Pojišťovna: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Externí odkazy: Smazala jsem odkaz http://www.finance.cz/pojisteni/seznamy/pojistovny/, web je neaktuální, uvádí zastaralé informace. Nahradila jsem autoritativnějším a důvěryhodnějším http://www.finance.cz/pojisteni/seznamy/pojistovny/
Řádek 54: Řádek 54:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
*[http://epojistovny.com/seznam-pojistoven Seznam pojišťoven]
*[http://www.finance.cz/pojisteni/seznamy/pojistovny/ Seznam pojišťoven]
*[http://epojistovny.com/seznam-zdravotnich-pojistoven Seznam zdravotních pojišťoven]
*[http://epojistovny.com/seznam-zdravotnich-pojistoven Seznam zdravotních pojišťoven]
*[http://www.cap.cz/ Česká asociace pojišťoven]
*[http://www.cap.cz/ Česká asociace pojišťoven]

Verze z 21. 11. 2016, 17:20

Pojišťovna je finanční instituce, která pojišťuje, tj. na základě smlouvy o pojištění (pojistné smlouvy) s pojišťujícím subjektem (pojistníkem) a placení pojistného finančně kryje pojištěná rizika pojištěného subjektu (pojištěnce), tj. proplácí v případě škodní události (pojistné události) pojištěnému subjektu (pojištěnci) náhradu škody nebo její určenou část.

Pojištění některých rizik může být povinné ze zákona. V České republice je povinné ze zákona například zdravotní pojištění osob a některá pojištění odpovědnosti, zejména pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení) nebo pojištění podnikatelů pro případ pracovních úrazů.

Ostatní pojištění jsou dobrovolná na základě smlouvy uzavřené s pojišťovnou. Její zákonnou součástí bývají všeobecné pojistné podmínky, které v České republice vydává Ministerstvo financí a pojišťovny je musí dodržovat.

Jednotlivé pojišťovny mohou krýt rizika plynoucí ze smluv s klienty z podnikatelské sféry z vlastních prostředků jen z určité části. Zbývající část rizik, zejména pro velké a také méně běžné případy pojištění podniků, běžně sjednávají u jiné pojišťovny buď společné pojištění (tzv. soupojištění) anebo je mohou smluvně přenést na specializovanou instituci, zajišťovnu.

Pojišťovny v České republice

Pojišťovnictví v České republice upravuje zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví.[1] Jsou zřizovány na základě koncese, tzn. předpokladem pro výkon pojišťovací činnosti je získání patřičného povolení. Toto povolení uděluje Česká národní banka na základě žádosti podnikatelů. Pojišťovna musí mít základní kapitál alespoň ve výši 65-200 mil. Kč v závislosti na zvolených odvětvích (pojištění neživotní či životní/rezervotvorné), protože každá nově vznikající pojišťovna musí být dostatečně kapitálově vybavena, aby hned od počátku mohla vyplácet pojistné plnění.

Zisk pojišťoven

Pojišťovny průměrně dosahují čistého zisku okolo 25 % z obratu, což je mnohem více ve srovnání s automobilkami, které mnohdy dosahují zisku z obratu jen okolo 2 %. Ziskovost pojišťoven překonává všechny jiné velké podniky, jako jsou dopravní podniky, automobilky, ale třeba i obchodní řetězce.[zdroj?]

Pojišťovny působící v České republice mohou mít formu akciové společnosti, družstva nebo i státního podniku. Kromě tuzemských mohou mít v České republice zastoupení i zahraniční pojišťovny. Některé druhy pojištění mohou poskytovat i banky, spořitelny, případně cestovní kanceláře.

Seznam pojišťoven působících v České republice

V České republice působí celkem 54 pojišťoven.

Reference

  1. Zákon o pojišťovnictví - č. 277/2009 Sb. - Aktuální znění [online]. Zákony pro lidi [cit. 2016-01-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy