Wikipedie:Pod lípou (Wikimedia ČR)/Archiv 3: Porovnání verzí

Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎top: částečný návrat k tabulkové navigaci
Česká Lípa
Řádek 456: Řádek 456:
== Výběr licence pro obrázek ==
== Výběr licence pro obrázek ==
{{Odpověď|Mojza}} Váš dotaz jsem, kolego, [[Wikipedie:Pod lípou (práva)#Výběr licence pro obrázek|přesunul pod právnickou lípu]], kam se dle mého názoru více hodí. --[[Wikipedista:Jan Polák|Jan Polák]] ([[Diskuse s wikipedistou:Jan Polák|diskuse]]) 6. 7. 2016, 14:43 (CEST)
{{Odpověď|Mojza}} Váš dotaz jsem, kolego, [[Wikipedie:Pod lípou (práva)#Výběr licence pro obrázek|přesunul pod právnickou lípu]], kam se dle mého názoru více hodí. --[[Wikipedista:Jan Polák|Jan Polák]] ([[Diskuse s wikipedistou:Jan Polák|diskuse]]) 6. 7. 2016, 14:43 (CEST)

== Česká Lípa ==
Dohodl jsem s ředitelkou městské knihovny v České Lípě přednášku o Wikipedii na úterý 27. září od 17. hodin. A také s Ing Lochmanem, že bude přednášejícím. Zhruba před 5 roky totéž na mou prosbu provedl Packa. Během září začnu zvát veřejnost. Pojede-li někdo z Wikipedistů kolem, budu rád za návštěvu.--[[Wikipedista:Zákupák|Zákupák]] ([[Diskuse s wikipedistou:Zákupák|diskuse]]) 18. 8. 2016, 12:37 (CEST)

Verze z 18. 8. 2016, 12:38

Web Blog Pod lípou Meta Sociální sítě
Základní info Novinky z pobočky Diskuse o pobočce na Wikipedii Svět Wikimedia Facebook Twitter YouTube
Archivy
Pod spolkovou lípou

WLM 2014

Zdravím. Na místních projektových stránkách k WLM 2014 doposud visí informace, cituji: „Sdružení Wikimedia Česká republika zatím nerozhodlo, zda bude pořádat v roce 2014 třetí ročník českého kola soutěže Wiki miluje památky,“ kterou tam už na přelomu roku vložil Šjů, jenž je doposud jediný autor stránky. Nebylo by vzhledem k tomu, že září se kvapem blíží, vhodné, aby sdružení vydalo oficiální stanovisko, zda bude letošní ročník pořádat či nikoli, aby všichni zainteresovaní věděli, na čem jsou? --Reaperman (diskuse) 20. 4. 2014, 12:56 (UTC)

Ahoj, předal jsem tvůj dotaz do mailing listu pobočky, kde se od 20. dubna vede diskuse, jestli se letos najdou dobrovolníci ve sdružení, kteří se tomu budou věnovat. Prosím chvilku o strpení, než diskuse utichne a tím se zjistí, jestli jsou na to letos kapacity. Nicméně, díky za píchnutí a připomínku! S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 22. 4. 2014, 09:20 (UTC)
Jak píše Chmee2, vede se diskuze o lidech a mimo jiné i o tom, jak případně další ročník WLM vést, zda použít původní koncept (obří kupa materiálů různých kvalit) nebo zkusit trošku změnit směřování soutěže a třeba ji provést maličko jinak.--frettie.net (diskuse) 22. 4. 2014, 09:42 (UTC)

Ozval se nakonec Jagro ochotný na WLM letos pracovat, takže snad se brzy dočkáme novinek z jeho úst. --Vojtech.dostal (diskuse) 27. 4. 2014, 12:55 (UTC)

Milá komunito, ano, tento ročník WLM budu organizovat já za pomoci Aktrona a dalších. V současné době dáváme dohromady koncept letošního ročníku – bližší informace budou známy v polovině dubna. Mým plánem je zaměřovat soutěž na kvalitu nikoli kvantitu a zavést do praxe používání sofistikovaných hodnotících nástrojů, které byly při minulém ročníku použity v některých zemích. Přivítáme samozřejmě nápad z komunity a to ideálně na diskuzní stránce letošního ročníku či soukromě na e-mailu wlm@wikimedia.cz. Některé další informace můžete nalézt také v příspěvku na blogu. — Jagro (diskuse) 28. 4. 2014, 23:43 (UTC)

Nový výbor sdružení, nyní spolku

Na včerejší valné hromadě sdružení byl zvolen nový (bezmála staronový) výbor a nový předseda sdružení. Předsedou se stal Jan Loužek (Aktron), měl jednoho protikandidáta Vojtěcha Dostála, který se poté stal řadovým členem výboru. Spolu s nimi tvoří výbor také Jaro Zastoupil (Gampe) a Dominik Matus. Schváleny také byly výroční zprávy a změněny Stanovy sdružení, aby reflektovaly požadavky tzv. Nového občanského zákoníku. Kvůli tomu také už nejsme občanské sdružení, ale novou terminologií spolek. --Okino (diskuse) 27. 4. 2014, 11:54 (UTC)

Výstava Chráněná území očima wikipedistů

Ahoj, jak jste si asi všimli již dříve, v dubnu proběhla výstava "Chráněná území České republiky očima wikipedistů" v prostorách Na Národní třídě v hlavní budovy Akademie věd ČR v. v. i. Na přípravě výstavy se podílelo několik členů spolku WMČR. Výstava před pár dni skončila, ale dobrá zpráva je, že se velice líbila a tak se ozval zájemce pro její další vystavení, se kterým se podařilo domluvit její stěhování.

Takže od 10. června do 13. července 2014 bude výstava k vidění od 7:00 do 20:00 v návštěvnickém centru Průhonického parku, kousek od Prahy. Kdybyste měli cestu kolem, určitě se zastavte. Všem (uvnitř i vně WMČR), co se na její přípravě podíleli, ještě jednou moc díky za veškerou pomoc! S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 7. 5. 2014, 11:56 (UTC)

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 je k nalezení na uložišti commons.--Limojoe (diskuse) 9. 5. 2014, 22:00 (UTC)

Pěkné!--Juandev (diskuse) 14. 5. 2014, 09:19 (UTC)

Wikiměsto - výsledek za 1, propagace za 4-

Jo, zajímavá myšlenka, slušný výsledek, ale co nějaká propagace akce? opět to vypadá, že si skupinka pobočkářů vymyslela výjezdovou akci (aneb, už mockrát zmiňované my to neplatíme, tak hurá do toho!), ze které sice vyšly nějaké (slušné) výsledky, ale akce byla pouze pro zvané. Pokud se první odkazy na akci objevují až v den začátku, bude někde chyba.

Přitom stačilo dát echo Pod lípou aspoň týden dopředu a ne vybafnout na lidi: hele, právě začínáme poznávací víkend v Přibyslavi zpestřený psaním článků o tomto městě. Přidejte se k nám, my už tam jsme. V den začátku se málokdo další odhodlá vydat na místo a ani z domova se už nedají sehnat vhodné neon-line zdroje. JAn (diskuse) 14. 5. 2014, 05:08 (UTC)

