Five Nights at Freddy's: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značky: editace z Vizuálního editoru editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 1: Řádek 1:
this is enough{{Infobox - videohra}}
this is enough{{Infobox - videohra}}
'''Five Nights at Freddy's''' je [[Nezávislá počítačová hra|nezávislá]] hororová hra [[Hra jednoho hráče|pro jednoho hráče]]. Hra byla vydána 18. srpna 2014 pro [[Steam]],<ref>[http://store.steampowered.com/app/319510/?l=czech Five Nights at Freddy's ve službě Steam]</ref> dále 25. srpna 2014 pro [[Android (operační systém)|Android]]<ref name="Mobile">[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Five_Nights_at_Freddy%27s_%28Mobile%29 Five Night's at Freddy's Wiki - mobile]</ref> a 11. září 2014 pro [[iOS (Apple)|iOS]].<ref name="Mobile" /> Tvůrcem hry je [[Scott Cawthon]]. Five Nights at Freddy's a její další tři pokračování se staly velmi úspěšnými tituly, rozšířenými především díky platformě [[YouTube]], kde mnoho hráčů uveřejňuje svá videa ze hraní této hry.<ref>[http://www.polygon.com/2014/11/13/7217503/five-nights-at-freddys-2-horror-streaming-indie Why Five Nights at Freddy's is a viral success]</ref> V dnešní době je spousta [[youtuber]]ů, kteří natáčí videa nejen že hrají hru, ale taky vytváří svá videa na Source Filmaker.
'''Five Nights at Freddy's''' je [[Nezávislá počítačová hra|nezávislá]] hororová hra [[Hra jednoho hráče|pro jednoho hráče]]. Hra byla vydána 8. srpna 2014 pro [[Steam]],<ref>[http://store.steampowered.com/app/319510/?l=czech Five Nights at Freddy's ve službě Steam]</ref> dále 25. srpna 2014 pro [[Android (operační systém)|Android]]<ref name="Mobile">[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Five_Nights_at_Freddy%27s_%28Mobile%29 Five Night's at Freddy's Wiki - mobile]</ref> a 11. září 2014 pro [[iOS (Apple)|iOS]].<ref name="Mobile" /> Tvůrcem hry je [[Scott Cawthon]]. Five Nights at Freddy's a její další čtyři pokračování se staly velmi úspěšnými tituly, rozšířenými především díky platformě [[YouTube]], kde mnoho hráčů uveřejňuje svá videa ze hraní této hry.<ref>[http://www.polygon.com/2014/11/13/7217503/five-nights-at-freddys-2-horror-streaming-indie Why Five Nights at Freddy's is a viral success]</ref> V dnešní době je spousta [[youtuber]]ů, kteří natáčí videa nejen že hrají hru, ale taky vytváří svá videa na Source Filmaker.


