Habilitační práce: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vřed (diskuse | příspěvky)
→‎Externí odkazy: Úprava sekce.
Vřed (diskuse | příspěvky)
m →‎Externí odkazy: Opraven odkaz.
Řádek 25: Řádek 25:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* [https://www.odevzdej.cz Repozitar.cz – Repozitář vědeckých prací] (provozuje: [[Masarykova univerzita]])
* [https://www.repozitar.cz Repozitar.cz – Repozitář vědeckých prací] (provozuje: [[Masarykova univerzita]])
* [http://www.avcr.cz/cs/pro-akademickou-sferu/vedecky-titul-dsc./oznameni-o-udeleni-vedeckeho-titulu-doktor-ved/ Teze DSc. disertací] (teze disertací a seznam pracovníků, jimž [[Vědecká rada]] [[Akademie věd České republiky]] udělila vědecký titul [[doktor věd]])
* [http://www.avcr.cz/cs/pro-akademickou-sferu/vedecky-titul-dsc./oznameni-o-udeleni-vedeckeho-titulu-doktor-ved/ Teze DSc. disertací] (teze disertací a seznam pracovníků, jimž [[Vědecká rada]] [[Akademie věd České republiky]] udělila vědecký titul [[doktor věd]])



Verze z 6. 10. 2016, 13:59

Habilitační práce (lze se setkat i s hovorovým habilitačka) je obsáhlá odborná práce uchazečů o habilitaci, tedy řízení, které předchází jmenování docentem. Habilitační práci zpravidla vypracovává absolvent doktorského studijního programu (Ph.D.), většinou zařazený na pozici odborného asistenta (odb. as.), nejdříve po několika letech od ukončení tohoto svého studia (dříve nazývaného jako postgraduální studium), a to pokud se rozhodl podstoupit habilitační řízení (uchazeč se pak označuje jako tzv. habilitant). Umělci mají s podmínkou vysokoškolského vzdělání výjimku.

Obhajoba habilitační práce je zpravidla součástí zmíněného habilitačního řízení. Habilitačnímu řízení nicméně nepředchází studium (další vzdělání), ale vědecko-pedagogická (nebo umělecko-pedagogická) činnost – typicky např. publikační činnost, pedagogická činnost, vědecký výzkum atp.

Konkrétní formální podmínky k vypracování habilitační práce (např. rozsah a další náležitosti) si příslušná univerzita může stanovit vnitřním předpisem, a to vzhledem k příslušné oblasti.

Úspěšný obhájce, či úspěšná obhájkyně, habilitační práce je následně způsobilý zastávat pozici docenta na některé z vysokých škol (zpravidla zkracováno jako doc., nejedná se však o akademický titul dle aktuálního vysokoškolského zákona), dotyčný tedy např. může vést doktorandy (tedy vystupovat jako jejich školitel), stát se garantem studijního programu nebo studijního oboru, vést vědecké týmy, předsedat komisím u státních zkoušek atp.

Postdoktorandi (resp. habilitanti) tedy absolventi doktorských studijních programů, se někdy dopouštějí plagiátorství, přitom použití části, případně i celého cizího díla je možné i legálně, avšak musí být dodržena závazná pravidla včetně bibliografických citací.

Habilitační práce není diplomová práce, tedy není za ni udělován vysokoškolský diplom (akademický titul); současný český vysokoškolský zákon pak rozumí diplomovou prací práci magisterskou.

Zveřejňování bakalářských, diplomových (magisterských), rigorózních, disertačních a habilitačních prací nově podrobněji (§ 47b Zveřejňování závěrečných prací) v ČR upravuje velká vysokoškolská novela z roku 2016 (zákon č. 137/2016 Sb.).

Pro pozdější získání tzv. profesury se již kvalifikační práce nepředkládá, místo toho je zpracovávána pouze tzv. profesorská přednáška s dosavadními výsledky, dalším konceptem rozvoje atd.[1][2]

Související články

Reference

Externí odkazy