Zdravím, díky za zpětnou vazbu, nicméně viz např. 1 (23. 2. 2014), 2, 3 (3. května 2014, cs.wiki), 4 (23. 2. 2014, cs.wiki), 5 (7. května, 2014, cs.wiki). To jen pro rozporování tvrzení, že se první odkazy objevují v den zahájení akce (Gampe o tom na srazu mluvil již v únoru 2014 a dává to i do zápisu srazu). (PS: Že se to dalo napsat i vícekrát? Zajisté pravda, ale osobně bych sledoval pro přípravu akcí pobočky primárně web pobočky, který IMHO k tomu má sloužit). S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 14. 5. 2014, 06:57 (UTC)
OK, zmínka někde stranou byla, jak ale říkám - na místě, které pravděpodobně sleduje nejvíc lidí, tedy pod lípou, se objevil odkaz až v den zahájení (nebo den předem). Pochybuju, že Pražáci běžně čtou zápisy z brněnských setkání, natož lidé úplně odjinud (a obecně, lidé, kteří na setkání nechodí nejspíš nesledují jejich zápisy - a to je přesně to, co někteří lidé dlouhodobě kritizují - vy si něco dohodnete v hospodě mezi sebou, maximálně uděláte zápis, který nikdo jiný číst nebude, a pak se oháníte tím, že je to už dávno dohodnuté a že se mohli oponenti dávno ozvat.). Stejně tak jedna zapadá podstránka wikiprojektu fotografování. Systém podstránek má tu nevýhodu, že ani lidé, sledující hlavní stránku projektu, nemusí na novou podstránku narazit, pokud z ní není odkaz a nebo je odkaz jen z některé již dříve vzniklé podstránky. Ani na této stránce, kde by se nejspíš dalo očekávat upozornění na akci pořádanou WMČR nic nebylo, což považuji za zásadní chybu. Případně mohla být zmínka na diskusní stránce dotyčného článku, i tam by si jí mohl ledaskdo všimnout. Prosím, berte to jako dobrou radu pro případné příště. JAn (diskuse) 14. 5. 2014, 07:24 (UTC)
Obeslal jsem prakticky všechny účastníky minulých fotoworkshopů a na stránce fotoworkshopu byla první konkrétní informace už v lednu. Ano, uznávám, mohl jsem dát informaci na "hlavní stránku" projektu fotografování, ale obávám se, že tento "základní" projekt už moc lidí nesleduje, když se v něm skoro nic neděje.
Jinak ale na hlavní stránku Pod lípou IMHO oznamování akcí nepatří, na to jsou podstránky. Nebo si (obecně) myslíte, že by bylo vhodné dávat pod hlavní lípu např. jednořádkové oznámení s odkazem na jinou lípu? --Packa (diskuse) 14. 5. 2014, 07:58 (UTC)
Máme Wikipedie:Pod lípou (oznámení) (226 sledujících), a máme tuto stránku (79 sledujících) pro komunikaci s WMČR. Sice to není 514 sledujících, jako u hlavní lípy, ale pořád řádově víc než 27 sledujících. (hlavní stránku Wikiprojektu fotografování sleduje 74 lidí). JAn (diskuse) 14. 5. 2014, 08:44 (UTC)
Tak lépe se dá dělat řada věcí. Jen se zepatám, proč si vystupoval z WMČR? Mohl jsi se tam věnovat třeba právě tomudle.--Juandev (diskuse) 14. 5. 2014, 09:14 (UTC)
Jedním z důvodů bylo právě tohle - něco se dohadovalo, ale jen na interní wiki (kterou jsem sledoval jen sporadicky a pak se tam už nedalo zpětně nic rozumně dohledat - rozdrobené na spoustě stránek) nebo na srazech, v maillistu se skoro nic neobjevilo, natož na Wikipedii. A pak najednou bum! a výsledek. A když jsem z počátku se hlásil, že s něčím pomůžu (co šlo přes mail či přes nějakou wikistránku), byl jsem obvykle ignorován. K tomu rodinné, osobní a další důvodu, které zde nehodlám rozpitvávat. Na komunikaci s vnějškem je potřeba člověk, který má přístup k dění i jinak, než jen z kusých informací na interní wiki.
Zjevně se v tomto komunikačním směru moc nezměnilo, sice sem Chmee2 párkrát napsal nějaké novinky, ale zrovna tuto akce nezmínil. JAn (diskuse) 14. 5. 2014, 09:35 (UTC)
JAn Dudík: Jen pro upravení druhého nepřesného tvrzení, Vojtěch Dostál informuje od nového roku poměrně pravidelně o novinkách v pobočce (měsíčně). Viz archiv. Myslím si, že podobná nepřesná vyjádření ho zajisté nemotivují v této (nudných) aktivitě pokračovat nadále. Osobně bych řekl, že by si spíš zasloužil naše díky a více pozitivní motivace, aby tyto update nepřestal dělat. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 14. 5. 2014, 16:01 (UTC)
Za záměnu osoby se omlouvám, ovšem shrnutí dění za duben se zde doposud neobjevilo (a to je polovina měsíce) - a zrovna v něm to mohlo být zmíněno. Svůj názor jsem řekl, zjevně nejsem sám, kdo si myslí, že je škoda, že se o akci neinformovalo více, nějaký feedback si z toho snad do budoucna vezmete, a tím to považuji za uzavřené. JAn (diskuse) 14. 5. 2014, 18:44 (UTC)

Určitě měla být výzva na této stránce, spolek by měl komunikovat s wikipedisty prostřednictvím Wikipedie. Organizační domluvy v rámci spolku nechť jsou klidně na spolkových stránkách, jakákoli výzva k wikipedistům patří však (i) sem. Proto je tu ostatně k tomu určená samostatná stránka. Souhlasím i s tím, že nová podstránka není totéž co zmínka na hlavní stránce. Sám vůbec nesleduji poslední změny ani nově založené články, takže bych se o takových záležitostech přirozeně chtěl dozvídat v zavedených fórech. Toto by určitě mohlo sloužit k poučení pro příště. --Bazi (diskuse) 14. 5. 2014, 09:21 (UTC)

Díky za feedback Jane a díky za pozitivní hodnocení nápadu jako takového. Rozhodně jsme neměli v plánu akci uzavírat jen pro členy WM ČR a koneckonců cca polovina účastníků byli nečlenové. Dával jsem důraz na to, aby ne všichni byli z Prahy. Také jsem se pokoušel hledat mezi ženami, abych podpořil genderovou vyváženot. Na druhou stranu, akce měla omezený počet účastníků (rozpočet není bezedný) a tento počet jsme bez problémů zaplnili oslovováním těch, které považujeme za nejlepší fotografy, encyklopedisty, digitalizátory. Mnozí další, včetně mnoha vynikajících wikipedistů, byli vyzváni k virtuální účasti pod lípou až v den začátku workshopu - důvod byl mj. v tom, abychom my do Přibyslavi nepřijeli a nenašli na Wikipedii už zpola napsaný článek, byť třeba nekvalitně s pomocí internetových zdrojů. To by bylo trošku fiasko, i když to zní absurdně :-). V současnosti hledám a vymýšlím nový formát workshopů, který by mohl umožnit zapojení většího množství lidí virtuálně a častěji. --Vojtěch Dostál (diskuse) 14. 5. 2014, 10:55 (UTC)

