Unix a Mac OS: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 38: Řádek 38:
[[Kategorie:Mac OS]]
[[Kategorie:Mac OS]]
[[Kategorie:Unix]]
[[Kategorie:Unix]]
[[Kategorie:Operační systémy]]
[[Wikipedista:Petradrahonovska|Petradrahonovska]] 22:17, 3. 5. 2007 (UTC)
[[Wikipedista:Petradrahonovska|Petradrahonovska]] 22:17, 3. 5. 2007 (UTC)

Verze z 4. 5. 2007, 00:27

Uživatel komunikuje s počítačem pomocí operačního systému, který patří mezi nejzákladnější softwareové vybavení osobních počítačů. Nejznámějšími a zároveň vzájemnými největšími konkurenty jsou na poli komerčních operačních systémů Windows od Microsoftu a OS vytvořené na základech Unixu pocházejícího původně od společnosti AT&T. Nejznámější z unixových OS je Mac OS X.

Unix byl představen v roce 1974 Kenem Thompsonem a Dennisem Ritchiem. Získal si oblibu hlavně mezi odborníky na univerzitách, které se zároveň postaraly o jeho rozšíření a modifikace (viz například BSD).

Spojení Mac OS a Unixu

Mac OS X stojí na jádru OS Darwin využívajícího jednu z odnoží Unixu- BSD (Berkeley Software Distribution). "X" v názvu OS od společnosti Apple značí právě sounáležitost s Unixem a zároveň označuje evoluční proces - číslo 10. Posledním neunixovým systémem Apple byl totiž Mac OS 9.2.2

Na základech Unixu BSD byl v roce 1989 uveden předchůdce dnešního Mac OS X - NeXTSTEP - objektový operační systém od firmy NeXT. Majitelem byl zakladatel Apple Computer Steve Jobs, který po neshodách ve firmě Apple v roce 1986 odešel, aby se za několik let vrátil jako zachránce a vizionář (iMac, iPod, iPhone atd.) Počítače NeXT se však na trhu neudržely pro vysoké ceny a stejné to bylo i s OS NeXTStep, který nakonec skončil v náručí společnosti Apple.

Vznik OS X

Za deset let od vzniku NeXTStepu přichází Apple s tehdy nejmodernějším komerčním systémem Mac OS X. Na trh v plném nasazení přichází rok před koncem milénia ve verzi 10.0. Ta však stala terčem kritiky pro nedopracovanost a celkovou pomalost. Apple rychle reagoval na připomínky uživatelů a další update systému se de facto opíraly právě o přání uživatelů. Paradoxem je, že nejmodernější OS Windows Vista, uvedený letos (jaro 2007) je až neuvěřitelně podobný systému uvedeného firmou Apple v základní verzi před osmi lety.

Mac OS X, který bude uveden ve verzi 10.5 na podzim roku 2007, umožňuje zpětnou kompatabilitu s původním OS 9.2 pod virtuálním rozhraním na počítačích s procesory architektury RISC - Power PC G3, G4 a G5. Vlastně na jednom počítači jsou spuštěné dva nezávislé systémy. S příchodem procesorů Intel Core (Duo, 2 Duo atd.) do počítačů Apple v roce 2006, je pak bez problémů možné spustit OS Windows. Samozřejmostí je možnost spuštění distribucí Linuxu.

Verze Mac OS X:

- Mac OS X 10.2 Jaguar (2002)

- Mac OS X 10.3 Panther (2003); první stabilní a bezproblémový Mac OS X

- Mac OS X 10.4 Tiger (2005); vyřešil všechny problémy s českou lokalizací.

- Mac OS X 10.5 Leopard (2007)



Systém Mac OS X je přizpůsoben počítačům Apple takříkajíc na tělo. Ačkoliv na Apple můžete spustit Windows, opačně to možné není. Léta vývoje vlastního hardware i software de facto eliminují problém s nekompatibilitou HW a SW. Apple nehodlá umožnit spuštění Mac OS X na PC platformy Windows.

Dalším rozdílem mezi politikou Apple, resp. Mac OS X a Microsoftu, resp. Windows, je bezplatná distribuce s novými počítači a pak velmi důležitý jev pro uživatele - Mac OS nezná problém s viry. -- Petradrahonovska 22:17, 3. 5. 2007 (UTC)