Rajčanka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MatSuBot (diskuse | příspěvky)
m oprava pravopisu; kosmetické úpravy
m Cat-a-lot: Přesunuto do kategorie Vodstvo v okrese Žilina
Řádek 44: Řádek 44:


[[Kategorie:Řeky v Žilinském kraji]]
[[Kategorie:Řeky v Žilinském kraji]]
[[Kategorie:Vodstvo okresu Žilina]]
[[Kategorie:Vodstvo v okrese Žilina]]
[[Kategorie:Povodí Váhu]]
[[Kategorie:Povodí Váhu]]
[[Kategorie:Horní Pováží]]
[[Kategorie:Horní Pováží]]

Verze z 12. 4. 2017, 00:10

Rajčanka
Řeka nedaleko obce Porúbka
Řeka nedaleko obce Porúbka
Základní informace
Délka toku47,5 km
Průměrný průtok4 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Žilinský)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Váh
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rajčanka nebo Rajčianka je řeka na středním Slovensku. Protéká celým územím Rajecké doliny. Ohraničuje Lúčanskou Malou Fatru od západu a Strážovské vrchy z východu. Má délku 47,5 km. Je tokem III. řádu.

Průběh toku

Pramení v Strážovských vrších jihozápadně od obce Čičmany, v podcelku Zliechovská hornatina, na jihovýchodním svahu Strážova (1 213 m n.m.) v nadmořské výšce přibližně 775 m n.m. v lokalitě Zákľuka.

Nejprve teče na krátkém úseku na východ, v Čičmanech přibírá levostranný přítok od Lazového vrchu (856 m n.m.) a vytváří Čičmiansku dolinu. Protěká jí severovýchodním směrem, přibírá zleva říčku Šiandorová a zprava potok Žilinská, dále významnější přítok z pravé strany od Reváně (1205 m) a tok se pak stáčí více k severu. Obloukem obtéká obec Fačkov a dostává se do Rajčianské kotliny, kde prvním přítokem je Rybná (498 m n.m.) z pravé strany, následuje Lesnianka u obce Rajecká Lesná, dále protéká přes Šuju, Rajec a Kľače, u obce Jasenové přibírá z levé strany potok Čierňanka a řeka se stáčí na severovýchod. Teče přes Zbyňov a okrajem Rajeckých Teplic, kde na krátkém úseku teče východním směrem, přibírá Porubský potok a Kuneradský potok. Nad levým břehem Rajčanky se vypínají Skalky (podcelek Súľovské vrchy). U obce Poluvsie přibírá zprava Stránsky potok a řeka se opět obrací na severovýchod. Z pravé strany ještě přibírá Medzihorský potok a za Turskou skalou obloukem vstupuje do Žilinské kotliny. Zde zprava přibírá Turiansky potok a teče už jen na sever, nejprve u Porúbky, následně zleva přibírá potok Svinianku a Lietavský potok, protéká Lietavskou Lúčkou a nakonec přitéká na území města Žilina. Zde přibírá zleva ještě Bitarovský potok a a potok Bradová a v severozápadní části města v městské části Strážov ústí v nadmořské výšce 326 m n.m. do Váhu.

Vodní režim

Průměrný průtok 4 m³/s v obci Stránske.

Využití

Vodáctví

Řeka je vodácky splavná v délce 32 km. V úseku FačkovRajec je středně těžká a z Rajce až k soutoku s Váhem lehká. Na horním úseku má mělké kamenité koryto s dost prudkým spádem. Je zde umístěno několik hatí, které jsou většinou sjízdné. Celá plavba je poměrně náročná, neboť koryto Rajčanky je poměrně úzké a tok vody rychlý. Na horním toku protéká poměrně úzkým údolím s velmi pěknou přírodní scenérií. Po levé straně se nalézají Strážovské vrchy a po pravé straně Lúčanská Fatra. Po 4 km plavby se údolí rozšiřuje.

Přístup do Rajce po železnici a z Rajce do Fačkova jen po silnici, obě dopravní cesty procházejí údolím souběžně s řekou.

Externí odkazy

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rajčanka na slovenské Wikipedii.