Á, tradiční komunikace... Domluvili jsme si to na pivním srazu a na interní wiki, že jste tam nebyli, je váš problém... Z pohledu outsidera to vypadá jako další výjezd cestovní kanceláře Wikimedia, tedy tentokrát to mělo aspoň nějaký pozitivní efekt. Výzva tady na Wikipedii proběhnout nemohla, protože by se tam nedostali "my kluci, co spolu chodíme". Co takhle, když už nějak jedete pozvat aspoň wikipedisty z okolí, kteří by nepředstavovali náklady navíc (např. místní z Havlíčkobrodska) nebo pozvat místní obyvatele, aby si zkusili něco napsat (určitě tam nějaký spolek nebo jednotlivci jsou) - udělat nějaký workshop nebo aspoň prezentaci. --Jana Lánová (diskuse) 14. 5. 2014, 12:37 (UTC)
Takže to prostě bylo jen pro úzký okruh pozvaných (a bude asi lepší neptat se podrobně, podle jakých kritérií byl kdo vybrán a pozván).
A běžní wikipedisté jsou považováni za obtěžující konkurenci, u které se hlavně bojíte, že vám založí nějaký pahýl? V čem by to měl být problém? Že vám kvůli tomu dojdou témata? Že vám to zkazí statistiky? (Doufám, že jste si do nových článků nezapočítali toho Františka Malínského, kterého máme na Wikipedii už od listopadu 2011).
Obávám se, že „špičkoví wikipedisté“ nepředvedli zrovna ukázkově podstatu toho, že Wikipedie je otevřená encyklopedie a řeči o kamarádech, kteří mezi sebe další pouštějí neradi, jsou jen fámy. To asi tedy zůstane na nás „nešpičkových“.
Omlouvám se za kousavý příspěvek, ale sdělení Vojtěcha Dostála, že masivnější propagace na poslední chvíli byla minimálně částečně úmyslná, mne trošičku nadzvedlo. --Tchoř (diskuse) 14. 5. 2014, 13:40 (UTC)
Nejsem člen spolku, takže ho ani nemusím nijak hájit. Ale kdybych chtěl píchnout do vosího hnízda a podívat se na to z chladně formálního hlediska…
  • Wikipedie je skutečně otevřeným projektem – nikdo realizací tohoto projektu přece ani nebránil komukoli dalšímu v psaní článků a pořizování dokumentů. Nanejvýš mohly dočasné šablony „pracuje se“ krátkodobě odrazovat od editací, ale to se může dít i kdekoli jinde a je to běžný postup, zde jen uplatněný trochu víc organizovaně.
  • Oproti tomu Wikimedia ČR je spolek s vlastní členskou základnou, organizační strukturou, rozhodovacími procesy. Má za úkol podporovat Wikipedii, ale ten si vytýčil sám, nedostal to nařízeno komunitou a ze svých vlastních aktivit se wikikomunitě nemusí zodpovídat (i když jsem si samozřejmě vědom, že lépe je vzájemně spolupracovat, než spolu bojovat).
  • Wikipedie není demokracie a nikdo z wikipedistů si nemůže činit jakékoli nároky, tím spíš vůči spolku Wikimedia ČR, není-li jeho členem. Účast na činnosti spolku není právem wikipedisty, o které by byl jakkoli krácen. Může mu být nanejvýš líto, že neměl takovou příležitost, jako členstvo spolku. Ale nic mu nebrání členem se stát.
  • Výše zazněla od zakladatele tématu narážka na cizí peníze, z kterých je něco hrazeno. Podrobně do grantových procesů nevidím, ale granty přeci nedostává Wikipedie, dostává je spolek Wikimedia ČR, ten ručí za jejich účelné užití v rámci nějakých pravidel a ve prospěch Wikipedie. Tato akce pomohla Wikipedii bez ohledu na to, jestli ten či onen wikipedista o ní věděl včas a jestli měl dostatečnou příležitost se k fyzické účasti na ní přihlásit. Kdyby se přihlásilo moc zájemců a muselo by se vybírat, zase bychom tu třeba četli dotčené postesky nad neférovým a subjektivním výběrem kamarádíčků, kdo ví.
  • Každopádně jestli třeba musí spolek obhájit efektivitu vynaložených prostředků tím, že doloží přínos během akce, která je časově jasně ohraničená, různé solitérní aktivity nebo snad dokonce truc-editace článků předem by mohly akci a její PR potenciál poškodit, i když by byly třeba Wikipedii v danou chvíli ku prospěchu. Přitom řada lidí věnovala organizaci akce nemalé úsilí a naopak by se mohli oni cítit dotčeně, kdyby hodnotu jejich práce někdo takto snižoval. (Když ten argument o obavách z editací mimo projekt zazněl, říkám si, že čistě z pohledu Wikimedia ČR může mít svou platnost, a z pohledu Wikipedie je indiferentní, takže žádná újma vlastně nenastala.)
Pokud tedy zaznívá věcná kritika a náměty na vylepšení, je to jen dobře. Ale nepleťme do toho uražené ješitnosti a jiné emoce. Možná se z akce dalo vytěžit víc, kdyby… ale taky se nemusela konat vůbec. Výsledek je jasně pozitivní a přemýšlejme, jak by šel třeba pro příště ještě vylepšit. --Bazi (diskuse) 14. 5. 2014, 15:00 (UTC)
Wikimedia ČR má za úkol podporovat wikiprojekty nadace Wikimedia, ale nemyslím si, že je to čistě její vnitřní záležitost – od tohoto cíle se odvíjí možnost být oficiální pobočkou nadace a odvíjí se od toho i případná finanční podpora ze strany nadace. A na nás všech do jisté míry je, kontrolovat, že peníze posílané do Čech nemizí v černé díře a pobočka nedělá českým wikimediánům ostudu. Kdyby se (a to zmiňuji opravdu jako čistě hypotetickou možnost) začaly aktivity Wikimedia ČR příliš zvrhávat, tak předpokládám, že si nadace ponechala možnost odebírat spolkům statut pobočky a při patřičném rozhodování může mít poradní hlas českých komunit ohledně toho, jak pobočka naplňuje cíle nadace, svou váhu. Ale shodneme se všichni na tom, že je žádoucí usilovat o spolupráci, takže asi opravdu nemá smysl hledat pro to oficiální důvody.
„jestli třeba musí spolek obhájit efektivitu vynaložených prostředků tím, že doloží přínos během akce, která je časově jasně ohraničená“ – Reálný přínos je stejně především v tom, co se udělalo na místě a nešlo udělat na dálku. Fotografie, informace z místní pramenů. Jestli pahýl z internetových pramenů založil někdo, kdo seděl v Přibyslavi patřičný víkend, nebo někdo, kdo seděl o víkend dřív ve Štýrském Hradci, to není z hlediska přínosu pro Wikipedii žádný rozdíl a nejsem si jistý, nakolik by bylo smysluplné takovou editaci vykazovat jako přínos akce. Ten přínos akce je až v tom, že pak ten pahýl někdo využije a doplní z obtížně dostupných místních zdrojů, že „ve světle ramp“ se skrze souvislosti opraví chyby a ujasní nejasnosti. --Tchoř (diskuse) 14. 5. 2014, 17:11 (UTC)
Wikimedia ČR to nemá za úkol, spíš je to její poslání a ty úkoly se tak mohou právě z toho poslání tvořit. Kdyby nebylo dobrovolníků a toho poslání, tak žádný úkoly nemůže ani konat. Souhlasím, že Vojta to nenapsal nijak dobře a celkem si řekl o tohle, ale tohle bylo dost prudký. Tchoři, když jsme se na jeden večer přijel na WikiMěsto podívat, tak jsem mimo jiný zkoušel navnadit některé nečleny k tomu, aby se členama stali - mimo jiný jsem zdůrazňoval, že jedním z přínosů toho, že jsi členem je to, že vidíš, co se děje spíš, než jen s pomocí toho, co někde zaslechneš - takže tě tímto vyzývám, podej si přihlášku a staň se členem. Nově se můžeš stát i členem sympatizujícím, kdy nemáš možnost volit či být volen do orgánů spolku, ale jinak vidíš vše, co potřebuješ. Tak tě mezi námi předem vítám.
Ale jinak, atmosféra akce se mi líbila, zdaleka nebyli všichni členama spolku, což je pravda. Ale taky je pravda, že kdyby mě Packa nepozval a nepotkával bych se sem tam s nějakým tím předsedou a podobně, tak bych o WikiMěstě nevěděl. Ale tak, zjistit se to dalo, ale pro příště by asi bylo lepší to prezentovat více.--frettie.net (diskuse) 14. 5. 2014, 18:48 (UTC)
Členem se určitě v nejbližší době nestanu, stále ještě jsem docela vyděšený z toho, jak v reakci na zlovolné zveřejnění soukromých údajů možná někým z pobočky si pobočka schválila, že v pobočce musí každý s každým (tedy i s případným doposud neznámým bezskrupulózním pachatelem) sdílet informace o svém skutečném jménu (a následně vyhodila ty, kteří na to odmítli přistoupit). Ano, to je interpretace z mého pohledu a jsem si vědom, že jiní by z té dlouhé aféry zdůraznili jiné prvky, které naopak mně přijdou zcela podružné.
Ale pobočce fandím, jsem rád, že něco dělá, i kousek vlastenecké hrdosti, že se Češi zmohli na pobočku, bych našel. Pravděpodobně v sousedství obav, aby Češi nedělali ostudu ležérním přístupem k základním ideálům, tedy obav, z kterých pramení má přátelská kritika. --Tchoř (diskuse) 14. 5. 2014, 20:43 (UTC)
Pobočka jde dál, tahle záležitost je snad už za náma a ačkoliv se mi to taky moc nelíbí, tak už jsme se s tím snad vyrovnali a myslím, že s tím dokážeme žít. Ale to rozloučení se s některými členy mě mrzí stále a pořád si myslím, že k tomu nemělo dojít, ale dle stanov muselo. Nicméně, budeš vítán a tvoje dotazy určitě někteří z nás (ať veřejně, tak i soukromě) rádi zodpoví. A určitě tě rádi potkáme i na některém ze srazů.--frettie.net (diskuse) 14. 5. 2014, 22:54 (UTC)

Já asi žiji v jiném světě. Skutečně se musíte dopouštět jedovatých příspěvků, abyste na sebe upoutali pozornost? Já vám to teda nebaštím. Rád bych nad budoucností workshopů diskutoval klidně, viz Okino níže. Ale ono je jednodušší si stěžovat, že jsme uzavřená skupinka, která mezi sebe nikoho nepouští... --Vojtěch Dostál (diskuse) 14. 5. 2014, 15:55 (UTC)

Jestli to opravdu potřebuješ slyšet a není to jen jakási řečnická otázka, jejímž smyslem je jen obvinit druhou stranu za zavrženíhodných motivů, tak: Ne, to ta motivace opravdu není. :). --Tchoř (diskuse) 14. 5. 2014, 17:11 (UTC)

Pozitivní rozměr diskuse

Nebudu se rozhodně hádat s nikým, komu vadí, že se tahle akce dělala "za zavřenými dveřmi", ani s nikým, kdo si myslí, že to z nějakých důvodů bylo lepší. Myslím, že obě strany mají zcela jistě svůj kus pravdy a že obě strany se nyní cítí do značné míry ukřivděné - jedni, že je někdo přehlíží, druzí, že udělali kus práce a na tu teď nadávají jiní, kteří by se stejně nejspíš nezúčastnili. (Faktickou přesnost prosím nehodnoťte...)