== Princip hry ==
== Princip hry ==
Úkolem hráče je přečkat 7 nocí v Pizzerii Freddyho Fazbeara v roli nočního hlídače Mika Schmidta.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Mike_Schmidt Five Night's at Freddy's Wiki - Mike Schmidt]</ref> Nachází se zde 5 animatronici, kteří přes den baví návštěvníky pizzerie. V noci jsou však uvedeni do volného módu. Pokud Mika spatří, budou si myslet, že je nahý endoskeleton a chtějí ho nacpat do kostýmu Freddyho Fazbeara. Ten je plný mechanických součástek, které způsobí jeho smrt. Hra se odehrává v roce 1993.<ref name="Night1">[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Night_1 Five Night's at Freddy's Wiki - Night 1]</ref> Od většiny současných her se liší tím, že se hráč nemůže pohybovat, pouze rozhlížet. Aby noc přečkal, musí kontrolovat pohyb animatroniků pomocí kamer. Kamery však mají mrtvý bod, který se nachází na stranách kanceláře. Pokud má hráč podezření, že se právě zde animatronici nachází, může si do těchto míst posvítit a případně zavřít dveře. Všechny tyto akce ale spotřebovávají energii, které má hráč jen omezené množství. Hra má také bonusovou šestou noc, kdy jsou animatronici neobvykle aktivní. Pokud hráč přečká i tuto noc, odemkne se mu druhá hvězdička v hlavním menu a „Custom Night“, kde si může zvolit obtížnost pro jednotlivé animatroniky.
Úkolem hráče je přečkat 7 nocí v Pizzerii Freddyho Fazbeara v roli nočního hlídače Mika Schmidta.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Mike_Schmidt Five Night's at Freddy's Wiki - Mike Schmidt]</ref> Nachází se zde 5 animatroniků, kteří přes den baví návštěvníky pizzerie. V noci jsou však uvedeni do volného módu. Pokud Mika spatří, budou si myslet, že je nahý endoskeleton a chtějí ho nacpat do kostýmu Freddyho Fazbeara. Ten je plný mechanických součástek, které způsobí jeho smrt. Hra se odehrává v roce 1993.<ref name="Night1">[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Night_1 Five Night's at Freddy's Wiki - Night 1]</ref> Od většiny současných her se liší tím, že se hráč nemůže pohybovat, pouze rozhlížet. Aby noc přečkal, musí kontrolovat pohyb animatroniků pomocí kamer. Kamery však mají mrtvý bod, který se nachází na stranách kanceláře. Pokud má hráč podezření, že se právě zde animatronici nachází, může si do těchto míst posvítit a případně zavřít dveře. Všechny tyto akce ale spotřebovávají energii, které má hráč jen omezené množství. Hra má také bonusovou šestou noc, kdy jsou animatronici neobvykle aktivní. Pokud hráč přečká i tuto noc, odemkne se mu druhá hvězdička v hlavním menu a „Custom Night“, kde si může zvolit obtížnost pro jednotlivé animatroniky.


== Animatronici ==
== Animatronici ==
=== Freddy Fazbear ===
=== Freddy Fazbear ===
Freddy Fazbear je hlavním maskotem celé pizzerie, která podle něj získala svůj název. Freddy začíná společně se dvěma dalšími animatroniky na pódiu, ze kterého odchází vždy jako poslední. Stává se aktivním až od 3. noci a při chůzi se směje. V kuchyni (zde je pouze audio záznam) může být slyšena jeho hrací skříňka. Pokud hráči dojde energie, vždy se objeví na levé straně a to i během prvních dvou nocí. Jinak útočí zprava. Jediný způsob jak se vyhnout útoku všech animatroniků (Freddyho, Bonnieho, Chicky a Foxyho) je počkat na šestou hodinu, kdy se všichni animatronici vrátí na svá místa. Freddy Fazbear není vidět v mrtvém bodě, ale lze sledovat jeho cestu a odhadnout, kdy se v mrtvém bodě nachází. Občas se na zdi západní chodby (2B) se objeví plakát, kde je rozbíjející se nebo Golden Freddy. Společně s Bonnym se zjevuje při halucinacích. když se dostane do kanceláře začne se pomalu smát.
Freddy Fazbear je hlavním maskotem celé pizzerie, která podle něj získala svůj název. Freddy začíná společně se dvěma dalšími animatroniky na pódiu, ze kterého odchází vždy jako poslední. Stává se aktivním až od 3. noci a při chůzi se směje. V kuchyni (zde je pouze audio záznam) může být slyšena jeho hrací skříňka. Pokud hráči dojde energie, vždy se objeví na levé straně a to i během prvních dvou nocí. Jinak útočí zprava. Jediný způsob jak se vyhnout útoku všech animatroniků (Freddyho, Bonnieho, Chicy a Foxyho) je počkat na šestou hodinu, kdy se všichni animatronici vrátí na svá místa. Freddy Fazbear není vidět v mrtvém bodě, ale lze sledovat jeho cestu a odhadnout, kdy se v mrtvém bodě nachází. Občas se na zdi západní chodby (2B) se objeví plakát, kde je rozbíjející se Freddy nebo Golden Freddy. Společně s Bonniem se zjevuje při halucinacích. když se dostane do kanceláře začne se pomalu smát.


