František Vrbka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
KasparBot (diskuse | příspěvky)
Autoritní data přesunuta na Wikidata
Infobox osoba nahrazen infoboxem vojenský pilot.
Řádek 1: Řádek 1:
{{Různé významy|druhý=českém politikovi a poslanci ČNR za ČSL|stránka=František Vrbka (politik)}}
{{Různé významy|druhý=českém politikovi a poslanci ČNR za ČSL|stránka=František Vrbka (politik)}}
{{Infobox - osoba}}
{{Infobox - vojenský pilot}}
'''František Vrbka''' ([[15. červenec|15. července]] [[1924]], [[Bystřice nad Pernštejnem]] - asi [[23. březen|23. března]] [[1943]], [[Praha]]) byl československý voják a příslušník výsadku [[Operace Bronse|Bronse]].
'''František Vrbka''' ([[15. červenec|15. července]] [[1924]], [[Bystřice nad Pernštejnem]] - asi [[23. březen|23. března]] [[1943]], [[Praha]]) byl československý voják a příslušník výsadku [[Operace Bronse|Bronse]].



Verze z 16. 12. 2016, 19:06

O českém politikovi a poslanci ČNR za ČSL pojednává článek František Vrbka (politik).
František Vrbka
Základní informace
Narození15. července 1924
Bystřice nad Pernštejnem
Úmrtí23. března 1943
Praha
Vojenské informace
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Vrbka (15. července 1924, Bystřice nad Pernštejnem - asi 23. března 1943, Praha) byl československý voják a příslušník výsadku Bronse.

Mládí

Narodil se 15. července 1924 v Bystřici nad Pernštejnem. Otec František byl ředitelem Berního úřadu, matka Libuše, za svobodna Myslíková byla v domácnosti. Měl jednu sestru.

V Bystřici n./ P. absolvoval obecnou školu a dva roky školy měšťanské. Poté nastoupil na reálné gymnázium v Novém Městě na Moravě, ve studiích pokračoval po přestěhování se v roce 1939 v Prostějově.

V exilu

Po okupaci se pokusil přejít v prosinci 1939 hranice na Slovensko, byl však zadržen a vrácen zpět. Podařilo se mu to až v lednu 1940. Přes slovensko-maďarskou hranici přecházel celkem pětkrát (čtyřikrát byl Maďary zadržen, krátce vězněn a poté vrácen na Slovensko). Po úspěšném pokusu se přes Maďarsko, Jugoslávii, Řecko a Turecko dostal do Francie. Po prezentaci byl 8. května 1940 zařazen k dělostřelectvu. Bojů o Francii se nezúčastnil.

7. července 1940, po příjezdu do Anglie byl znovu zařazen k dělostřelectvu. Po absolvování československé školy v červnu 1941 získal maturitu, na podzim absolvoval poddůstojnickou školu. V dubnu 1942 dokončil důstojnickou školu. Od srpna 1942 zahájil výcvik v kurzech pro zvláštní úkoly. Do 15. února 1943 absolvoval střelecký a konspirační kurz, parakurz, dále potom zdokonalovací kurzy v konspiraci a střelectví a kurz šifrovací. 1. února 1943 byl povýšen na četaře aspiranta. Po ukončení výcviku byl zařazen do paravýsadku Bronse.

Nasazení

Podrobnější informace naleznete v článku Operace Bronse.

14. března odstartoval spolu s příslušníky operace na výsadek v protektorátu. Po neúspěšném pokusu o vysazení se letoun vracel zpět na základnu. Nad Mnichovem byl ale zasažen protileteckou palbou. Byl jediný, kdo pád letounu přežil. Těžce zraněného ho, po identifikaci Čurdou a Srazilem, převezli do lazaretu SS v Praze-Podolí, kde přes veškerou péči, která mu jako důležitému zajatci byla poskytnuta, zemřel 23. března 1943 ve večerních hodinách, aniž cokoliv při pokusech o výslech prozradil. Pochován byl do hromadného hrobu v Praze-Ďáblicích.

Po válce

Pamětní deska s jeho jménem byla umístěna na památníku postaveném skauty v Bystřici pod Hostýnem a dále na Základní škole v Prostějově a také v prostorách prostějovské radnice.

V prosinci 1945 byl in memoriam povýšen do hodnosti poručíka dělostřelectva.

Vyznamenání

Literatura

Externí odkazy