Chci to celé posunout od ukřivděnosti a výtek jiným, pozitivním směrem: Wikimedia Česká republika má, jak se dobře ví, již delší dobu různé finanční prostředky na podporu či přímo financování činností wikipedistů, kteří chtějí dělat "P&O" - presentation & outreach, tedy propagovat Wikipedii a snažit se o její spojení s lidmi, kteří jsou (zatím) mimo ni. Pokud vím, není sice ta situace tak perfektní jako před lety, kdy se s financováním ze strany nadace začínalo, nyní už WMF rozděluje prostředky přísněji a v jejich užití není možná taková volnost, ale přece jen to nějak jde. A když to nepůjde, je možné požádat o nové prostředky, a to jak nadaci, tak některé sponzory, kteří náš spolek už delší dobu podporují.

Všem, nejen členům pobočky, se tak nabízí možnost přicházet s podobnými nápady, jako bylo tohle wikiměsto a desítky dalších akcí, a organizovat je - s dodržením nějakých základních pochopitelných standardů - podle svého, s pomocí WM ČR. Proto zvu všechny, kteří kritizují, že je WM ČR neinformovala o tom, jaké má svoje nápady, aby přicházeli se svými nápady sami, když je budou chtít realizovat. Ať tu hledají podporu pro tyto projekty, pokud ji potřebují.

Je dobře, že tato stránka slouží ke dvousměrné komunikaci. Ale nebude dobře, že že WM ČR tu bude (nebo nebude) informovat o svých činnostech a ostatní ji budou jen kritizovat. Jistě, když budou ostatní dřív vědět o aktivitách WM ČR, bude to lepší než teď. Ale ani to se nikdy nevyrovná tomu, když se tu budou informace WM ČR předhánět s nápady a výsledky činnosti ostatních. --Okino (diskuse) 14. 5. 2014, 14:56 (UTC)

Ano Okino, máš naprostou pravdu - když jsem se bavil na téma členství/nečlenství s Bazim, tak jsem mu zdůrazňoval i tohle, že projekty lze dělat i bez pomocí spolku, ale s jeho pomocí to jde snáz. Dokonce i v případě IAG (individuální granty, u nás v současné době možná už schválený Seniorský projekt) je lepší, když se aspoň částečně za tebe postaví pobočka (aspoň v podobě, hele, toho člověka jsme viděli a má na to). Ale jinak souhlasím, naprosto ideální situace by byla, kdyby přišel člen s tím, že (např.) jeho zaměstnavatel má možnost zasponzorovat mu nějakou akci s tématikou Wikimedie a on by si ji vzal pod svá křídla, to by bylo naprosto dokonalý, ale samozřejmě, je možné podporu hledat i jinde a předpokládám, že jak členové spolku, tak i nečlenové/wikipedisté mají aspoň částečně společný cíl, tak by mělo dojíz k nějaký vzájemný shodě.--frettie.net (diskuse) 14. 5. 2014, 18:48 (UTC)

Ač na wiki poslední dobou skoro nejsem tak jsem o akci věděl (z blogu WM a kalendáře), pokud nějakého wikipedistu zajímá co nadace dělá a nechce jen kritizovat nekomunikaci, doporučuji si blog přidat do RSS čtečky :) ...nicméně mě v souvislosti s nekomunikací a s tím že smyslem bylo údajně ukázat, jak se píše internetová encyklopedie zaráží, že akce nebyla (?) propagována směrem k místním. Přestože se zmiňuje spolupráce s muzeem a samosprávou na jejich webu se mi nic nepodařilo dohledat, přitom podobná akce by mohla mít potenciál přilákat nějakého toho místního studenta, kronikáře nebo seniora se zájmem o místní historii, těm by navíc WM nemusela platit žádnou cestu :)--pan BMP (napište mi) 15. 5. 2014, 04:46 (UTC)

Ahoj, pokud se nepletu a zaregistoval jsem správně diskuse na toto téma, tak se v místě události oslovovali nejenom místní „hodnostáři“ (např. starosta), ale i místní „média“. To, že je to pravděpodobně nezaujalo v dostatečné míře, aby to více propagovaly, je bohužel věcí, která se stává a kterou asi nikdo z nás nemá možnost reálně ovlivnit (vyjma publikovat články na blogu pobočky, kam nemáme problém s texty proniknout). Více ale zajisté doplní Vojtěch Dostál, který se tomuto věnoval. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 15. 5. 2014, 05:33 (UTC)
Chtěli jsme udělat přednášku pro místní, ale v knihovně nám řekli,že by o víkendu nikdo nepřišel. Chtěli jsme udělat něco pro místní studenty, ale je tam v podstatě jenom základní škola. A do třetice jsme oslovovali místní média, nicméně to s nimi nevyšlo podle našich představ. Díky pane Bmp za zastání :) a máš pravdu s tím, že do budoucna bychom takové lokální spolupráce rádi podpořili více - tvůj nápad na lokálního nadšence/kronikáře/historika zní velmi dobře, stejně jako Janin názor, že by se měli pozvat místní wikipedisté, protože to nestojí ani korunu :) --Vojtěch Dostál (diskuse) 15. 5. 2014, 06:31 (UTC)
ad Média) minimálně Radio Vysočina (poměrně hodně poslouchané na Vysočině) proběhla aspoň jedna zmínka ve zpravodajské relaci.--frettie.net (diskuse) 15. 5. 2014, 09:37 (UTC)
To jsem nevěděl! :-) Díky za info, --Vojtěch Dostál (diskuse) 15. 5. 2014, 09:51 (UTC)
Něco je i tady: Česká Wikipedie v Přibyslavi ukáže, jak se píše internetová encyklopedie. --Jan Polák (diskuse) 15. 5. 2014, 14:02 (UTC)

Autoklav

Dobry den, cetl jsem Vas zaznam pod heslem "Autoklav" a musim rici ze zaznam je nejen dosti strucny a nepresny, ale obsahuje i vyslovene nespravne, nepravdive informace. Zatim jsem pouzival Wikipedii pouze coby uzivatel a nikdy jsem do ni neprispival ani necitil nutnou potrebu neco komentovat, ale tentokrat jsem pripraven dat Vam presnejsi podklady, pokud budete mit zajem. Tomas Pink, RNDr.

Děkuji Vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni. --Mormegil 23. 5. 2014, 11:24 (UTC)

Novinky červen 2014

Příspěvky na blogu:

A na blogu Nadace:

Aktuální výroční zprávu a další oficiální dokumenty naleznete na této stránce. --Vojtěch Dostál (diskuse) 8. 6. 2014, 18:52 (UTC)

+ v červnu je v Průhonickém návštěvnickém centru vystavena výstava Chráněný území České republiky očima wikipedistů, kterou spoluvytvářeli členi spoleku WM ČR. --Chmee2 (diskuse) 8. 6. 2014, 19:41 (UTC)

WLM 2014 podruhé

Milá komunito, v současné době probíhají další jednání ohledně WLM 2014; pravidla soutěže jsou hotova a čekají na poslední kontrolu. S radostí mohu oznámit nejen, že jsme na běh soutěže získali finanční podporu Nadačního fondu společnosti AVAST, ale i, že tento rok bude soutěž opět zaštítěna Mgr. Antonínem Šimčíkem, ředitelem Slezského zemského muzea v Opavě. Soutěž také bude mít speciální kategorii ve spolupráci s Národním památkovým ústavem – tématem bude lázeňská architektura, jejíž rok právě probíhá. Opět připomínám diskuzní stránku a e-mail wlm@wikimedia.cz, kde se těšíme na náměty a připomínky. Hezký den, — Jagro (diskuse) 26. 6. 2014, 13:06 (UTC)


Ahoj všem, aktuální popis stavu soutěže najdete na oficiálním webu soutěže, případně na Wikipedie:WLM.
Shrnutí:
  • máme vytištěno 1500 letáků A5 a 50 formátu A4 - většinu distribujeme prostředníctvím partnerů soutěže, ale pokud máte zájem se připojit, budeme rádi a není problém zaslat letáky poštou (adresu a zhruba počet letáků pište na milada.moudra(@)wikimedia.cz, případně je možno vyzvednout je v Praze v kanceláři pobočky)
  • byla upravena pravidla (děkujeme ŠJůovi za četné formulace a vylepšení) a do konce srpna je ještě možno podávat konkrétní návrhy na změny
  • můžete soutěž olajkovat a propagovat i na Facebooku
  • probíhá příprava fotografického workshopu, hledání partnerů pro zajištění cen a oslovování poroty
--sandwort (diskuse) 12. 8. 2014, 20:50 (UTC)

Jednání se Senátem ČR

Ahoj všem, chtěl bych dát vědět, že jsem jako člen WM ČR začal opět jednat se Senátem ČR o uvolnění další várky fotografií nově zvolených senátorů a senátorek s ohledem na to, že opět bude letos probíhat dovolba třetina zákonodárců. Prosím tedy ostatní, aby případně do Senátu nepsali stejnou prosbu, ať zbytečně netříštíme naše síly. O výsledku dám vědět. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 17. 9. 2014, 11:08 (UTC)