Na pódiu má černý cylindr a motýlek. Má také modré oči. V pravé ruce drží mikrofon a je tedy zpěvákem kapely animatroniků.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Freddy_Fazbear Five Night's at Freddy's Wiki - Freddy Fazbear]</ref>
Na pódiu má černý cylindr a motýlek. Má také modré oči. V pravé ruce drží mikrofon a je tedy zpěvákem kapely animatroniků.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Freddy_Fazbear Five Night's at Freddy's Wiki - Freddy Fazbear]</ref>


Pohybuje se: Show stage-> Dinning area-> Restrooms-> Kitchen-> East Hall-> East Hall corner-> The office.
Pohybuje se: Show Stage-> Dinning Area-> Restrooms-> Kitchen-> East Hall-> East Hall Corner-> The office.


=== Bonnie the Bunny ===
=== Bonnie the Bunny ===
Bonnie je modro-fialový animatronický králík a začíná stejně jako Freddy na pódiu. Je nejaktivnějším animatronikem (do 2. noci vždy vychází ze Show stage první) a do kanceláře, kde vydává sípavé zvuky, přichází vždy levou chodbou. Dříve v prvních verzích měl Bonnie schopnost vysokou rychlostí běžet do kanceláře. Po přidání animatronika Foxyho mu byla tato schopnost sebrána a místo toho mu byla přidělena schopnost se teleportovat.V traileru na hru můžeme vidět, že jako jediný animatronik Bonnie odhalil svého endoskeletona. Nicméně, toto ve hře nedělá žádný animatronik nedělá. [[Scott Cawthon]] tvrdí, že ho tento animatronik děsí nejvíc, a že když ho do hry přidával, tak z něj měl noční můry.
Bonnie je modro-fialový animatronický králík a začíná stejně jako Freddy na pódiu. Je nejaktivnějším animatronikem (do 2. noci vždy vychází ze Show Stage první) a do kanceláře, kde vydává sípavé zvuky, přichází vždy levou chodbou. Dříve v prvních verzích měl Bonnie schopnost vysokou rychlostí běžet do kanceláře. Po přidání animatronika Foxyho mu byla tato schopnost sebrána a místo toho mu byla přidělena schopnost se teleportovat.V traileru na hru můžeme vidět, že jako jediný animatronik Bonnie odhalil svého endoskeletona. Nicméně, toto ve hře nedělá žádný animatronik nedělá. [[Scott Cawthon]] tvrdí, že ho tento animatronik děsí nejvíc, a že když ho do hry přidával, tak z něj měl noční můry.


Jeho kloubové uši se mohou podle naprogramování ohýbat dopředu. Na pódiu má v rukou kytaru, na kterou přes den hraje. Mimo pódium však kytaru nemá. Na rozdíl od ostatních má kulaté zuby a postrádá obočí.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Bonnie Five Night's at Freddy's Wiki - Bonnie]</ref>
Jeho kloubové uši se mohou podle naprogramování ohýbat dopředu. Na pódiu má v rukou kytaru, na kterou přes den hraje. Mimo pódium však kytaru nemá. Na rozdíl od ostatních má kulaté zuby a postrádá obočí.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Bonnie Five Night's at Freddy's Wiki - Bonnie]</ref>


Pohybuje se: Show stage-> Backstage-> Dinning area-> West Hall-> Supply Closet-> West Hall corner-> The office.
Pohybuje se: Show Stage-> Backstage-> Dinning Area-> West Hall-> Supply Closet-> West Hall Corner-> The office.


=== Chica the Chicken ===
=== Chica the Chicken ===
Chica je kuře (slepice) a jediný dívčí animatronik. Chová se velmi podobně jako Bonnie, ale přichází z pravé chodby. V kanceláři také vydává stejné sípavé zvuky. Může být (na rozdíl od Bonnieho) viděna i na toaletách a slyšena v kuchyni, kde správně nefunguje kamera. Když spojíme snímky z Dinning area, můžeme zjistit, že Chica je větší než Bonnie. Není jasno proč. Od 3. noci vychází Chica dříve ze Show stage než Bonnie. Narozdíl od něj se také nepohybuje tak často a rychle, tudíž není těžké jí včas zarazit ve vniknutí do pracovny.
Chica je kuře (slepice) a jediný dívčí animatronik. Chová se velmi podobně jako Bonnie, ale přichází z pravé chodby. V kanceláři také vydává stejné sípavé zvuky. Může být (na rozdíl od Bonnieho) viděna i na toaletách a slyšena v kuchyni, kde správně nefunguje kamera. Když spojíme snímky z Dinning Area, můžeme zjistit, že Chica je větší než Bonnie. Není jasno proč. Od 3. noci vychází Chica dříve ze Show Stage než Bonnie. Narozdíl od něj se také nepohybuje tak často a rychle, tudíž není těžké jí včas zarazit od vniknutí do pracovny.


