Engelbert Adam: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''Engelbert Adam'''<br /> Narozen 1. 6. 1850 v Novém Heřminově, okres Bruntál.Umírá 21. 12. 1919. Spisovatel píšící německo-slezským nářečím. Syn sedláka. Vystu…
 
úprava a požadavek na zdroje
Řádek 1: Řádek 1:
{{bez zdrojů}}
'''Engelbert Adam'''<br />
'''Engelbert Adam''' ([[1. červen|1. června]] [[1850]] [[Kunov|Nové Heřminovy]] - [[21. prosinec|21. prosince]] [[1919]]) byl [[česko]]-[[Německo|německý]] [[spisovatel]] píšící německo-slezským nářečím. Byl synem sedláka. Vystudoval gymnázium v [[Opava|Opavě]]. Psal básně a divadelní hry lidového charakteru. Byl sběratelem [[Lidová píseň|lidových písní]]. Působil jako kočovný herec. Později byl majitelem hostince v [[Olomouc]]i a [[Krnov]]ě. Vlastnil kino v [[Bruntál]]e. Měl přezdívku "''Vater Haymann''" dle názvu jeho divadelní hry a podle titulní role, kterou mnohokrát ztvárnil na jevišti.
Narozen 1. 6. 1850 v Novém Heřminově, okres Bruntál.Umírá 21. 12. 1919.
Spisovatel píšící německo-slezským nářečím. Syn sedláka. Vystudoval gymnázium v Opavě. Působil jako kočovný herec např. v Opavě.
Později byl majitelem hostince v Olomouci a Krnově. Vlastnil kino v Bruntále. Přezdívali mu "Vater Haymann" dle názvu jeho divadelní hry a podle titulní role, kterou mnohokrát ztvárnil na jevišti.
Psal básně a divadelní hry lidového charakteru. Byl sběratelem lidových písní.


{{pahýl}}
Dílo: lidové drama: "Vater Heimann" - Otec Hayman
{{Portály|Lidé|Umění|Česko}}
"Jäs und das"
{{DEFAULTSORT:Adam, Engelbert}}
[[Kategorie:Čeští spisovatelé]]
[[Kategorie:Němečtí spisovatelé]]
[[Kategorie:Čeští divadelní herci]]
[[Kategorie:Němečtí herci]]
[[Kategorie:Narození 1850]]
[[Kategorie:Úmrtí 1919]]
[[Kategorie:Muži]]

Verze z 12. 12. 2016, 18:37

Engelbert Adam (1. června 1850 Nové Heřminovy - 21. prosince 1919) byl česko-německý spisovatel píšící německo-slezským nářečím. Byl synem sedláka. Vystudoval gymnázium v Opavě. Psal básně a divadelní hry lidového charakteru. Byl sběratelem lidových písní. Působil jako kočovný herec. Později byl majitelem hostince v Olomouci a Krnově. Vlastnil kino v Bruntále. Měl přezdívku "Vater Haymann" dle názvu jeho divadelní hry a podle titulní role, kterou mnohokrát ztvárnil na jevišti.