Živnost: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dobrý zdroj informací
značky: možný spam editace z Vizuálního editoru
m Verze 14237085 uživatele 185.24.68.84 (diskuse) zrušena, spam
Řádek 30: Řádek 30:
* {{Wikicitáty|téma=Živnostník}}
* {{Wikicitáty|téma=Živnostník}}


* [http://www.živnosti.eu Živnosti] seznam živností, jejich dělení, podmínky a obsah činnosti
* [http://www.mpo.cz/cz/podpora-podnikani/zivnost-podnikani/ Živnostenské podnikání] na webu Ministerstva průmyslu a obchodu
* [http://www.mpo.cz/cz/podpora-podnikani/zivnost-podnikani/ Živnostenské podnikání] na webu Ministerstva průmyslu a obchodu
* [http://www.rzp.cz/ Živnostenský rejstřík]
* [http://www.rzp.cz/ Živnostenský rejstřík]

Verze z 26. 10. 2016, 19:50

Živnost je soustavná podnikatelská činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. V Česku provozování živností upravuje zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (tzv. živnostenský zákon).

Fyzická nebo právnická osoba, která chce živnost provozovat, musí získat živnostenské oprávnění pro danou činnost. Živnostenské oprávnění se od 1. července 2008 osvědčuje výpisem ze živnostenského rejstříku. Kromě výpisu mohou podnikatelům osvědčit živnostenské oprávnění i živnostenské listy a koncesní listiny, vydané před 1. červencem 2008, pokud jsou platné.

Druhy živností v Česku

Ohlašovací živnosti

Jsou to živnosti, které vznikají a jsou provozovány na základě ohlášení. Tyto živnosti jsou osvědčeny výpisem ze živnostenského rejstříku. Dělí se na:

  • Řemeslné živnosti – Jsou to živnosti, pro jejichž získání a provozování je podmínkou výuční list, maturita v oboru, diplom v oboru, nebo šestiletá praxe v oboru. Odborná způsobilost může být v případě výučního listu a maturity nahrazena jednoroční praxi v oboru. Příkladem budiž řeznictví, zednictví, klempířství a oprava karosérií, hostinská činnost, montáž, opravy či revize a zkoušky elektrických zařízení.
  • Vázané živnosti – Jsou to živnosti, pro jejichž získání a provozování je podmínkou prokázání odborné způsobilosti, kterou stanoví příloha živnostenského zákona. Příkladem jsou masérské služby, vedení účetnictví, provádění staveb, jejich změn a odstraňování nebo provozování autoškoly.
  • Volné živnosti – Jsou to živnosti, pro jejichž získání nepotřebuje podnikatel žádnou odbornou způsobilost. Úprava do roku 2008: tyto živnosti mají název „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“. Podnikatel si rozsah této živnosti vymezí tím, že si ze seznamu 80 činností vybere ty, které bude provozovat. Příkladem oborů je velkoobchod a maloobchod, "zprostředkování obchodu a služeb", "ubytovací služby" nebo fotografické služby.

Od roku 2008: seznam volných živností nahrazen seznamem činností, které všechny nově tvoří jednu ohlašovací živnost, takže podnikatel může vykonávat více volných živností bez neustálého ohlašování.

Koncesované živnosti

Jsou to živnosti, které vznikají a jsou provozovány na základě správního rozhodnutí. Tyto živnosti jsou také osvědčeny výpisem ze živnostenského rejstříku. Kromě splnění odborné způsobilosti je podmínkou získání této živnosti (koncese) i kladné vyjádření příslušného orgánu státní správy. Příkladem jsou provozování pohřební služby, provozování cestovní kanceláře, silniční motorová doprava, taxislužba.

Odborná způsobilost právnických osob se v minulosti (do konce roku 2007) prokazovala přes fyzické osoby, tzv. odpovědné zástupce. Od roku 2008 se toto zrušilo, tudíž fakticky může shora uvedené podmínky odbornosti splnit jen fyzická osoba.

Podmínky pro získání živnostenského oprávnění

Fyzická osoba, která chce získat živnostenské oprávnění, musí splnit všeobecné a někdy i zvláštní podmínky. Všeobecnými podmínkami jsou:

  • plná svéprávnost, kterou lze nahradit přivolením soudu k souhlasu zákonného zástupce nezletilého k samostatnému provozování podnikatelské činnosti, a
  • bezúhonnost (za bezúhonnou se pro účely živnostenského zákona nepovažuje osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně, jestliže byl tento trestný čin spáchán v souvislosti s podnikáním, anebo s předmětem podnikání, o který žádá nebo který ohlašuje, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena).

Zvláštní podmínky představuje odborná a jiná způsobilost, vyžaduje-li to živnostenský zákon nebo zvláštní právní předpisy.

Překážky provozování živnosti

Překážky provozování živnosti jsou uvedeny v § 8 živnostenského zákona.

Externí odkazy