Když otevře zobák, z některých úhlů jsou vidět druhé animatronické zuby. Na krku má bryndák s nápisem „LET'S EAT!!!“ a v ruce cupcake se dvěma velkýma očima.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Chica Five Night's at Freddy's Wiki - Chica]</ref>
Když otevře zobák, z některých úhlů jsou vidět druhé animatronické zuby. Na krku má bryndák s nápisem „LET'S EAT!!!“ a v ruce cupcake se dvěma velkýma očima.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Chica Five Night's at Freddy's Wiki - Chica]</ref>


Pohybuje se: Show stage-> Dinning area-> Restrooms-> Kitchen-> East Hall-> East Hall corner-> The office.
Pohybuje se: Show Stage-> Dinning Area-> Restrooms-> Kitchen-> East Hall-> East Hall Corner-> The office.


=== Foxy the Pirate fox ===
=== Foxy the Pirate Fox ===
Foxy je pirátská liška a je nejoblíbenější ze všech animatroniků. Od začátku hry se schovává za oponou v pirátské zátoce. Od druhé noci (vzácně od první) vyběhne po chodbě směrem ke kanceláři pravděpodobnou rychlostí 14-17 m za sekundu, pokud ho hráč sleduje moc nebo naopak moc málo. Pokud se tak stane, hráč má pouze pár sekund pro zavření levých dveří. Spekuluje se o tom, že na vás neudělá jumpscare, ale jen na vás vykoukne, protože se šel na vás podívat jenže vy dostanete srdeční zástavu. Také ho můžete slyšet si [https://www.youtube.com/watch?v=dmMvVtryVeg zpívat] Jako jediný animatronik se také neobjevuje v traileru. Také jako jediná se jeho hlava neobjevuje v Backstage. A jestě jednou "jako jediný" jako jediný animatronik nezačíná na Show stage. Stejně jako Chica se nezjevuje během halucinací.
Foxy je pirátská liška a je nejoblíbenější ze všech animatroniků. Od začátku hry se schovává za oponou v pirátské zátoce. Od druhé noci (vzácně od první) vyběhne po chodbě směrem ke kanceláři pravděpodobnou rychlostí 14-17m za sekundu, pokud ho hráč sleduje moc nebo naopak moc málo. Pokud se tak stane, hráč má pouze pár sekund pro zavření levých dveří. Spekuluje se o tom, že na vás neudělá jumpscare, ale jen na vás vykoukne, protože se šel na vás podívat jenže vy dostanete srdeční zástavu. Také ho můžete slyšet si [https://www.youtube.com/watch?v=dmMvVtryVeg zpívat] Jako jediný animatronik se také neobjevuje v traileru. Také jako jediná se jeho hlava neobjevuje v Backstage. A jestě jednou "jako jediný" jako jediný animatronik nezačíná na Show Stage. Stejně jako Chica se nezjevuje během halucinací.


Přes pravé oko má Foxy pásku, kterou ale může odklopit. Pod ní má funkční oko.Na pravé ruce má hák.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Foxy Five Night's at Freddy's Wiki - Foxy]</ref>
Přes pravé oko má Foxy pásku, kterou ale může odklopit. Pod ní má funkční oko.Na pravé ruce má hák.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Foxy Five Night's at Freddy's Wiki - Foxy]</ref>


Pohybuje se: Pirate cove-> Dinning area (zde jej ovšem nemůžeme nikdy vidět, ale ''musí'' tudy procházet, protože jediný východ z Pirate cove je do Dinning area)-> sprint po West Hall-> The office.
Pohybuje se: Pirate Cove-> Dinning Area (zde jej ovšem nemůžeme nikdy vidět, ale ''musí'' tudy procházet, protože jediný východ z Pirate Cove je do Dinning Area)-> sprint po West Hall-> The office.


