Socha Svobody: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Historie: opravil jsem technologické provedení sochy, které bylo uvedeno chybně. Nejedná se o odlitek z mědi ale plášť je proveden z měděného plechu. Tato technologie je popsána ve všech podrobnějších publikacích o Soše Svobody.
lepší poznámka
Řádek 24: Řádek 24:
== Historie ==
== Historie ==
[[Soubor:Liberty-statue-from-behind.jpg|thumb|Socha Svobody zezadu]]
[[Soubor:Liberty-statue-from-behind.jpg|thumb|Socha Svobody zezadu]]
Socha Svobody připomíná přátelství a pomoc, kterou [[Francie]] poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost na Velké Británii započatém v roce [[1776]]. Pouze [[Francie]] totiž poslala do Ameriky své vojáky. Francouzi chtěli také sochou Svobody vyjádřit sympatie nové republice vzniklé za [[Atlantský oceán|Atlantským oceánem]]. Socha stojí na ostrůvku před New Yorkem od roku [[1886]]. Bez podstavce měří po vrchol pochodně 46 m, s podstavcem ční do výšky 93 m. Dnes existuje [[Pařížská Socha Svobody|její zmenšená kopie]] v [[Paříž]]i jako připomínka jejího francouzského původu.
[[Francie]] poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost na Velké Británii započatém v roce [[1776]]. Pouze [[Francie]] totiž poslala do Ameriky své vojáky. Francouzi chmíná přátelství a pomoctěli také sochou Svobody vyjádřit sympatie nové republice vzniklé za [[Atlantský oceán|Atlantským oceánem]]. Socha stojí na ostrůvku před New Yorkem od roku [[1886]]. Bez podstavce měří po vrchol pochodně 46 m, s podstavcem ční do výšky 93 m. Dnes existuje [[Pařížská Socha Svobody|její zmenšená kopie]] v [[Paříž]]i jako připomínka jejího francouzského původu.


Nosnou konstrukci sochy Svobody navrhl a zkonstruoval známý francouzský stavitel, mimo jiného také [[paříž]]ské [[Eiffelova věž|Eiffelovy věže]] - [[Gustave Eiffel]]. Nejprve sochař [[Frédéric Auguste Bartholdi]] navrhl malý hliněný model, který měl výšku dospělého člověka. Druhý model byl vysoký tři metry. Třetí model udělali tak, aby byl čtyřikrát menší než socha ve skutečnosti. Čtvrtý a poslední model začali vyrábět ve skutečné velikosti. Podle modelu byla pak vytvořena socha z [[měď|měděného plechu upevněného na ocelové nosné konstrukci]].
Nosnou konstrukci sochy Svobody navrhl a zkonstruoval známý francouzský stavitel, mimo jiného také [[paříž]]ské [[Eiffelova věž|Eiffelovy věže]] - [[Gustave Eiffel]]. Nejprve sochař [[Frédéric Auguste Bartholdi]] navrhl malý hliněný model, který měl výšku dospělého člověka. Druhý model byl vysoký tři metry. Třetí model udělali tak, aby byl čtyřikrát menší než socha ve skutečnosti. Čtvrtý a poslední model začali vyrábět ve skutečné velikosti. Podle modelu byla pak vytvořena socha z [[měď|měděného plechu upevněného na ocelové nosné konstrukci]].

Verze z 25. 11. 2016, 16:09

Socha Svobody
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumi, vi
Odkaz307 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1984 (8. zasedání)
Rejstřík památek100000829
Albert Fernique: Stavba Sochy Svobody, 1883

Socha Svobody, anglicky Statue of Liberty, plným názvem Liberty Enlightening the World (z francouzského La Liberté éclairant le monde čili „Svoboda přinášející světlo světu“) je socha stojící na Ostrově svobody u New Yorku v USA. Ačkoliv by katastrálně měl náležet do Hudson County, New Jersey, od roku 1664 je Ostrov svobody součástí New Yorku.