Je přislíbeno uvolnění fotografií na konci října (po dovolbě). S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 18. 9. 2014, 08:53 (UTC)
Skvělá práce, díky. --Bazi (diskuse) 18. 9. 2014, 12:16 (UTC)
Vynikající! --Aktron (|) 18. 9. 2014, 12:32 (UTC)

Výsledky

Ahoj, chtěl bych jen dát vědět, že se povedlo skrze Wikimedii Česká republika získat opět řadu fotografií nových senátorů a senátorek (v této várce od tří politických stran). Více snad zas v budoucnu. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 31. 10. 2014, 16:15 (UTC)

Ahoj, budou i ostatní nové tváře? --YjM | dp 2. 11. 2014, 21:31 (UTC)
YjM: Ahoj, měly by být, respektive máme příslib pana Vlčka (fotografa), že až se mu je podaří vyfotografovat, že mi je zas pošle. Dám pak opět zde vědět (a taktéž, za další 2 roky, až bude opět dovolba další třetiny Senátu, tak by zas měly být fotografie uvolněny). S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 2. 11. 2014, 21:35 (UTC)
Díky, skvělá práce! --YjM | dp 2. 11. 2014, 23:16 (UTC)

Novinky - říjen 2014

Po delší době se ozývám s přehledem novinek:

hezký den, --Vojtěch Dostál (diskuse) 18. 10. 2014, 15:50 (UTC)

Video: Komunitní projekt

Kolegové natočili pěkná videa jako úvod do Wikipedie. První z nich si můžete níže prohlédnout a budeme rádi, když ho třeba budete sdílet na sociálních sítích. Díky a pěkný den, --Vojtěch Dostál (diskuse) 21. 10. 2014, 14:39 (UTC)

Video: O přispívání na Wikipedii

Druhé video je jen krátký šot, opět ho můžete sdílet na sociálních sítích. Díky a pěkný den, --Vojtěch Dostál (diskuse) 24. 10. 2014, 15:15 (UTC)

Video:Základní principy a Encyklopedická významnost

Další dvě videa byla v minulých dnech publikována:

sdílet na sociálních sítích!

sdílet na sociálních sítích!

hezký den, --Vojtěch Dostál (diskuse) 3. 11. 2014, 14:09 (UTC)

Senioři píší Wikipedii

Ahoj a dobrý den, rád bych všechny upozornil na probíhající projekt Senioři píší Wikipedii. Přes léto jsme navazovali kontakty s institucemi, bez nichž bychom takový projekt úspěšně nezorganizovali – se seniorským centrem Elpida a s Městskou knihovnou v Praze. A od konce září jsme na obou místech spustili pravidelné kurzy – třikrát týdně na různých místech v Praze. Prohlédněte si aktuální fotky z Městské knihovny v Praze:

Kurzy jsou ještě volné, můžete je doporučit svým známým. Více se o projektu můžete dozvědět na našem blogu. Můžete také sdílet pozvánku na kurzy na Facebooku. Uvítáme též vaše nápady a náměty pro příště. Díky, --Vojtěch Dostál (diskuse) 5. 11. 2014, 17:57 (CET)

Videa Jiřího Pálky na Commons

Podařilo se nám dojednat s Jiřím Pálkou, českým dokumentaristou, uvolnění některých jeho dokumentů na Wikimedia Commons. Na ukázku jedno přikládám, ostatní jsou v příslušné kategorii na Commons. Více na blogu.

Mladá Boleslav - dokument

Cswiki na FB

Kdo má vlastně přístup k účtu cswiki na Facebooku? Někteří členové WMČR? S místním správcovstvím to asi nemá nic společného, ne? --9. 12. 2014, 22:01 (CET), Utar (diskuse)

Na členství to nezávisí, jsou to důvěryhodní lidé z komunity aktivní na sociálních sítích. Část z nich jso členové WMCZ. Je tam odhadem asi 10 lidí, ale většina neaktivních. --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 12. 2014, 22:12 (CET)
BTW, na facebookový účet Wikicitátů mám přístup já. JAn (diskuse) 9. 12. 2014, 22:15 (CET)
@důvěryhodní aktivní lidé :D, vizte Wikipedie:Pod lípou (práva)#Zákaz nahrávání souborů na Facebook.
Pokud jsme to tam rozklíčovali dobře tak, fotky jako třeba tahle, které by měly být šířeny dále jen jako CC-BY-SA, jsou svým nahráním na FB dány k užívání správcům FB pod jinou licencí, čímž je Share Alike část licence porušena.
Mohla by se na to prosím podívat ta advokátní kancelář spřízněná s WMČR, jestli to tedy takto opravdu je? Díky --9. 12. 2014, 22:52 (CET), Utar (diskuse)
Označuji Mormegila, ten má o tomto největší přehled včetně kontaktu s naší advokátní kanceláří. Jinak fotografie na Facebook běžně dává i mnohem rozsáhlejší "Wikipedia" spravovaná víceméně lidmi z nadace. Skoro si myslím, že kdyby existovala nějaká vážná překážka, nedělali by to. --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 12. 2014, 23:04 (CET)
Ještě mě napadlo, že by na to uměli odpovědět lidé z Creative Commons Česká republika, pošlu jim noticku o této diskuzi. --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 12. 2014, 23:05 (CET)
Osobou, která tam nahrála příspěvek s obrázkem jsem nejspíš já. Ano, napadlo mě to, ale taky z mých skromných znalostí autorského práva dle mě plyne, že autor by se neměl cítit poškozen, protože zaprvé je uvedena Licence i nadále (a tím je dle mě i Share Alike dodrženo), zadruhé - dobrá vůle a za třetí - je to odkaz, není to nahrání - to, že FB scrapuje obecně všchny stránky přes Open Graph, to je věc druhá (doporučuji ke studiu https://developers.facebook.com/tools/debug). V podstatě bych ten "zákaz" bral spíše jen jako doporučení. Pro další zkoumání doporučuji prohledat google pro termín "IP Licence" (více viz http://www.nyccounsel.com/business-blogs-websites/who-owns-photos-and-videos-posted-on-facebook-or-twitter/), FB může dále shareovat "for free" - tj. podle mě, pokudj e to SA, tak je to v cajku. Protože fotografie stále zůstává pod licencí CC, ale zároveň získává status "nižší" licence "IP Licence" - za mě si myslím, že je to v pořádku. Ale jo, můžeme to zas zabalit a nic nepostovat a nechat ten FB kanál zas zhasnout, ušetří mi to rozhodně pár hodin týdně.--frettie.net (diskuse) 11. 12. 2014, 01:30 (CET)

Nový chystaný grant pobočky

Dobrý den všem, pobočka předkládá další grant, který se týká prezentace Wikipedie a získávání editorů v České republice. Zahrnuje financování např. Wikikonference, WikiMěsta, projektu Studenti píší Wikipedii, účasti na dvou výstavních akcích, a dále akce v open-airu v městském prostředí. Brzy se otevře komunitní review a budete moci se ke grantu vyjádřit na tamější diskuzi, příp. podpořit náš grant v sekci "Endorsement". Přeji hezké svátky, --Vojtěch Dostál (diskuse) 20. 12. 2014, 17:45 (CET)

CEE Meeting 2014

Vážená komunito, dnes v Kyivě skončilo setkání středo a východoevropských poboček (CEE), na kterém jsem reprezentoval Wikimedii Česká republika. Cílem bylo prohloubit spolupráci v regionu, navázat další kontakty a připravit nové projekty. Největšími myšlenkami, které zazněly a které by neměly zapadnout je pořádání soutěží v editování článků mezi dvěmi zeměmi. Hlavní cenou je poté poznávací zájezd do druhé země; takováto spolupráce například proběhla mezi estonskou a arménskou pobočkou/Wikipedií. Zápisy ze všech přednášek naleznete na Etherpadu. V případě zájmu rád osobně přidám informace o přednáškách, kde jsem moderoval, prezentoval či se jich účastnil. — Jagro (diskuse) 22. 12. 2014, 00:45 (CET)

Pomožte zpracovat nápovědy - za finanční odměnu

Dobrý večer všem, z prostředků našich soukromých dárců se nám uvolnily jisté finanční prostředky, které jsme se rozhodli věnovat na dopracování nápověd na české Wikipedii. Poptáváme:

  1. Dopracování uživatelské příručky k VisualEditoru - přeložení do češtiny, české obrázky.
  2. Použití těchto textů v našem Průvodci Wikipedií (který dosud popisuje práci pouze se "starým" editorem) tak, aby čtenáři hledající pomoc měli možnost výběru mezi starým a novým editorem Wikipedie.
  3. Překlad brožur Welcome to Wikipedia, Welcome to Commons a Instructor Basics z angličtiny do češtiny.