=== Golden Freddy ===
=== Golden Freddy ===
Golden Freddy je vzácnou halucinací zlaté verze Freddyho. Jeho výskyt je čistě náhodný a pravděpodobně ho nijak neovlivňuje průběh týdne a noci. Než se zjeví v kanceláři, na zdi západní chodby (2B) se objeví plakát, na kterém je vyobrazen. Poté se ozve smích malé holčičky.Po sundání monitoru je doprovázen dalšími halucinacemi. Objeví se sedící na stole v kanceláři a pokud hráč dostatečně rychle nezareaguje znovu-vytažením displeje, následuje smrt. Hra poté z neznámých důvodů spadne.
Golden Freddy je vzácnou halucinací zlaté verze Freddyho. Jeho výskyt je čistě náhodný a pravděpodobně ho nijak neovlivňuje průběh týdne a noci. Než se zjeví v kanceláři, na zdi západní chodby (2B) se objeví plakát, na kterém je vyobrazen. Poté se ozve smích malé holčičky.Po sundání monitoru je doprovázen dalšími halucinacemi. Objeví se sedící v kanceláři a pokud hráč dostatečně rychle nezareaguje znovu-vytažením displeje, následuje smrt. Hra poté z neznámých důvodů spadne.


Golden Freddy má prázdné oční důlky a v pravé ruce má (stejně jako Freddy) mikrofon. Když sedí v kanceláři, v obrazovkách na stole není na rozdíl od jiných animatroniků jeho odraz. Endoskeleton sedící v backstage je pravděpodobně jeho.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Golden_Freddy Five Night's at Freddy's Wiki - Golden Freddy]</ref> Když sedí na stole, můžeme vidět malé a nenápadné zorničky v jeho očích.
Golden Freddy má prázdné oční důlky a v pravé ruce má (stejně jako Freddy) mikrofon. Když sedí v kanceláři, v obrazovkách na stole se nezobrazuje jeho odraz. Endoskeleton sedící v Backstage je pravděpodobně jeho.<ref>[http://freddy-fazbears-pizza.wikia.com/wiki/Golden_Freddy Five Night's at Freddy's Wiki - Golden Freddy]</ref> Když sedí, můžeme vidět malé a nenápadné zorničky v jeho očích.


Pohybuje se: (Plakát v West Hall corner->) The office. (Startuje v Kitchen, a proto je tam vypadlá kamera.)
Pohybuje se: (Plakát v West Hall Corner->) The office. (Startuje v Kitchen, a proto je tam vypadlá kamera.)


=== Phone Guy ===
=== Phone Guy ===
Řádek 54: Řádek 54:
Od:
Od:
* Freddyho - během hry, když mu nezavřete pravé dveře, nebo když vám dojde energie
* Freddyho - během hry, když mu nezavřete pravé dveře, nebo když vám dojde energie
* Bonnyho - během hry, když mu nezavřete levé dveře
* Bonnieho - během hry, když mu nezavřete levé dveře
* Chicy - během hry, když jí nezavřete pravé dveře
* Chicy - během hry, když jí nezavřete pravé dveře
* Foxyho - během hry, když mu nezavřete levé dveře
* Foxyho - během hry, když mu nezavřete levé dveře
Řádek 60: Řádek 60:


== Five Nights at Freddy's a YouTube ==
== Five Nights at Freddy's a YouTube ==
Když byla hra vydána, začalo mnoho [[youtuber]]ů tuto hru hrát. A bylo úplně jedno, jestli to byl youtuber známý nebo neznámý. Na spousta kanálech trhala videa s toutou hrou nejvyšší počty zhlédnutí na daném kanálu, a tak to i zatím víceméně zůstává. Například na kanálu [[Markiplier|Markipliera]] měl první díl s toutou hrou (k 20. 8. 2016 18:58) 51 502 631 zhlédnutí.
Když byla hra vydána, začalo mnoho [[youtuber]]ů tuto hru hrát. A bylo úplně jedno, jestli to byl youtuber známý nebo neznámý. Na spousta kanálech trhala videa s toutou hrou nejvyšší počty zhlédnutí na daném kanálu, a tak to i zatím víceméně zůstává. Například na kanálu [[Markiplier|jacksepticeye]] měl první díl s toutou hrou (k 20. 8. 2016 18:58) 51 502 631 zhlédnutí.


