Nápověda:Uživatelské prostředí: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Záhlaví stránky: ikonky, ne tlačítka
m →‎Záhlaví a zápatí článku: přiblížení se čtenáři
Řádek 11: Řádek 11:


=== Záhlaví a zápatí článku ===
=== Záhlaví a zápatí článku ===
Zbylou část stránky už víceméně tvoří pouze zobrazený článek. Nad ním však jsou ještě některá důležitá tlačítka a políčka tvořící jeho '''záhlaví'''. V levé části se nachází tlačítko ''Článek'' (případně ''Nápověda'', ''Kategorie'' nebo třeba ''Šablona'' podle toho, jaký typ stránky si uživatel prohlíží). Toto tlačítko má za úkol zobrazit samotnou stránku, pokud na ní uživatel není (například využívá některý z nástrojů ke stránce nebo se zrovna nachází na její diskusní stránce). Druhé tlačítko vždy vede na [[Wikipedie:Diskusní stránka|diskusní stránku]] zobrazené stránky. V pravé části pak je tlačítko ''Číst'', které má za úkol zobrazit samotnou stránku, pokud ji uživatel právě edituje nebo si prohlíží její historii. Následují tlačítka ''Editovat'' a ''Editovat zdroj'' určená k [[Nápověda:Jak editovat stránku|editaci]] stránek na Wikipedii. Dalším tlačítkem ''Zobrazit historii'' je možno otevřít speciální [[Nápověda:Historie stránky|stránku o historii úprav]] článku. Na konci je políčko ''Hledat na Wikipedii'', které umožňuje [[Nápověda:Hledání|rychlé hledání]] ve Wikipedii.
Zbylou část stránky už víceméně tvoří pouze zobrazený článek. Nad ním však jsou ještě některá důležitá tlačítka a políčka tvořící jeho '''záhlaví'''. V levé části se nachází tlačítko ''Článek'' (případně ''Nápověda'', ''Kategorie'' nebo třeba ''Šablona'' podle toho, jaký typ stránky si právě prohlížíte). Toto tlačítko má za úkol zobrazit samotnou stránku, pokud na ní uživatel není (například využívá některý z nástrojů ke stránce nebo se zrovna nachází na její diskusní stránce). Druhé tlačítko vždy vede na [[Wikipedie:Diskusní stránka|diskusní stránku]] zobrazené stránky. V pravé části pak je tlačítko ''Číst'', které má za úkol zobrazit samotnou stránku, pokud ji uživatel právě edituje nebo si prohlíží její historii. Následují tlačítka ''Editovat'' a ''Editovat zdroj'' určená k [[Nápověda:Jak editovat stránku|editaci]] stránek na Wikipedii. Dalším tlačítkem ''Zobrazit historii'' je možno otevřít speciální [[Nápověda:Historie stránky|stránku o historii úprav]] článku. Na konci je políčko ''Hledat na Wikipedii'', které umožňuje [[Nápověda:Hledání|rychlé hledání]] ve Wikipedii.


Pod zobrazeným článkem pak jsou ještě některé další užitečné odkazy a informace tvořící jeho '''zápatí''', například, kdy byl článek naposledy upraven nebo pod jakou licencí je dostupný a několik dalších důležitých odkazů, mimo jiné také odkaz na ''[[#Mobilní|mobilní]]'' rozmístění.
Pod zobrazeným článkem pak jsou ještě některé další užitečné odkazy a informace tvořící jeho '''zápatí''', například, kdy byl článek naposledy upraven nebo pod jakou licencí je dostupný a několik dalších důležitých odkazů, mimo jiné také odkaz na ''[[#Mobilní|mobilní]]'' rozmístění.

Verze z 11. 11. 2016, 16:10

Uživatelské prostředí tvoří vzhled Wikipedie. Je složeno z různých nabídek, polí, ikon a tlačítek, která pomáhají uživatelům v navigaci jejím obsahem. Vzhled a rozmístění jednotlivých prvků se však může měnit podle toho, v jakém jazyce Wikipedii čtete nebo na jakém zařízení si Wikipedii prohlížíte. Používají se nejčastěji dvě základní rozmístění jednotlivých prvků stránky, mezi nimiž lze přepínat odkazem úplně dole na stránce.