Je možné ucházet se o všechny tyto úkony nebo jen o některé z nich. Prosím ozvěte se nám na mail hrwikimedia.cz a domluvíme se na podrobnostech. Díky! Za Wikimedia ČR, --Vojtěch Dostál (diskuse) 24. 2. 2015, 00:24 (CET)

Škoda, že jsem s tím překladem první brožury nepočkal až do teď. :) Nevázne ani tak na prostém překladu, jako spíš celkové české lokalizaci včetně vhodných příkladů, screenshotů apod. --Bazi (diskuse) 24. 2. 2015, 01:09 (CET)
Zrovna překlad uživatelské příručky mi přijde prakticky kompletní (resp.: v této chvíli je kompletní zcela až na několik nepřeložených obrázků, což mi přijde spíše jako detail; navíc na jejich automatickou tvorbu existoval bot, ale nevím, jestli/jak moc pořád funguje), hlavně ale nejde až tak o „dopracování“, jako spíš o údržbu – ta příručka se pořád poměrně dost (v průměru tak jednou měsíčně, řekl bych) mění, takže nějaké jednorázové „dopřeložení“ toho zase tolik neřeší. --Mormegil 24. 2. 2015, 16:04 (CET)
Díky oběma za komentáře, samozřejmě víme, že různé tyto překlady zaberou různé množství času. A také že práce na nápovědách je nekonečná --Vojtěch Dostál (diskuse) 24. 2. 2015, 16:11 (CET)
A za články se začne platit kdy? --Reaperman (diskuse) 24. 2. 2015, 21:18 (CET)
Doufám že nikdy Reapermane --Vojtěch Dostál (diskuse) 24. 2. 2015, 22:02 (CET)

Nebylo by lepší podpořit třeba nápovědu nebo pravidla na Wikislovníku, kde prakticky žádné podobné nástroje neexistují, což značně znepřehledňuje možnosti kvalitního komunitního rozhodování a komunitních procesů a potažmo i tvorby slovníku? Myslím, že oproti tomu jsou problémy s nápovědou na Wikipedii směšné. --Palu (diskuse) 25. 2. 2015, 10:48 (CET)

Jo, proč ne :-). Myslím že se mí kolegové nebudou zlobit, když rozšíříme nabídku i o zpracování nápovědy pro Wikislovník. Primárně jsme řešili Wikipedii, protože všechny projekty typu Senioři píší Wikipedii či Studenti píší Wikipedii se odehrávají na Wikipedii. Shledává-li Wikislovník nedostatek nápověd a má-li zájem o tento typ pomoci, rádi podpoříme. Je-li někdo takový, kdo by chtěl pomoci s Wikislovníkem, prosím hlaste se nám rovněž.--Vojtěch Dostál (diskuse) 25. 2. 2015, 11:25 (CET)
Sice bych byl rád, kdyby se Wikislovníku dostalo nějaké finanční podpory, ale zrovna teď, kdy v tamější komunitě panuje poměrně vyhrocená atmosféra a jsou zpochybňovány i celkem zásadní otázky, jako jaký by měl být formát hesla, jaká slova vlastně zahrnout, a co je zapotřebí zdrojovat a co ne, mi to nepřijde jako vhodná chvilka na pokus sepsat nápovědu.
Nápovědu lze napsat ke stabilním pravidlům, ale sám Palu ve svém příspěvku zmiňuje, že by bylo potřeba mj. „podpořit … pravidla na Wikislovníku“. To já si nemyslím — pravidla nelze zaplatit, na těch se je potřeba nějak dohodnout – ale myslím, že tím sám tu svou žádost o příspěvek na nápovědu trochu znehodnocuje.
Ale i tak díky za bezodkladnou vstřícnost! --Tchoř (diskuse) 25. 2. 2015, 17:44 (CET)
Vyhrocená atmosféra je tam asi od roku 2008 a pokud správci nepodají žádost o potvrzení důvěry, tak tam ještě dlooooouho bude. To ale nijak nebrání tomu, aby se i přes tyto problémy tristní stav Wikislovníku zlepšoval, klidně i za finanční podpory. Nápověda je potřeba a to, že se bude časem vyvíjet podle toho, jak se budou vyvíjet komunitní konsensy, je jasné a děje se to na každém projektu. K žádným překotným změnám pravidel přitom nedochází, pouze k nekonečným diskusím o tom. A k zaplacení pravidel: ne, nechtěl jsem peníze za pravidla, ale za angažovanost. A nedostali jsme peníze na pravidla, ale pouze na nápovědu. --Palu (diskuse) 25. 2. 2015, 17:53 (CET)
Zastaralá nápověda je ovšem horší než žádná a myslím si, že pobočka chce spíš nasypat peníze do něčeho, čím se bude moci pochlubit i za pět let, než něco, co bude za tři roky spíš pro ostudu. Ale to už nechám na ostatních.--Tchoř (diskuse) 25. 2. 2015, 17:59 (CET)
Komunita není natolik slabá, aby numěla nápovědu průběžně aktualizovat. --Palu (diskuse) 25. 2. 2015, 18:04 (CET)
Drobný problém vidím v tom, že zatímco valná část zkušených editorů setrvává u starých osvědčených postupů, možné způsoby editování se rapidně mění - Visual editor atp. Sám jsem jej vyzkoušel jen sporadicky a rozhodně bych si netroufl o něm psát nějakou nápovědu. A myslím, že podobně je na tom mnoho dalších dlouholetých editorů. JAn (diskuse) 25. 2. 2015, 22:43 (CET)
Netroufnu si zadávat tento typ práce na Wikislovníku, neexistuje li absolutní shoda. S případnými náměty na "nekontroverzní" pomoc se ozvěte :) --Vojtěch Dostál (diskuse) 11. 3. 2015, 18:26 (CET)

Výroční zpráva spolku


Výroční zpráva o naší činnosti za rok 2014

Publikovali jsme výroční zprávu spolku za rok 2014. Můžete se dočíst o našich aktivitách v minulém roce ale i o finančních záležitostech. Také proběhla Valná hromada, nové složení rady spolku a revizní komise spolku si můžete prohlédnout na této stránce. --Vojtěch Dostál (diskuse) 19. 4. 2015, 11:31 (CEST)

Novinky - červen 2015

Pár novinek z blogu Wikimedia ČR:

Plánované akce:

  • 13. června - Wikipedie na Pražské muzejní noci v Národní technické knihovně
  • 18.-20. června - United Islands - stánek Wikipedie v Kinského zahradě
  • 19. června - Wikipedie na Slezské muzejní noci v Opavě

S pozdravem --Vojtěch Dostál (diskuse) 2. 6. 2015, 19:30 (CEST)

Výběrové řízení – Manažer vzdělávacích aktivit

Dovolím si upozornit na výběrové řízení, které vypsala Wikimedia Česká republika; jedná se o pozici Manažera vzdělávacích aktivit, který bude v celém roce 2016 organizovat seniorský a studentský projekt. Bližší informace naleznete na na stránce spolku. Těším se na zajímavé kandidáty a s ohledem na zájem najít co nejlepšího kandidáta bych chtěl požádat o sdílení mezi případné zájemce. — Jagro (diskuse) 2. 12. 2015, 21:03 (CET)

A jak to dopadlo?--Juandev (diskuse) 29. 1. 2016, 11:52 (CET)
Novým manažerem vzdělávacího programu Wikimedia ČR se stala Gabriela Boková — Jagro (diskuse) 29. 1. 2016, 12:04 (CET)

Podílejte se na výroční zprávě!

Přátelé a kolegové, kteří sledují aktivity Wikimedia ČR: hlasujte prosím o tématech, jež by se měly stát součástí naší výroční zprávy za rok 2015. Vím, že asi nemáte přehled o všech jmenovaných akcích, ale jsem zvědav, co vám přijde podstatné. Díky! --Vojtěch Dostál (diskuse) 28. 1. 2016, 11:36 (CET)

Je tam „pouze 5 témat“. Takže nemohu vybrat třeba čtyři? Matěj Suchánek (diskuse) 28. 1. 2016, 12:40 (CET)
Můžeš :)) --Vojtěch Dostál (diskuse) 28. 1. 2016, 12:43 (CET)
Ne že bych chtěl Wikipedistům něco upírat, ale jak je pro Wikipedii důležité, aby Wikimedii vybrala témata, která bude prezentovat ve své výroční zprávě?--Juandev (diskuse) 29. 1. 2016, 11:52 (CET)
I Wikipedista si může přečíst, co Wikimedia dělá.--frettie.net (diskuse) 29. 1. 2016, 13:39 (CET)

Wikimedia CEE Spring 2016

Proč ČR letos ne? --Karel Rř (diskuse) 14. 2. 2016, 19:48 (CET)