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 8. 2. 2017, 01:28

this is enough

Five Nights at Freddy's
Základní informace
VývojářScott Cawthon
VydavatelScott Cawthon
Herní sérieFive Nights at Freddy's
EngineClickteam Fusion 2.5
PlatformyAndroid
Microsoft Windows
Xbox One
Nintendo Switch
PlayStation 4
iOS
Datum vydání8. srpna 2014
Žánrysurvival horor
point-and-click adventura
Herní módvideohra pro jednoho hráče
KlasifikaceESRB 13 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Five Nights at Freddy's je nezávislá hororová hra pro jednoho hráče. Hra byla vydána 8. srpna 2014 pro Steam,[1] dále 25. srpna 2014 pro Android[2] a 11. září 2014 pro iOS.[2] Tvůrcem hry je Scott Cawthon. Five Nights at Freddy's a její další čtyři pokračování se staly velmi úspěšnými tituly, rozšířenými především díky platformě YouTube, kde mnoho hráčů uveřejňuje svá videa ze hraní této hry.[3] V dnešní době je spousta youtuberů, kteří natáčí videa nejen že hrají hru, ale taky vytváří svá videa na Source Filmaker.

Princip hry

Úkolem hráče je přečkat 7 nocí v Pizzerii Freddyho Fazbeara v roli nočního hlídače Mika Schmidta.[4] Nachází se zde 5 animatroniků, kteří přes den baví návštěvníky pizzerie. V noci jsou však uvedeni do volného módu. Pokud Mika spatří, budou si myslet, že je nahý endoskeleton a chtějí ho nacpat do kostýmu Freddyho Fazbeara. Ten je plný mechanických součástek, které způsobí jeho smrt. Hra se odehrává v roce 1993.[5] Od většiny současných her se liší tím, že se hráč nemůže pohybovat, pouze rozhlížet. Aby noc přečkal, musí kontrolovat pohyb animatroniků pomocí kamer. Kamery však mají mrtvý bod, který se nachází na stranách kanceláře. Pokud má hráč podezření, že se právě zde animatronici nachází, může si do těchto míst posvítit a případně zavřít dveře. Všechny tyto akce ale spotřebovávají energii, které má hráč jen omezené množství. Hra má také bonusovou šestou noc, kdy jsou animatronici neobvykle aktivní. Pokud hráč přečká i tuto noc, odemkne se mu druhá hvězdička v hlavním menu a „Custom Night“, kde si může zvolit obtížnost pro jednotlivé animatroniky.

Animatronici

Freddy Fazbear

Freddy Fazbear je hlavním maskotem celé pizzerie, která podle něj získala svůj název. Freddy začíná společně se dvěma dalšími animatroniky na pódiu, ze kterého odchází vždy jako poslední. Stává se aktivním až od 3. noci a při chůzi se směje. V kuchyni (zde je pouze audio záznam) může být slyšena jeho hrací skříňka. Pokud hráči dojde energie, vždy se objeví na levé straně a to i během prvních dvou nocí. Jinak útočí zprava. Jediný způsob jak se vyhnout útoku všech animatroniků (Freddyho, Bonnieho, Chicy a Foxyho) je počkat na šestou hodinu, kdy se všichni animatronici vrátí na svá místa. Freddy Fazbear není vidět v mrtvém bodě, ale lze sledovat jeho cestu a odhadnout, kdy se v mrtvém bodě nachází. Občas se na zdi západní chodby (2B) se objeví plakát, kde je rozbíjející se Freddy nebo Golden Freddy. Společně s Bonniem se zjevuje při halucinacích. když se dostane do kanceláře začne se pomalu smát.

