Pablo Escobar: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
- neozdrojovaná věta
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox - osoba}}
{{Infobox - osoba}}


'''Pablo Emilio Escobar Gaviria''' ([[1. prosinec|1. prosince]] [[1949]] – [[2. prosinec]] [[1993]]) byl největším [[Kolumbie|kolumbijským]] drogovým baronem. Escobar nashromáždil takové bohatství, že jej v roce [[1989]] zařadil časopis [[Forbes]] na sedmé místo v žebříčku nejbohatších lidí planety. Byl jedním z nejbrutálnějších, nejbezohlednějších a jednoznačně nejmocnějších drogových dealerů v historii.{{Doplňte zdroj}}
'''Pablo Emilio Escobar Gaviria''' ([[1. prosinec|1. prosince]] [[1949]] – [[2. prosinec]] [[1993]]) byl největším [[Kolumbie|kolumbijským]] drogovým baronem. Escobar nashromáždil takové bohatství, že jej v roce [[1989]] zařadil časopis [[Forbes]] na sedmé místo v žebříčku nejbohatších lidí planety.


== Život ==
== Život ==

Verze z 8. 9. 2016, 12:50

Pablo Escobar
Rodné jménoPablo Emilio Escobar Gaviria
Narození1. prosince 1949
Rionegro
Úmrtí2. prosince 1993 (ve věku 44 let)
Medellín
Příčina úmrtístřelná rána
Místo pohřbeníMedellín
BydlištěLa Catedral (vězení) (1991–1992)
Povolánídrogový baron a politik
Politická stranaKolumbijská liberální strana
Nábož. vyznáníkatolická církev
ChoťMaría Isabel Santos (1976–1993)
Partner(ka)María Isabel Santos (do 1976)
DětiSebastián Marroquín
Manuela Escobar
PříbuzníRoberto Escobar (sourozenec)
Funkceposlanec Sněmovny Reprezentantů Kolumbie (1982–1983)
ředitel (Medellínský kartel)
PodpisPablo Escobar – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pablo Emilio Escobar Gaviria (1. prosince 19492. prosinec 1993) byl největším kolumbijským drogovým baronem. Escobar nashromáždil takové bohatství, že jej v roce 1989 zařadil časopis Forbes na sedmé místo v žebříčku nejbohatších lidí planety.

Život

Začátky

Escobar začal svoji kriminální kariéru už jako náctiletý. Poprvé byl obviněn ve dvaceti letech z krádeží aut, později kradl a zase prodával náhrobní kameny (Escobar to však za svého života vehementně popíral). Následoval přechod k lukrativnějším aktivitám, začal obchodovat s kokainem. V průběhu sedmdesátých let vytvořil obrovské drogové impérium. V době svého vrcholu vydělával až 60 miliónů amerických dolarů denně.

Medellínský kartel

V průběhu osmdesátých let se jeho drogová síť stala proslulá i na mezinárodním poli. Medellínský kartel kontroloval většinu drog mířících do Mexika, Portorika a Dominikánské republiky, kokain povětšinou pocházel z Peru a Bolívie, koka z Kolumbie v té době nebyla dostatečně kvalitní. Escobarův produkt se rychle rozšířil do obou Amerik a pravděpodobně vznikla drogová síť i v Asii.

Escobar uplácel mnoho státních úředníků, soudců a politiků. Nepohodlné společníky často sám odstranil. Pro Kolumbii těchto let byla příznačná korupce, zastrašování, únosy a vydírání. Používal velmi efektivní strategii a řídil se příslovím (ze španělštiny: Plata o Plomo), stříbro[1] nebo olovo, čímž se myslí buď budeš úplatný nebo budeš čelit likvidaci. Escobar nechal během volební kampaně zabít tři kandidáty na kolumbijského prezidenta. Je odpovědný za bombu umístěnou v letadle Avianca let 203 a bombu umístěnou v budově bezpečnostních složek v Bogotě v roce 1989. Některé analýzy naznačují, že byl i za útokem na Kolumbijský nejvyšší soud v roce 1985, které vedly levicové guerily, výsledkem byla smrt poloviny soudců nejvyššího soudu. Medellínský kartel byl ve válce se svým rivalem kartelem z Cali po většinu své existence.