Přesný důvod neznám, ale myslím si, že je to proto, že WMCZ nemá zaměstnace, tzn. že jim to nemůže zadat. WMCZ má z 99 % dobrovolníky a ty neúkolujeme. Čili jinak řečeno, žádný dobrovolník se toho neujal. Pokud se toho chcete ujmout, pak samozřejmě můžete.
Teď si vzpomínám, že kolega Aktron o tom mluvil, tak možná část uspořádá.--Juandev (diskuse) 14. 2. 2016, 20:16 (CET)
Byla někde výzva k ujmutí se? --Karel Rř (diskuse) 14. 2. 2016, 20:22 (CET)
Jistěže, na mezinárodní úrovni je výzev dosti. Na mou interní (27.01.2016 03:44) reagoval Aktron, takže předpokládám nejčerstvější informace od něj, Aktrone? — Jagro (diskuse) 15. 2. 2016, 01:25 (CET)
Když to nemáme komu zadávat, tak ani nemáme člověka, který by to sledoval. Ale jak říká Jagro, na Metě jistě výzvy a informace kolovaly. Nicméně připouštím, že by to mohlo být lepší.--Juandev (diskuse) 15. 2. 2016, 08:54 (CET)
Dnes jsem navštívil Polský institut, kde víceméně jsme mluvili o možnostech spolupráce v oblasti CEE Springu. Oni by chtěli udělat soutěž na polský místopis (tzn. aplikovatelné by byly všechny články o všech obcích, především městech). Soutěž by se konala nejspíš někdy v květnu-červnu, s tím že je ještě otázka, jestli by to bylo přídružné kolo CEE Springu. Obecněji bych o CEE Springu rád promluvil dnes na srazu (v Respublice - Bělehradská 55 - v 18:00, pokud máte čas). Každopádně, my prostředky na uspořádání obecného kola soutěže máme (v grantu), já se organizace ujmu rád. Blahma informoval, že statistická data pro vyhodnocení soutěže zajistí, neboť skript v provozu má. Nyní je ještě otázkou, kolik sil v tomto směru nabídne pobočka. --Aktron (|) 15. 2. 2016, 13:29 (CET)

Co nového v oblasti vzdělávání - březen 2016

  1. Úspěšně proběhly akce pořádané v rámci Týdne otevřeného vzdělávání (FOTOworkshop: Jak na architekturu, Jak zkrotit GIMP).
  2. Po úspěšném ukončení kurzu pro seniory v Elpidě jsme hned navázali kurzy pro začátečníky i pokročilé v Městské knihovně Praha, dále běží kurz v Liberci a v pondělí 4. dubna začínáme i v Brně v rámci Univerzity třetího věku MU (tisková zpráva Masarykovy univerzity zde). Moc bychom uvítali vaši pomoc (klidně nepravidelnou) především na pražských kurzech pro seniory, kde je to pouze pro jednoho lektora velmi náročné. Pokud byste někdo měl chuť Vojtovi nebo Utarovi pomoci, ozvěte se jim.
  3. Mimo pravidelné kurzy se konají i jednorázové přednášky pro knihovníky, celkový přehled najdete v časové ose.
  4. Do budoucna plánujeme i pravidelný kurz v Pardubicích a Příbrami a máme poptávku i po jednorázových přednáškách v dalších městech. Pokud by vás bavilo přednášet či lektorovat, budu moc ráda, když se mi ozvete a něco domluvíme. Nezáleží na tom, odkud jste, poptávka je z měst roztroušených po celé ČR. Pokud už lektorujete, určitě se přidejte na stránku Mluvků, ať o vás víme a případně vás můžeme oslovit jak my, tak instituce.
  5. V současné době pracujeme na tvorbě materiálů pro naše Mluvky (tedy přednášející i lektory). Nebudete si tedy lámat hlavu nad tím, co na kurzu učit, nebo ztrácet čas tvorbou prezentací, protože vše dostanete od nás nachystáno včetně osvědčených tipů zkušených lektorů nebo lektorského check listu na co nezapomenout.
  6. Wikimedia ČR se 21. března účastnila akce Začni s neziskovkou. Tímto veřejně děkuji Juanovi a Vojtovi Veselému, kteří nás tam prezentovali. Už 27. dubna nás čeká prezentace na podobné akci, a to NGO market (organizačně zajišťuje Frettie).
  7. V březnu se nám taky podařilo společnými silami vytvořit nový leták projektu Studenti píší Wikipedii a samolepky "I edit Wikipedia", které vám rádi přineseme na další Wiki sraz. Velké díky Dominikovi za grafické zpracování a všem, kteří se podíleli na editaci a korekturách textu (slibuju, že tohle byla poslední děkovačka :)).
  8. Proběhlo oživení mailchimpu, se kterým budeme koncepčněji a častěji pracovat směrem k různým cílovým skupinám (senioři, média, učitelé, veřejnost apod.). Pokud byste tedy měli novinky, které byste touto formou chtěli šířit do světa, pošlete mi je na mail gabriela.bokova@wikimedia.cz .
  9. A na závěr pozvánka na veřejný workshop na téma Jak efektivně podporovat principy otevřenosti v rámci legislativy EU/"Copyright Workshop ", který povede Dimitar Parvanov Dimitrov z Wikimedia, lobbista a “náš člověk v Bruselu” a Natalia Mileszyk z Communia a Centrum Cyfrove (PL) Workshop bude probíhat v angličtině.

--Gabriela Boková (WMCZ) (diskuse) 1. 4. 2016, 11:10 (CEST)

Novinky – duben 2016

Pěknou sobotu všem, po delší době si dovolím shrnout novinky z pobočky:

  • Opět jsme spustili Mediagrant – můžete vyrazit fotit vesničky, přírodu nebo co vás napadne, a my vám proplatíme cestovní náklady. Za pět let tento projekt dal vzniknout již 75 000 fotkám na Wikimedia Commons!
  • Jak jste si všili výše, máme spoustu aktivit v oblasti vzdělávání. Speciální péče je věnována Brnu, kde funguje navíc náš wikipedista rezident Blahma. Z mnoha brněnských novinek upozorním na rozvíjející se spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou a na pravidelný Wikiklub, jehož se může účastnit každý bez ohledu na wikizkušenosti.
  • Chystá se WikiMěsto Mariánské Lázně (3.–5. června) – příležitost pro obyvatele západní části ČR, aby se zapojili do naší činnosti (ale vítání jsou samozřejmě i ti ze vzdálenějších míst).
  • Probíhá soutěž CEE Spring – zapojte se do psaní článků o východní a střední Evropě!
  • Na konci dubna proběhne naše valná hromada. Je pro veřejnost otevřena, návštěvníky z řad nečlenů vždy schvaluje na počátku programu.

s pozdravem --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 4. 2016, 19:40 (CEST)

Výroční zpráva za rok 2015

Níže je schválená verze výroční zprávy Wikimedia ČR za rok 2015, včetně zprávy finanční:

Rád zodpovím případné otázky k ní. Také si můžete přečíst náš Plán činnosti na rok 2016. Hezký den, --Vojtěch Dostál (diskuse) 2. 5. 2016, 09:50 (CEST)

Novinky z oblasti vzdělání - duben 2016

  1. Podařilo se navázat spolupráci s projektem Ptejte se knihovny, v současné době jsme v testovací fázi, podrobnosti o spolupráci naleznete zde.
  2. Byli jsme osloveni Jednotou školských informatiků, abychom se stali jedním z garantů Strategie digitálního vzdělávání. Cílem pracovní skupiny je sledovat, jak MŠMT (ne)plní jednotlivá opatření, informovat o tom veřejnost a zároveň lehce lobbovat o nápravu. Každé z opatření má jednoho garanta. Ten podrobně sleduje, jaké aktivity probíhají, a jak si celkově SDV stojí oproti harmonogramu. Garant svým jménem zaštiťuje hodnocení, např. že se některá aktivita o rok zpožďuje. Garantem pro prioritu otevřeného vzdělávání se stala Gabriela Boková. Pokud by měl někdo zájem se tomuto tématu věnovat, neváhejte se nám ozvat.
  3. Máme datum a místo Wiki konference, a to 3. prosince v Kině Scala v Brně, podrobnosti můžete sledovat zde
  4. V budoucnu budeme pravděpodobně spolupracovat na projektu Centra inovačních studií VŠEM Rozvoj a testování metodik pro měření soc. dopadu. V rámci projektu bychom se pokusili změřit soc.dopad projektu Senioři píší Wikipedie a vytvořili si tak nástroj pro zpracování kvalitativních metrik. Projekt je v současné době ve formě chystané projektové žádosti.
  5. 4. května se v Praze uskutečnil první Wiki klub, který se nyní až do června bude pravidelně konat každou středu 17.00 – 19.30 v Městské knihovně Praha, podrobnější informace zde
  6. Pro snazší komunikaci mezi pražskými wikipedisty a propagaci akcí v Praze byla založena FB skupina Wikipedie Praha.
  7. 28.dubna se uskutečnil první Wiki sraz v Olomouci, který uspořádal Jan Kameníček, podrobnosti se dočtete v zápisu
  8. Ve spolupráci s Národním kontaktním centrem gender a věda připravujeme na 14. listopadu 2016 další edithaton na téma ženy ve vědě.