Klasické

Klasické rozmístění prvků je robustnější a je doporučeno ho používat na větších zařízeních, např. na počítači nebo tabletu. Jednotlivé prvky jsou na stránce rozmístěny do několika základních částí, z nichž každá má trochu odlišnou funkci.

Navigační sloupec

Celou výšku stránky zabírá vlevo navigační sloupec, který obsahuje několik různých oddílů s odkazy tvořícími základní navigaci. V horní části sloupce je logo Wikipedie, pod kterým následují odkazy na její nejdůležitější stránky. Všechny následující oddíly se pak vztahují pouze ke článku, který si právě prohlížíte. První z těchto oddílů má název Tisk/export a obsahuje odkazy ke stažení, uložení nebo vytištění jedné nebo více stránek. Oddíl Na jiných projektech obsahuje příbuzné články k tématu zobrazeného článku na dalších projektech nadace Wikimedia, pokud k tématu nějaké existují. Oddíl Nástroje obsahuje odkazy na různé nástroje a informační stránky vztahující se ke zobrazenému článku. Oddíl Jazyky pak obsahuje jiné jazykové verze právě prohlíženého článku, pokud nějaké existují.

Horní lišta

Vpravo nahoře můžete najít ještě několik vyčleněných odkazů a ikonek. Tyto odkazy se nazývají horní lišta a jsou upravené na míru každému uživateli. Nepřihlášení uživatelé zde mají možnost se přihlásit nebo zaregistrovat, odpovídat na zprávy nebo si prohlížet svoje poslední příspěvky. Přihlášení uživatelé zde mají ještě o několik odkazů a ikonek navíc, například na uživatelskou stránku, zprávy a upozornění, pískoviště, uživatelská nastavení nebo sledované stránky.

Záhlaví a zápatí článku

Zbylou část stránky už víceméně tvoří pouze zobrazený článek. Nad ním však jsou ještě některá důležitá tlačítka a políčka tvořící jeho záhlaví. V levé části se nachází tlačítko Článek (případně Nápověda, Kategorie nebo třeba Šablona podle toho, jaký typ stránky si právě prohlížíte). Toto tlačítko má za úkol zobrazit samotnou stránku, pokud na ní uživatel není (například využívá některý z nástrojů ke stránce nebo se zrovna nachází na její diskusní stránce). Druhé tlačítko vždy vede na diskusní stránku zobrazené stránky. V pravé části pak je tlačítko Číst, které má za úkol zobrazit samotnou stránku, pokud ji uživatel právě edituje nebo si prohlíží její historii. Následují tlačítka Editovat a Editovat zdroj určená k editaci stránek na Wikipedii. Dalším tlačítkem Zobrazit historii je možno otevřít speciální stránku o historii úprav článku. Na konci je políčko Hledat na Wikipedii, které umožňuje rychlé hledání ve Wikipedii.

Pod zobrazeným článkem pak jsou ještě některé další užitečné odkazy a informace tvořící jeho zápatí, například, kdy byl článek naposledy upraven nebo pod jakou licencí je dostupný a několik dalších důležitých odkazů, mimo jiné také odkaz na mobilní rozmístění.

Mobilní

Mobilní rozmístění prvků je jednodušší a je doporučeno ho používat na menších zařízeních, např. na mobilu. Stránka je osekána na nejzákladnější prvky a navigační lišty a sloupce jsou skryty pod různé rozklikávací ikonky a tlačítka.

Záhlaví stránky

Záhlaví stránky obsahuje v mobilním rozmístění pouze čtyři ikonky a políčko vyhledávání. Vlevo od políčka vyhledávání pak je ikonka menu, která rozbalí další odkazy na hlavní stránku, náhodný článek, články týkající se vašeho okolí, možnost přihlášení nebo uživatelského nastavení. Pod vyhledávacím políčkem je dále nadpis prohlíženého článku, ikonka k rozbalení jiných jazykových verzí právě prohlíženého článku, pokud existují, ikonka k přidání článku mezi sledované stránky, pokud jste přihlášený a ikonka k editaci článku.

Zápatí stránky

V zápatí stránky pak jsou ještě některé další užitečné odkazy a informace, například, kdy byl článek neposledy upraven nebo pod jakou licencí je dostupný, vybrané související články a odkaz na klasické rozmístění.

Související články

Šablona:Základní nápověda