Na pódiu má černý cylindr a motýlek. Má také modré oči. V pravé ruce drží mikrofon a je tedy zpěvákem kapely animatroniků.[6]

Pohybuje se: Show Stage-> Dinning Area-> Restrooms-> Kitchen-> East Hall-> East Hall Corner-> The office.

Bonnie the Bunny

Bonnie je modro-fialový animatronický králík a začíná stejně jako Freddy na pódiu. Je nejaktivnějším animatronikem (do 2. noci vždy vychází ze Show Stage první) a do kanceláře, kde vydává sípavé zvuky, přichází vždy levou chodbou. Dříve v prvních verzích měl Bonnie schopnost vysokou rychlostí běžet do kanceláře. Po přidání animatronika Foxyho mu byla tato schopnost sebrána a místo toho mu byla přidělena schopnost se teleportovat.V traileru na hru můžeme vidět, že jako jediný animatronik Bonnie odhalil svého endoskeletona. Nicméně, toto ve hře nedělá žádný animatronik nedělá. Scott Cawthon tvrdí, že ho tento animatronik děsí nejvíc, a že když ho do hry přidával, tak z něj měl noční můry.

Jeho kloubové uši se mohou podle naprogramování ohýbat dopředu. Na pódiu má v rukou kytaru, na kterou přes den hraje. Mimo pódium však kytaru nemá. Na rozdíl od ostatních má kulaté zuby a postrádá obočí.[7]

Pohybuje se: Show Stage-> Backstage-> Dinning Area-> West Hall-> Supply Closet-> West Hall Corner-> The office.

Chica the Chicken

Chica je kuře (slepice) a jediný dívčí animatronik. Chová se velmi podobně jako Bonnie, ale přichází z pravé chodby. V kanceláři také vydává stejné sípavé zvuky. Může být (na rozdíl od Bonnieho) viděna i na toaletách a slyšena v kuchyni, kde správně nefunguje kamera. Když spojíme snímky z Dinning Area, můžeme zjistit, že Chica je větší než Bonnie. Není jasno proč. Od 3. noci vychází Chica dříve ze Show Stage než Bonnie. Narozdíl od něj se také nepohybuje tak často a rychle, tudíž není těžké jí včas zarazit od vniknutí do pracovny.

Když otevře zobák, z některých úhlů jsou vidět druhé animatronické zuby. Na krku má bryndák s nápisem „LET'S EAT!!!“ a v ruce cupcake se dvěma velkýma očima.[8]

Pohybuje se: Show Stage-> Dinning Area-> Restrooms-> Kitchen-> East Hall-> East Hall Corner-> The office.

Foxy the Pirate Fox

Foxy je pirátská liška a je nejoblíbenější ze všech animatroniků. Od začátku hry se schovává za oponou v pirátské zátoce. Od druhé noci (vzácně od první) vyběhne po chodbě směrem ke kanceláři pravděpodobnou rychlostí 14-17m za sekundu, pokud ho hráč sleduje moc nebo naopak moc málo. Pokud se tak stane, hráč má pouze pár sekund pro zavření levých dveří. Spekuluje se o tom, že na vás neudělá jumpscare, ale jen na vás vykoukne, protože se šel na vás podívat jenže vy dostanete srdeční zástavu. Také ho můžete slyšet si zpívat Jako jediný animatronik se také neobjevuje v traileru. Také jako jediná se jeho hlava neobjevuje v Backstage. A jestě jednou "jako jediný" jako jediný animatronik nezačíná na Show Stage. Stejně jako Chica se nezjevuje během halucinací.

Přes pravé oko má Foxy pásku, kterou ale může odklopit. Pod ní má funkční oko.Na pravé ruce má hák.[9]

Pohybuje se: Pirate Cove-> Dinning Area (zde jej ovšem nemůžeme nikdy vidět, ale musí tudy procházet, protože jediný východ z Pirate Cove je do Dinning Area)-> sprint po West Hall-> The office.

