A. E. van Vogt: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
{{Pracuje se}}
{{Pracuje se}}
Řádek 5: Řádek 5:
| popisek = Harlan Ellison, A. E. van Vogt a Lydia van Vogt roku 1981
| popisek = Harlan Ellison, A. E. van Vogt a Lydia van Vogt roku 1981
| žánr = [[science fiction]]
| žánr = [[science fiction]]
| choť = Edna Mayne Hullová<br>Lydia Bereginsky
| choť = Edna Mayne Hullová (od roku 1939 do roku 1975),<br>Lydia Braymanová (od roku 1970 do autorovy smrti)
| místo narození = [[Gretna]], [[Manitoba]], {{Vlajka a název|Kanada}}
| místo narození = [[Gretna]], [[Manitoba]], {{Vlajka a název|Kanada}}
| místo úmrtí = [[Los Angeles]], [[Kalifornie]], {{Vlajka a název|Spojené státy americké}}
| místo úmrtí = [[Los Angeles]], [[Kalifornie]], {{Vlajka a název|Spojené státy americké}}
Řádek 12: Řádek 12:


==Život ==
==Život ==
Narodil se [[Nizozemci|holandským]] rodičům na farmě v [[Kanada|kandské]] provincii [[Manitoba]]. V jeho deseti letech se rodina přestěhovala do [[Winnipeg]]u, kde prožil mládí. Byl velkým čtenářem a ve čtrnácti letech se stal pod vlivem četby [[časopis]]u ''Amazing Stories'' fanouškem sci-fi. V devatenácti letech začal pracovat na úřadě pro sčítání lidu v [[Ottawa|Ottawě]]. Již v té době byl ale literárně činný, nejprve psal příběhy pro ženy, poté [[Rozhlasová hra|rozhlasové hry]] a konečně ve svých 28 letech začal psát příběhy [[science fiction]]. Za [[Druhá světová válka|druhé světové války]] nemohl kvůli slabému zraku nastoupit do armády a pracoval proto v kanadském oddělení národní obrany (Department of National Defense). Právě v té době napsal svůj nejslavnější [[román]] ''Slan'', který vycházel roku [[1940]] na pokračování v časopise ''Astounding Stories''. Úspěch románu mu zajistil možnost sát se spisovatelem na volné noze.
Narodil se [[Nizozemci|holandským]] rodičům na farmě v [[Kanada|kandské]] provincii [[Manitoba]]. V jeho deseti letech se rodina přestěhovala do [[Winnipeg]]u, kde prožil mládí. Byl velkým čtenářem a ve čtrnácti letech se stal pod vlivem četby [[časopis]]u ''Amazing Stories'' fanouškem sci-fi. V devatenácti letech začal pracovat na úřadě pro sčítání lidu v [[Ottawa|Ottawě]]. Již v té době byl ale literárně činný, nejprve psal příběhy pro ženy, poté [[Rozhlasová hra|rozhlasové hry]] a konečně ve svých 28 letech začal psát příběhy [[science fiction]]. Za [[Druhá světová válka|druhé světové války]] nemohl kvůli slabému zraku nastoupit do armády a pracoval proto v kanadském oddělení národní obrany (Department of National Defense). Právě v té době napsal svůj nejslavnější [[román]] ''Slan'', který vycházel roku [[1940]] na pokračování v časopise ''Astounding Stories'' a roku [[1946]] vyšel knižně. Úspěch románu mu zajistil možnost sát se spisovatelem na volné noze. Roku [[1944]] se přestěhoval do [[Spojené státy americké|USA]], kde roku [[1952]] získal americké státní občanství. Usídlil se v [[Los Angeles]], kde žil až do své smrti.

Se svou první ženou Ednou Mayne Hullovou (1905-1975) se oženil roku [[1939]] a napsal s ní několik povídek i románů. Po její smrti na rakovinu roku 1975 se roku 1979 podruhé oženil s Lydií Braimanovou. Zemřel roku 2000 na Alzheimerovu chorobu a na těžký zápal plic.