Nadcházející akce:

  • 15. května, Trénink lektorských dovedností pro lektory kurzů pro studenty a seniory, infocentrum Jůzit. Další informace o vzdělávání pro lektory můžete sledovat na stránce Mluvkové
  • 23. května, Jak učit seniory psát Wikipedii – seminář pro pracovníky se seniory a knihovníky, centrum Elpida, lektor: Vojta Veselý

--Gabriela Boková (WMCZ) (diskuse) 12. 5. 2016, 14:33 (CEST)

Červen 2016

10 nejdelších z nejlepších článků

Nadace Wikimedia se na svém blogu chlubí 10 nejdelšími články z nejlepších článků na enwiki. Strhlo to na sebe zajímavou pozornost v některých anglických/amerických médiích (viz Google) i českých. Kolega Jann vytvořil pod krbovou lípou seznam těch českých. Třeba by se to mohlo hodit i u zde (propagace, výroční zprávy, sociální sítě WM/WP). --Dvorapa (diskuse) 16. 5. 2016, 22:37 (CEST)

@Dvorapa Super, díky, zkusím se zamyslet nad tím, jak by se to dalo nejlépe využít. Michale, myslíš že by se to dalo rozšířit do českých médií? --Vojtěch Dostál (diskuse) 16. 5. 2016, 23:50 (CEST)

Všichni nobelisté mají heslo

Podařilo se mi dnes dokončit svůj soukromý projekt "Všichni nobelisté mají heslo". Nevím, zda by se to nedalo nějak využít k propagaci Wikipedie nebo třeba donutit nějaké studenty, aby v rámci semestrálních prací ta krátká hesla rozšiřovali a vylepšovali (bohužel na konci mi zbyli červení hlavně lékaři a fyziologové, čemuž moc nerozumím, takže by se určitě vylepšení našla). Zdravím,--Ioannes Pragensis (diskuse) 4. 6. 2016, 22:09 (CEST)

Díky, minimálně zprávu o tom hodím na Facebook :). Může to být zajímavý námět pro rozšíření, to je pravda. Optám se třeba nějakých kolegů biologů, kteří učí, jestli by jejich studenti nemohli za domácí úkol pořádně vysvětlit, čím který laureát přispěl světu. --Vojtěch Dostál (diskuse) 5. 6. 2016, 00:21 (CEST)
Díky, to je super. Až budu mít chvíli, tak tohle přepíšu na tahání dat z Wikidat a odkazy změním na cswp. A můžeme to využít k propagaci --YjM | dp 5. 6. 2016, 00:27 (CEST)

Všichni templetonisté také

Muje lehké ochoření s blahodárnými důsledky pro Wikipedii pokračuje, takže jsme se právě stali druhou Wikipedií po anglické (a pravděpodobně jediným českým encyklopedickým dílem), jež má články o všech nositelích Tepletonovy ceny.--Ioannes Pragensis (diskuse) 5. 6. 2016, 17:30 (CEST) ...a po doplnění jediného chybějícího Louise Nirenberga také všichni nositelé Abelovy ceny.--Ioannes Pragensis (diskuse) 5. 6. 2016, 17:50 (CEST)

Co nového v oblasti vzdělávání – květen 2016

  1. V neděli 15. května se uskutečnil Trénink lektorských dovedností určený především pro lektory, kteří již mají zkušenost s lektorováním v rámci WM ČR, primárně pro lektory kurzů pro seniory a knihovníky. Na podzim budou probíhat další školení, pokud byste se také rádi stali našimi lektory a chtěli se vzdělávat v oblasti lektorování, nezapomeňte se připsat na stránku Mluvkové
  2. V pondělí 23. května se v Elpidě uskutečnil seminář Jak učit seniory psát Wikipedii určený pracovníkům se seniory a knihovníkům. Přihlásilo se nám dokonce více zájemců, než bylo možné v rámci prostor pojmout. Na podzim jistě seminář pro knihovníky zopakujeme, zvažujeme i nový formát semináře pro pokročilé knihovníky.
  3. V rámci Education Collaborative Group jsme se zapojili do projektu WikiTeachIn, jehož cílem je rozvoj digitální gramotnosti a kritického myšlení. Náplní projektu je pak zapojit učitele základní a středních škol, aby svým žákům ukázali, jak lze s Wikipedií pracovat a jak vyhodnocovat kvalitu informací na internetu. Pro učitele bude vytvořena metodika, podle které budou schopní sami odučit vyučovací hodinu. Pokud byste měl někdo kontakty na učitele, kteří by mohli mít chuť něco takového vyzkoušet, propojte mě s nimi prosím :)
  4. V Příbrami proběhl kurz v rámci projektu Senioři píší Wikipedii.
  5. Wikimedia ČR má svého zástupce v pracovní skupině Strategie digitálního vzdělávání (SDV) Jde o počin Jednoty školských informatiků (JSI). Jejím cílem je monitoring a hodnocení stavu plnění SDV, která je součástí Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020. JSI založila speciální webové stránky, kde je pravidelně aktualizován stav plnění jednotlivých opatření a jsou komunikovány informace související s SDV. V květnu 2016 jsem se stala garantem opatření č. 1 Nediskriminační přístup k digitálním vzdělávacím zdrojům (otevřené vzdělávání). Pokud by tato oblast někoho zajímala a chtěl se aktivně zapojit, budu moc ráda, když se mi ozvete na gabriela.bokova@wikimedia.cz .
  6. Wikiklub Praha má velký úspěch, průměrně ho navštěvuje 10 lidí, celkově již klub navštívilo téměř 50 účastníků, konkrétní statistiky vede kolega Vojta Veselý zde. Rádi bychom ho ponechali otevřený i během prázdnin. V červenci ještě můžete zavítat, srpen je zatím nejistý a o prodloužení rozhodneme podle počtu návštěvníků v červenci.

--Gabriela Boková (WMCZ) (diskuse) 12. 6. 2016, 10:22 (CEST)

Co nového v oblasti vzdělávání – červen 2016

  1. 1.6. 2016 se Gabriela Boková zúčastnila semináře MŠMT týkajícího se Strategie digitálního vzdělávání (SDV), jehož cílem je předávat pracovníkům MŠMT, přímo řízených organizací MŠMT a dalším účastníkům semináře modely uchopování problematiky digitálního vzdělávání, porovnávání různých řešení a hledání takových aspektů, které maximálně podporují hlavní myšlenky SDV, iniciovat diskusi a zajistit maximální sdílenou představu o cílovém stavu, ke které díky SDV chceme společně dojít. Wikimedia ČR bude jednou z dalších organizací, která se bude na MŠMT prezentovat své aktivity v oblasti SDV.
  2. V rámci Wikiměsta Mariánské Lázně proběhlo odzkoušení metodického materiálu pro učitele pro chystanou kampaň projektu WikiTeachIn . Žáci i učitelé reagovali velmi pozitivně, během července sbíráme zpětnou vazbu od učitelů, kterou budeme v srpnu zapracovávat, v září pak spouštíme kampaň. Pokud znáte nějakého učitele, budeme moc rádi za zprostředkování kontaktu, případně pište na gabriela.bokova@wikimedia.cz .
  3. 12. listopadu 2016 se účastníme konference Senioři mění svět, jejímž cílem je poukázat na hrdiny všedního dne a představit inspirativní osobnosti v seniorském věku, které i v tomto životním období pozitivně působí na své okolí. Jedním z přednášejících bude prf. Jan Sokol, který bude prezentovat projekt Senioři píší Wikipedii, WM ČR bude dále na místě zajišťovat část doprovodého programu.
  4. Klub Wikipedie Praha je v prázdnnových měsících přerušen, od září opět začínáme, aktualní informace sledujte zde

--Gabriela Boková (WMCZ) (diskuse) 8. 7. 2016, 13:06 (CEST)

Výběr licence pro obrázek

@Mojza: Váš dotaz jsem, kolego, přesunul pod právnickou lípu, kam se dle mého názoru více hodí. --Jan Polák (diskuse) 6. 7. 2016, 14:43 (CEST)

Česká Lípa

Dohodl jsem s ředitelkou městské knihovny v České Lípě přednášku o Wikipedii na úterý 27. září od 17. hodin. A také s Ing Lochmanem, že bude přednášejícím. Zhruba před 5 roky totéž na mou prosbu provedl Packa. Během září začnu zvát veřejnost. Pojede-li někdo z Wikipedistů kolem, budu rád za návštěvu.--Zákupák (diskuse) 18. 8. 2016, 12:37 (CEST)