Podruh: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Vesnice za použití HotCat
Incola neznamená podruh, ale obyvatel.
Řádek 1: Řádek 1:
{{Možná hledáte|[[Poddruh]]}}
{{Možná hledáte|[[Poddruh]]}}
'''Podruh''' (latinsky ''incola'', ''inquilinus'', německy ''Miethmann'', ''Inwohner'', ''Einwohner'') byl [[nájemník]] bydlící v nájmu (tedy podruží) u [[sedlák]]a (případně jiného venkovského majitele nemovitosti). Zpravidla se také živil jako námezdní zemědělský dělník, takže byl u sedláka členem [[čeládky]], tedy [[čeledín]]em. Na Moravě se podruhům říkalo hofer (z Hofherr, protože obývali stavení na dvoru).
'''Podruh''' (latinsky ''inquilinus'', německy ''Miethmann'', ''Inwohner'', ''Einwohner'') byl [[nájemník]] bydlící v nájmu (tedy podruží) u [[sedlák]]a (případně jiného venkovského majitele nemovitosti). Zpravidla se také živil jako námezdní zemědělský dělník, takže byl u sedláka členem [[čeládky]], tedy [[čeledín]]em. Na Moravě se podruhům říkalo hofer (z Hofherr, protože obývali stavení na dvoru).


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 1. 2. 2017, 14:33

Možná hledáte: Poddruh.

Podruh (latinsky inquilinus, německy Miethmann, Inwohner, Einwohner) byl nájemník bydlící v nájmu (tedy podruží) u sedláka (případně jiného venkovského majitele nemovitosti). Zpravidla se také živil jako námezdní zemědělský dělník, takže byl u sedláka členem čeládky, tedy čeledínem. Na Moravě se podruhům říkalo hofer (z Hofherr, protože obývali stavení na dvoru).

Odkazy

Literatura

  • Jungmann. Slovník česko-německý II, heslo Nagemnjk, s. 560.
  • Kott. Slovník česko-německý II, heslo podruh, s. 657.

Externí odkazy