Golden Freddy

Golden Freddy je vzácnou halucinací zlaté verze Freddyho. Jeho výskyt je čistě náhodný a pravděpodobně ho nijak neovlivňuje průběh týdne a noci. Než se zjeví v kanceláři, na zdi západní chodby (2B) se objeví plakát, na kterém je vyobrazen. Poté se ozve smích malé holčičky.Po sundání monitoru je doprovázen dalšími halucinacemi. Objeví se sedící v kanceláři a pokud hráč dostatečně rychle nezareaguje znovu-vytažením displeje, následuje smrt. Hra poté z neznámých důvodů spadne.

Golden Freddy má prázdné oční důlky a v pravé ruce má (stejně jako Freddy) mikrofon. Když sedí v kanceláři, v obrazovkách na stole se nezobrazuje jeho odraz. Endoskeleton sedící v Backstage je pravděpodobně jeho.[10] Když sedí, můžeme vidět malé a nenápadné zorničky v jeho očích.

Pohybuje se: (Plakát v West Hall Corner->) The office. (Startuje v Kitchen, a proto je tam vypadlá kamera.)

Phone Guy

Phone Guy je přezdívka pro člověka, který hráči každou noc až do čtvrté noci volá, aby mu pomohl 7 nocí přežít. Hovory jsou přednahrané a Phone Guy před Mikem sám zastával roli nočního hlídače. Čtvrté noci Mikeovi řekne, že má problémy. Během hovoru se ozývají různé zvuky, jako je mlácení Foxyho do dveří, sténání, které vydávají Bonnie a Chica, když se nachází v kanceláři a Freddyho hrací skříňka, která hraje když hráči dojde energie, nebo se Freddy nachází v kuchyni. Na konci rozhovoru se ozve hluboký křik, který je jinak možné slyšet při útoku Golden Freddyho[11]. Je tedy možné, že útok způsobili všichni animatronici najednou. Pátou noc už se ozývají pouze divné zvuky. Pokud se tyto zvuky přehrají pozpátku, je slyšet zpráva, kterou se vám Phone Guy snaží říct, když už je narvaný v kostýmu animatronika a ještě při vědomí.

Mike Schmidt

Mike Schmidt je noční hlídač ve Freddy Fazbear's Pizza. Je to člověk, za kterého během hry hrajete. Poté co dohrajete pátou noc, což je dne12.11., dostane 120 dolarů. Po dokončení přesčasu (šestá noc) 50 centů. Je to dne 13.11. a titul Zaměstnanec měsíce. Po sedmé noci je vyhozen, protože manipuloval s animatroniky. Je to purple guy (v traileru na five nights at Freddy's 2, děti zpívají klasickou písničku "London bridge is falling down", ale když se pustí pozpátku je tam slyšet "killer is out, mike kill all, this is enough, Mike kill all, Mike kill all, Mike kill all, this is enough)

O jeho vzhledu je pouze známo, že má modré oči, to lze vidět, když je narvaný v kostýmu.

Smrt

Smrt probíhá pomocí tzv. jumpscarů. Ve své podstatě je to, když na vás někdo bafne.[12] Poté co se to stane, zemřete. V této hře budete strčeni do kostýmu Freddyho Fazbeara. To se vám objeví na Game over obrazovce, kterou si můžete prohlédnout vpravo. Všimněte si Mikeových očí. Můžete ověřit, že jeho oči mají opravdu modrou barvu. V FNaF 1 je k dispozici 6 jumpscarů.

Od:

  • Freddyho - během hry, když mu nezavřete pravé dveře, nebo když vám dojde energie
  • Bonnieho - během hry, když mu nezavřete levé dveře
  • Chicy - během hry, když jí nezavřete pravé dveře
  • Foxyho - během hry, když mu nezavřete levé dveře
  • Golden Freddyho - během hry, když se opět nepodíváte na monitor

Five Nights at Freddy's a YouTube

Když byla hra vydána, začalo mnoho youtuberů tuto hru hrát. A bylo úplně jedno, jestli to byl youtuber známý nebo neznámý. Na spousta kanálech trhala videa s toutou hrou nejvyšší počty zhlédnutí na daném kanálu, a tak to i zatím víceméně zůstává. Například na kanálu jacksepticeye měl první díl s toutou hrou (k 20. 8. 2016 18:58) 51 502 631 zhlédnutí.

Odkazy

Reference

Související články

Externí odkazy