Popis

Socha je vysoká 46 metrů, spolu s 47metrovým podstavcem je tedy vrchol pochodně ve výšce 93 metrů nad zemí. Socha váží 205 tun, v obvodu má 10,6 metru, ústa mají šířku 91 centimetrů. Pravá paže, držící pochodeň, je dlouhá 12,8 metru; jen ukazováček je dlouhý 2,4 metru. U nohou Sochy svobody leží rozťatá pouta tyranie. V levé ruce drží socha desky představující vyhlášení nezávislosti, je na nich nápis JULY IV MDCCLXXVI (4. července 1776, den vyhlášení Deklarace nezávislosti). I její koruna se sedmi paprsky je symbolem svobody, kterou má vyzařovat přes sedm moří do sedmi kontinentů.

Historie

Socha Svobody zezadu

Francie poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost na Velké Británii započatém v roce 1776. Pouze Francie totiž poslala do Ameriky své vojáky. Francouzi chmíná přátelství a pomoctěli také sochou Svobody vyjádřit sympatie nové republice vzniklé za Atlantským oceánem. Socha stojí na ostrůvku před New Yorkem od roku 1886. Bez podstavce měří po vrchol pochodně 46 m, s podstavcem ční do výšky 93 m. Dnes existuje její zmenšená kopie v Paříži jako připomínka jejího francouzského původu.

Nosnou konstrukci sochy Svobody navrhl a zkonstruoval známý francouzský stavitel, mimo jiného také pařížské Eiffelovy věže - Gustave Eiffel. Nejprve sochař Frédéric Auguste Bartholdi navrhl malý hliněný model, který měl výšku dospělého člověka. Druhý model byl vysoký tři metry. Třetí model udělali tak, aby byl čtyřikrát menší než socha ve skutečnosti. Čtvrtý a poslední model začali vyrábět ve skutečné velikosti. Podle modelu byla pak vytvořena socha z měděného plechu upevněného na ocelové nosné konstrukci.

Hlava byla dokončena až nakonec. Podle jedné z verzí byla Bartholdimu modelem pro ženskou tvář jeho matka Charlotte Bartholdi (1801-1891), podle jiné Isabella Eugenie Boyerová, vdova po proslulém výrobci šicích strojů Isaaku Singerovi.[1][2]

Hotová socha byla 4. července 1886 v Paříži slavnostně předána americkému velvyslanci, poté byla rozložena na části, které se do New Yorku dopravily na francouzské lodi. V newyorském přístavu se poté dva roky sestavovala; měděné kusy byly obepnuty kovovými pásy, které bránily poškození. Sestavená socha pak byla umístěna na podstavec, který navrhl americký architekt Richard Morris Hunt.

Časem se socha stala symbolem Ameriky. Během století, které uběhlo od jejího darování, došlo však zároveň k jejímu značnému poškození; zrekonstruována byla díky veřejným sbírkám. Při oslavě stého výročí vztyčení sochy na Liberty Islandu – Ostrově svobody, jak byl později přejmenován z původního Bedloe’s Island) –, přísahalo vrchnímu soudci Warrenu E. Burgerovi věrnost Spojeným státům 5 000 nových Američanů. Dalších 20 000 lidí se ve stejnou chvíli stalo americkými občany díky satelitnímu přenosu.

V roce 1984 byla socha Svobody zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Světová srovnání

Pokud jde o sochy, není socha Svobody ani zdaleka nejvyšší volně stojící postavou světa. Kupříkladu památník Matka vlast volá na Mamajevově mohyle ve Volgogradu měří od paty k hlavě bez podstavce 52 m a po špičku meče 85 m. Největší na světě vůbec je Ušiku Daibucu, socha Buddhy Amitábhy v japonském Ušiku, která dosahuje 120 m (z toho podstavec 10 m).

Turistická atrakce

Sochu svobody lze navštívit; představuje jednu z hlavních turistických atrakcí New Yorku. Výhled se návštěvníkům naskýtá z jejího podstavce, dále lze vystoupat schodištěm až na čelenku sochy a druhá větev schodů vede dokonce až k pochodni. Výhled z čelenky byl od roku 2001 uzavřen jako reakce na teroristické útoky 11. září 2001. Ke znovuotevření došlo v průběhu roku 2009, je však potřeba se registrovat dlouho (i několik měsíců) předem. Pochodeň je veřejnosti nepřístupná od roku 1916.

Literatura

  • BORŮVKOVÁ, Vendula. Symbol nových začátků. 100+1 historie. Září 2015, s. 52-53. 

Externí odkazy