Seznam států s žádným nebo částečným mezinárodním uznáním: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
KSS
Odkaz
Řádek 22: Řádek 22:
|Ani jeden ze sousedů - tj. ani Chorvatsko, ani Srbsko nepovažuje Liberland za své území.
|Ani jeden ze sousedů - tj. ani Chorvatsko, ani Srbsko nepovažuje Liberland za své území.
|-
|-
| [[Soubor:Flag_of_North_Sudan.png|22px|border||Vlajka Království severního Súdánu]] [[Království severního Súdánu]]
| [[Soubor:Flag_of_North_Sudan.png|22px|border||Vlajka Království severního Súdánu]] [[Království Severního Súdánu|Království severního Súdánu]]
| [[Soubor:TreugKhalaib_m.png|150px|Vyznačení KSS v mapě]]
| [[Soubor:TreugKhalaib_m.png|150px|Vyznačení KSS v mapě]]
|Dne ​16. června 2014 Jeremiah Heaton putoval na terra nullius Bir Tawil zasadit domácí vlajku a tvrdil, že region je samostatný stát s názvem "Království Severního Súdánu". Novinářům řekl, že má v úmyslu usilovat o oficiální uznání Egypta a Súdánu.
|Dne ​16. června 2014 Jeremiah Heaton putoval na terra nullius Bir Tawil zasadit domácí vlajku a tvrdil, že region je samostatný stát s názvem "Království Severního Súdánu". Novinářům řekl, že má v úmyslu usilovat o oficiální uznání Egypta a Súdánu.

Verze z 8. 10. 2016, 12:37

     Státy neuznané žádným jiným státem
     Státy uznané pouze neuznanými státy
     Státy uznané jedním nebo více uznanými státy
     Státy neuznané alespoň jedním státem

Seznam obsahuje všechny státy s nejasným mezinárodním statusem. Zahrnuje všechny od členských států OSN, které jsou v podstatě plně nezávislé i uznané, ale jeden nebo více států je neuznávají nebo si činí nároky na jejich území, až po státy neuznané nikým, které de iure patří k jiným státům jako Somaliland.

Sporné státy a území podle úrovně uznání

Nečlenské státy OSN neuznané žádným státem

Název Mapa Status Nároky jiných států
SomalilandSomaliland Somaliland Vyznačení Somalilandu v mapě Somaliland byl původně britskou kolonií, zatímco zbytek Somálska byl italskou kolonií. Po dekolonizaci v roce 1960 uznala Velká Británie nezávislost Somalilandu, ale o pár dní později se spojil s Italským Somálskem a vytvořili jednotné Somálsko. V roce 1991 Somaliland vyhlásil na Somálsku nezávislost, ale žádný stát světa ho neuznal. SomálskoSomálsko Somálsko považuje Somaliland za součást svého území.
LiberlandLiberland Liberland Vyznačení Liberlandu v mapě Liberland vznikl díky hraničnímu sporu mezi Chorvatskem a Srbskem. Tuto oblast podél západního břehu řeky Dunaje si nenárokuje Chorvatsko, Srbsko ani žádný jiný stát. Této situace využil Vít Jedlička, který dne 13.dubna 2015 v této oblasti založil nový stát - Liberland. Hranice byla definována tak, aby nezasahovala do území Chorvatska ani Srbska. Liberland byl uznán královstvím severního Súdánu. Ani jeden ze sousedů - tj. ani Chorvatsko, ani Srbsko nepovažuje Liberland za své území.
border Vlajka Království severního Súdánu Království severního Súdánu Vyznačení KSS v mapě Dne ​16. června 2014 Jeremiah Heaton putoval na terra nullius Bir Tawil zasadit domácí vlajku a tvrdil, že region je samostatný stát s názvem "Království Severního Súdánu". Novinářům řekl, že má v úmyslu usilovat o oficiální uznání Egypta a Súdánu. Ani jeden ze sousedů - tj. ani Egypt, ani Súdán nepovažuje Království severního Súdánu za své území.

Nečlenské státy OSN uznané jen nečlenskými státy OSN

Název Mapa Status Nároky jiných států
Arcach Náhorní Karabach Vyznačení Náhorního Karabachu v mapě Náhorní Karabach vyhlásil nezávislost v roce 1992. Současně je uznaný pouze třemi nečlenskými a taktéž neuznanými státy: Abcházií, Jižní Osetií, Podněstřím. ÁzerbájdžánÁzerbájdžán Ázerbájdžán považuje Náhorní Karabach za součást svého území.
PodněstříPodněstří Podněstří Vyznačení Podněstří v mapě Podněstří vyhlásilo nezávislost v roce 1990. Současně je uznaný pouze třemi nečlenskými a taktéž neuznanými státy: Abcházií, Jižní Osetií a Náhorním Karabachem. MoldavskoMoldavsko Moldavsko považuje Podněstří za součást svého území.