Prakticky všechna nejznámější díla van Vogta vyšla časopisecky ve 40. letech, což byla doba autorovy největší slávy. Nejvíce je z jeho díla kromě románu ''Slan'' ceněn román ''The World of Null-A'' (1945, Svět Nula-A). Později ztratil mnoho příznivců, protože v jeho novějších dílech je neustále znát duch 40. let. Objevují se v nich supermanové a složité intriky i autorova záliba v pseudovědách a naivita jeho představ o vývoji lidské společnosti. Z kategorie pokleslé brakové literatury však jeho příběhy dostává jeho představivost, mimořádné vypravěčské umění a schopnost vcítit se do psychiky postav.<ref name="REF1"/>


Roku 1944 se přestěhoval do USa, ke získal roku 1962 státní občanství. Jeho dalším známým románem se stal ''The World of Null-A'', jehož hrdinové objevili novou nearistotelovskou filozofii (proto „null-A“), která jim umožňuje vytvořit novou civilizaci a dokonce dokonalejší lidský druh. Roku 1996 získal cenu [[Nebula Award|Nebula]] za celoživotní dílo.<ref>http://www.legie.info/autor/436-alfred-elton-van-vogt</ref>


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 4. 12. 2016, 18:44

A. E. van Vogt
Harlan Ellison, A. E. van Vogt a Lydia van Vogt roku 1981
Harlan Ellison, A. E. van Vogt a Lydia van Vogt roku 1981
Rodné jménoAlfred Elton van Vogt
Narození26. dubna 1912
Gretna, Manitoba, KanadaKanada Kanada
Úmrtí26. ledna 2000 (ve věku 87 let)
Los Angeles, Kalifornie, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Příčina úmrtízápal plic
Povoláníspisovatel, romanopisec a autor sci-fi
Žánrscience fiction
Významná dílaThe Weapon Shops of Isher
The Players of Null-A
The World of Null-A
OceněníDamon Knight Memorial Grand Master Award (1996)
Science Fiction and Fantasy Hall of Fame (1996)
Prometheus Award (2005)
Retro Hugo Award for Best Novel (2016)
Manžel(ka)Edna Mayne Hullová (od roku 1939 do roku 1975),
Lydia Braymanová (od roku 1970 do autorovy smrti)
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

A(lfred) E(lton) van Vogt (26. dubna 1912, Gretna, Manitoba, Kanada26. ledna 2000, Los Angeles) byl kanadsko-americký spisovatel žánru science fiction, jeden z autorů tzv. Zlatého věku science fiction.[1].

Život

Narodil se holandským rodičům na farmě v kandské provincii Manitoba. V jeho deseti letech se rodina přestěhovala do Winnipegu, kde prožil mládí. Byl velkým čtenářem a ve čtrnácti letech se stal pod vlivem četby časopisu Amazing Stories fanouškem sci-fi. V devatenácti letech začal pracovat na úřadě pro sčítání lidu v Ottawě. Již v té době byl ale literárně činný, nejprve psal příběhy pro ženy, poté rozhlasové hry a konečně ve svých 28 letech začal psát příběhy science fiction. Za druhé světové války nemohl kvůli slabému zraku nastoupit do armády a pracoval proto v kanadském oddělení národní obrany (Department of National Defense). Právě v té době napsal svůj nejslavnější román Slan, který vycházel roku 1940 na pokračování v časopise Astounding Stories a roku 1946 vyšel knižně. Úspěch románu mu zajistil možnost sát se spisovatelem na volné noze. Roku 1944 se přestěhoval do USA, kde roku 1952 získal americké státní občanství. Usídlil se v Los Angeles, kde žil až do své smrti.

Se svou první ženou Ednou Mayne Hullovou (1905-1975) se oženil roku 1939 a napsal s ní několik povídek i románů. Po její smrti na rakovinu roku 1975 se roku 1979 podruhé oženil s Lydií Braimanovou. Zemřel roku 2000 na Alzheimerovu chorobu a na těžký zápal plic.

Prakticky všechna nejznámější díla van Vogta vyšla časopisecky ve 40. letech, což byla doba autorovy největší slávy. Nejvíce je z jeho díla kromě románu Slan ceněn román The World of Null-A (1945, Svět Nula-A). Později ztratil mnoho příznivců, protože v jeho novějších dílech je neustále znát duch 40. let. Objevují se v nich supermanové a složité intriky i autorova záliba v pseudovědách a naivita jeho představ o vývoji lidské společnosti. Z kategorie pokleslé brakové literatury však jeho příběhy dostává jeho představivost, mimořádné vypravěčské umění a schopnost vcítit se do psychiky postav.[1]


Odkazy

Reference

  1. a b Ondřej Neff a Jaroslav Olša, jr.: Encyklopedie literatury science fiction, AFSF a H&H, Praha a Jinočany 1995, str. 399-390

Externí odkazy