Pieria: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
překlad článku sk:Pieria (územie) udělátkem Česko-slovenské Wikipedie
 
Řádek 11: Řádek 11:
{{Překlad|jazyk=sk|článek=Pieria (územie)|revize=6395333}}
{{Překlad|jazyk=sk|článek=Pieria (územie)|revize=6395333}}


== Externí odkazy ==
==External links==
*{{commonscat|Pieria}}
*{{commonscat}}



[[Kategorie:Geografie Řecka]]
[[Kategorie:Geografie Řecka]]

Verze z 4. 2. 2017, 02:17

Pieria na mapě Řecka

Pieria (řecky Πιερία–Pieria) je přímořský řecký region a administrativní krajská jednotka v jižní Makedónií. Kraj má bohatou historii, nachází se zde hora Olymp. Pieria hraničí ze severu s makedonským krajem Imathia a z jihu s Thesálií. Hlavní město je Katerini.

Dějiny

Kraj Pieria byl zpočátku obydlený trackým kmenem Pierů, ale později se zde usadili řečtí Makedonci a kraj se tak stal součástí starověkého Řecka. Makedonci zde postavili město Dion (od Dias = Zeus). Nejdůležitější město zde však byla Pydna, kterou v 7 století založili a osídlili Eubojčané. Řekové z Euboie zde založili i město Methot. V 5 století však tato města ovládli Makedonci. Pieria byl pro Řeky bájný kraj, protože podle bájí právě zde na hoře Olymp měli sídlo řečtí bohové. Pydna se stala důležitým městem Makedonie. V 2. století př. n. l. kraj po Římsko-makedonských válkách ovládli Římané. Postupně se zde začalo šířit křesťanství, ale pohanské náboženství zde přetrvalo až do 4 století. Kraj Pieria nehrál významnou roli ani během Římského, ani během Východořímské (Byzantského) období. Slovanská invaze Řecka v 6.–9. století se Pierie dotkla jen okrajově, Řekové zde žili kontinuálně a od 7 století Pieria patřila do řecké části Makedonie, sever byl osídlen Slovany. Od 15 století zde vládli Turci. Pieria se stala součástí Řecka až v roce 1913, kdy Makedonii osvobodil řecký premiér Venizelos. Kraj byl modernizován a byl důležitou zemědělskou částí Řecka. Po roce 1923 po Řecko-turecké výměně obyvatelstva sem přišli mnohé řecké rodiny z Anatolie. Řekové z Efezu založili město Nea Efesos a Pontští Řekové z Trapezuntu založili město Nea Trapezunta. Kompletní elektrifikace proběhla až v 60. letech. Následně se mnoho obyvatel Pierie přestěhovalo do nedaleké Soluně.

Dnes

V kraji Pieria dnes žije přibližně 135 000 obyvatel. Kraj je důležitý z hlediska cestovního ruchu a nacházejí se zde četné starořecké památky. Je to i zóna, kde se dá provádět turistika u hory Olymp. Nachází se zde i dovolenková zóna Olympská riviéra v Katerini. Nejdůležitější města jsou Katerini, Aiginio, Dio (starořecký Dion), Elafina, Kolindros, Litochoro, Methoni a Pydna.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pieria (územie) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy