, která doposud slouží svému původnímu účelu.

Verze z 14. 4. 2017, 15:51

Paříž
Budova nádraží
Budova nádraží
StátFrancie
Ulicerond-point du Pont-Mirabeau
Souřadnice
Trať
Nadmořská výška285 m
Dopravní koleje2
Nástupiště (nástupní hrany)2 (boční)
Vypravené vlaky250–500
Návazná doprava
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Javel [žavel] je nádraží příměstské železnice RER v Paříži, které se nachází v 15. obvodu na nábřeží Seiny ve čtvrti Javel. Slouží pro linku RER C. Podzemním tunelem je propojen se stanicí Javel – André Citroën, kde je možné přestoupit na linku 10 pařížského metra. V roce 2005 činil počet denních pasažérů 7 500–15 000 a vlaků 250–500.[1]

Historie

Nádraží bylo otevřeno 12. dubna 1900 u příležitosti světové výstavy na železniční trati vedoucí ze západní části Francie do Paříže na nádraží Invalides. Trať byla při vstupu do Paříže umístěna v příkopu podél Seiny, aby se odstranily všechny železničních přejezdy. Stanice byla při svém otevření pojmenována Pont Mirabeau podle nedalekého mostu. Autorem stavby, stejně jako i dalších nádraží na trati, byl architekt Juste Lisch (18281910).

Budova má tvar pagody umístěné na úrovni ulice nad kolejištěm, kam je přístup po dvou schodištích po stranách. Od roku 1937 je jedinou dochovanou nádražní budovou v tomto úseku, která doposud slouží svému původnímu účelu.

Od 26. září 1979 slouží nádraží pro linku RER C a získalo svůj současný název.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gare de Javel na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy

← směr C1 C3 C5 C7 RER C směr C2 C4 C6 C8 →
Javel Champ de Mars – Tour Eiffel