Mennofer: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m napřímení wikiodkazu
Řádek 44: Řádek 44:
{{portály|Starověký Egypt}}
{{portály|Starověký Egypt}}


[[Kategorie:Zaniklá města]]
[[Kategorie:Zaniklá města v Egyptě]]
[[Kategorie:Starověká města]]
[[Kategorie:Starověká města]]
[[Kategorie:Archeologické lokality v Egyptě]]
[[Kategorie:Archeologické lokality v Egyptě]]

Verze z 10. 2. 2017, 13:51

Mennofer
varianty hieroglyfického zápisu
mn
n
nfrO24niwt

Men-nefer
p
t
HO6t
pr
kAniwt

Hut ka Ptah
Mennofer a jeho nekropole
Světové dědictví UNESCO
Mennofer
Mennofer
Smluvní státEgyptEgypt Egypt
Souřadnice
TypKulturní dědictví
Kritériumi, iii, vi
Odkaz86 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1979 (3. zasedání)

Mennofer (též Mennefer), známý i pod řeckým jménem Memfis (Μεμφις), bylo hlavní město starověkého Egypta v období Staré říše. Příležitostně plnilo roli sídelního města panovníků i později a po celé období egyptského starověku zůstávalo významným administrativním a vojenským centrem. V jeho okolí vznikly rozsáhlé nekropole dnes nazývané Sakkára a Abúsír. Archeologická lokalita odpovídající oblasti někdejšího města leží u dnešní vesnice Mít Rahína asi 30 km jihozápadně od nynějšího egyptského hlavního města Káhiry na západním břehu Nilu téměř na rozhraní nilského údolí a delty.

Podle tradice město a tamní velký Ptahův chrám nazývaný v egyptštině Hut ka Ptah – „Chrám/Palác Ptahova ka“ založil doposud historicky nedoložený první egyptský panovník Meni. Původní název města byl Inebuhedž („Bílé zdi“), což poukazuje na opevněnou královskou rezidenci. Z názvu chrámového komplexu (konkrétně z pozdější zkrácené hovorové varianty Hykupta) Řekové utvořili název, který vztáhli na celou zemi: AIΓYΠTOΣ (Aigyptos). Když se s tímto označením pro Egypt setkali Římané, převzali jej, přizpůsobili jej svému jazyku a vzniklo ÆGYPTVS (Égyptus), z něhož je pak odvozen náš současný název.

Jádro někdejšího města s chrámem boha Ptaha[1] se nacházelo pod současnou vesnicí, v průběhu staletí se centrum posouvalo směrem k západu k oblasti pyramidových komplexů. Podle zkráceného názvu jednoho z nich (komplex Pepiho I., Men nefer Pepi – „Krása Pepiho je trvalá“) vznikl v období Střední říše název celého města – Mennofer.

Egypt, Mennofer, alabastrová Sfinga

Na lokalitě je identifikováno více než sto archeologických areálů. Dnešní pozůstatky pocházejí především z doby vlády panovníků Amenhotepa III., Ramesse II. a Ptolemaia IV. (velký Ptahův chrám) a Vahjebrea (palác); k rozvoji města ovšem přispěli panovníci ze všech historických období. Významnou osobností, která se podílela na utváření rázu města, byl také princ Chamuaset, syn Ramesse II.

V roce 1979 byl Mennofer zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

Související články

Externí odkazy

  1. JAKUB SOBEK. Starověký Egypt 10.1 - Božská triáda z Memfisu. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.