Nečlenské státy OSN uznané alespoň jedním členským státem OSN

Název Mapa Status Nároky jiných států
AbcházieAbcházie Abcházie Vyznačení Abcházie v mapě Abcházie vyhlásila nezávislost v roce 1999. V současnosti je uznávána čtyřmi členskými státy OSN (Rusko, Venezuela, Nikaragua a Nauru) a třemi nečlenskými státy OSN (Jižní Osetie, Náhorní Karabach a Podněstří). GruzieGruzie Gruzie považuje Abcházii za součást svého území.
Tchaj-wanTchaj-wan Tchaj-wan Vyznačení Tchaj-wanu v mapě Tchaj-wan nebo také Čínská republika byla do roku 1971 považována za člena OSN, dokonce měla křeslo v radě bezpečnosti a podle OSN měla taky nárok na celou pevninskou Čínu. Ale po roce 1971 byla vláda Čínské lidové republiky uznána OSN jako právoplatná vláda Číny i Tchaj-wanu. Tchaj-wan ale zůstává de facto nezávislý a nárokuje si zbytek Číny jako své právoplatné území. Tchaj-wan je uznán jako nezávislý stát 23 státy světa. ČínaČína Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území.
KosovoKosovo Kosovo Vyznačení Kosova v mapě Kosovo de facto a částečně i de iure odtrhlo od Srbska v roce 1999. Podle rezoluce rady bezpečnosti OSN 1244 byly v Kosovu rozmístěny síly OSN, Kosovo dostalo širokou autonomii, ale zůstalo de iure součástí Srbska. V roce 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost navzdory rezoluci OSN, podle které mělo zůstat součástí Srbska. Jeho nezávislost do dneška už podpořilo 108 států světa a Tchaj-wan. Kosovo ovšem stále de iure není nezávislý stát protože není uznané OSN. SrbskoSrbsko Srbsko považuje Kosovo za součást svého území.

Vlajka Severokyperské turecké republiky Severokyperská turecká republika

Vyznačení Severního Kypru v mapě Severní Kypr vyhlásil nezávislost v roce 1983. Do dneška je uznáván jen jedním státem a to Tureckem. KyprKypr Kypr považuje Severní Kypr za součást svého území.
PalestinaPalestina Palestina Vyznačení Palestiny v mapě Organizace pro osvobození Palestiny vyhlásila nezávislost Palestiny v Alžíru roku 1988. V té době neměla v Palestině žádnou faktickou moc. V roce 1993 uznal Izrael Organizaci pro osvobození Palestiny za "zástupce palestinského lidu" a předal jí nějaké pravomoci. 29. listopadu 2012 přijalo Valné shromáždění OSN rezoluci č. 67/19, která zvýšila status palestinského zástupce na nečlenský stát (pro tento krok hlasovalo 138 států, 9 hlasovalo proti a 41 se zdrželo), což udělalo z Palestiny de jure nezávislý stát, ale území Palestiny je stále pod kontrolou Izraele. IzraelIzrael Izrael neuznává nezávislost Palestiny a v současnosti kontroluje části palestinského území.
Západní SaharaZápadní Sahara Západní Sahara Vyznačení SADR v mapě Saharská arabská demokratická republika vyhlásila nezávislost na Španělsku v roce 1976. Pár týdnů na to byla obsazena vojsky Maroka. Od té doby je Marokem, které ji považuje za součást svého území, okupována. V současnosti je uznávána 85 státy světa. MarokoMaroko Maroko považuje Saharskou arabskou demokratickou republiku za součást svého území.
Jižní OsetieJižní Osetie Jižní Osetie Vyznačení Jižní Osetie v mapě Jižní Osetie vyhlásila nezávislost v roce 1991. V současnosti je uznávána 5 členskými státy OSN (Rusko, Venezuela, Nikaragua, Tuvalu a Nauru) a 4 nečlenskými (Abcházie, Náhorní Karabach, Podněstří a Saharská arabská demokratická republika). GruzieGruzie Gruzie považuje Jižní Osetii za součást svého území.

Členské státy OSN neuznané alespoň jedním jiným členským státem OSN

Název Mapa Status Nároky jiných států
ArménieArménie Arménie Vyznačení Arménie v mapě Arménie je nezávislá od roku 1991, ale je neuznávána jedním členským státem OSN Pákistánem. Důvodem je pákistánská podpora Ázerbájdžánu během války v Náhorním Karabachu.
ČínaČína Čína Vyznačení Číny v mapě Čínská lidová republika není uznávána Tchaj-wanem a ani státy, které Tchaj-wan uznávají nenavázaly s Čínou diplomatické vztahy. Tchaj-wanTchaj-wan Tchaj-wan považuje Čínu za součást svého území.
KyprKypr Kypr Vyznačení Kypru v mapě Kypr není uznáván jedním členským státem OSN (Turecko) a jedním nečlenským státem (Severní Kypr). Vlajka Severokyperské turecké republiky Severokyperská turecká republika považuje Kypr za součást svého území.
IzraelIzrael Izrael Vyznačení Izraele v mapě Izrael vyhlásil nezávislost v roce 1948, ale 32 členských států OSN ho dosud neuznává. PalestinaPalestina Palestina považuje část izraelského území za svoji součást.
Severní KoreaSeverní Korea Severní Korea Vyznačení Severní Koreje v mapě Severní Korea vyhlásila nezávislost v roce 1948, ale dosud není uznávána Jižní Koreou a Japonskem. Jižní KoreaJižní Korea Jižní Korea považuje Severní Koreu za součást svého území.
Jižní KoreaJižní Korea Jižní Korea Vyznačení Jižní Koreje v mapě Jižní Korea vyhlásila nezávislost v roce 1948, ale dosud není uznávána Severní Koreou. Severní KoreaSeverní Korea Severní Korea považuje Jižní Koreu za součást svého území.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku List of states with limited recognition na anglické Wikipedii.