Lothar II. Lotrinský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
m {{Infobox - panovník}}
Řádek 1: Řádek 1:
{{upravit}}
{{upravit}}
{{Infobox - panovník}}
'''Lothar II.''' (asi [[835]] - [[8. srpen|8. srpna]] [[869]], [[Piacenza]]) byl králem [[Lotharingie]] z dynastie [[Karlovci|Karlovců]].
'''Lothar II.''' (asi [[835]] - [[8. srpen|8. srpna]] [[869]], [[Piacenza]]) byl králem [[Lotharingie]] z dynastie [[Karlovci|Karlovců]].



Verze z 5. 9. 2016, 09:31

Lothar II. Lotrinský
Narození835
Úmrtí8. srpna 869
Piacenza
PohřbenBazilika svatého Antonina
PotomciHugo, kníže Alsaska, Berta Lotrinská, Gisela z Lotharingie a Ermengard
OtecLothar I. Franský
MatkaIrmingarda z Tour
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lothar II. (asi 835 - 8. srpna 869, Piacenza) byl králem Lotharingie z dynastie Karlovců.

Narodil se z manželství krále Lothara I. s Irmingardou z Tours a měl mnoho sourozenců.

Po otcově smrti v roce 855 získal vcelku nesourodé území. Krom několika výprav proti normanským pirátům se jeho snaha zaměřovala spíše na úsilí rozvést se se svojí ženou Theutbergou a eventuálně si vzít svojí milenku Waldradu. To zároveň ovlivňovalo jeho vztahy s jeho strýci, Ludvíkem II. Němcem a Karlem Holým, kteří měli o území Lotharingie zájem. Lothar totiž měl jediného nelegitimního syna Huga a pouze sňatek s Waldradou mohl z Huga udělat právoplatného dědice trůnu. Když však konečně jeho původní žena Teutberga roku 869 svolila s rozvodem, Lothar II. záhy umírá na chřipku a jeho syn je Karlem Holým i Ludvíkem Němcem prohlášen za nelegitimního dědice a celá Lotharingie je smlouvou z Meersenu roku 870 rozdělena mezi Východofranskou a Západofranskou říši. Hugo pak byl následně odškodněn rozsáhlými statky v Alsasku.