Na svém vrcholu Medellínský kartel kontroloval zhruba 80 procent obchodu s kokainem. Disponoval rozsáhlou flotilou lodí, letadel a drahých aut. Díky téměř neomezenému přílivu peněz v té době měl pod kontrolou rozsáhlá území. Odhaduje se, že příjmy Medellínského kartelu dosahovaly na vrcholu ročně kolem 23 miliard dolarů.

Díky ohromnému množství drog, které se mu dařilo úspěšně pašovat přes Bahamy do USA, se z něj stal nepřítel Spojených států a Kolumbie, naproti tomu v Medellínu z něj byl hrdina. Měl velmi dobré vztahy s kolumbijským chudým obyvatelstvem. Po celý život byl velkým sportovním fanouškem a sponzoroval malé fotbalové kluby ve městě. Pasoval se do role Robina Hooda a často rozdával peníze chudým. Obyvatelé Medellína často Escobarovi pomáhali – sloužili mu jako ochranka, kryli ho před úřady a byli ochotni pro něj udělat cokoliv.

Život ve „vězení“

V roce 1991 vyhlásil díky tlaku veřejnosti a místních autorit konec násilí, snažil se tak zabránit vydání do Spojených států a odstranění znepřátelenými kartely. Vzdal se místní vládě a nechal se zavřít do luxusního vězení La Catedral, které si mohl sám postavit. S kolumbijskou vládou uzavřel dohodu, že zde bude pobývat pět let, vláda ho za to na oplátku nevydala do Spojených států. Nicméně opravdové vězení to není a Escobar měl relativní volnost, často byl viděn při nákupech v Medellínu nebo na fotbalových utkáních. Poté co byly v místních mediích zveřejněny fotografie jeho opulentního vězení a vyšlo najevo, že nechal zabít několik obchodníků, kteří k němu přijeli na schůzku, se veřejné mínění k Escobarovi definitivně obrátilo zády. 22. června 1992 se vláda pokusila Escobara přemístit do opravdového vězení. Escobarovi se podařilo utéct, a hrozilo mu vydání do Spojených států.

Útěk a smrt

Kolumbijská policie stojí nad mrtvým tělem Pablo Escobara.

V roce 1992 se jednotky Spojených států Delta Force a později Navy SEALs podílely na honbě za Escobarem a taktéž pomáhaly s výcvikem kolumbijských speciálních jednotek. Byla vytvořena speciální kolumbijská jednotka s cílem vyhledání a předvedení Escobara ke spravedlnosti. Konflikt mezi Escobarem na jedné straně a Spojenými státy a Kolumbijskou vládou na straně druhé se rozšířil o skupinu Escobarových nepřátel a obětí, které si za svoji krvavou kariéru nadělal, jsou to takzvané Los Pepes. Skupina se mstila na Escobarových příbuzných a příznivcích, celkem jich bylo přes tři sta zabito.

Někteří pozorovatelé soudí, že s Los Pepes spolupracovaly zpravodajské služby Spojených států a Kolumbie. Jedním z vůdců Los Pepes byl bývalý člen Medellínského kartelu Diego Murillo známý jako Don Berna, údajně to byl on, kdo si vyměňoval informace se zpravodajskými službami, ale tyto informace se dají těžko ověřit.

Válka proti Escobarovi skončila 2. prosince roku 1993, kdy se Pablo Escobar snažil uniknout před pátracími jednotkami. Díky technologiím dodaným Spojenými státy se kolumbijským technikům podařilo Escobara zaměřit ve středostavovské Medellínské čtvrti. Následovala přestřelka, ale jak byl opravdu zabit, není zcela jasné. Escobar byl zahnán na střechu, kde byl zasažen do zad a nohy, smrtící ránu dostal však za ucho, údajně od členů kolumbijské policie. Panují však dohady, že Pablo Escobara zastřelil odstřelovač z Delta Force. Podle jiné verze spáchal Escobar sebevraždu. Svým blízkým přátelům se údajně jednou svěřil s tím, že radši než padnout do rukou spravedlnosti, se sám zastřelí přímo za ucho.

Po Escobarově smrti se Medellínský kartel rozpadl a velmi brzy začal obchodu s kokainem dominovat kartel z Cali, jehož vůdci byli v polovině devadesátých let zabiti nebo chyceni.

Poznámka

  1. Ve španělsky mluvících zemích v Jižní Americe, se výraz stříbro v hovorové řeči používá jako výraz pro peníze