Epakta: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m dopl. definice
styl
Řádek 1: Řádek 1:
'''Epakta''' udává staří měsíce (počet dní od [[novoluní]]). Vedle čistě astronomické epakty existuje epakta (vlastně více druhů) církevní, tedy pomůcka pro [[výpočet data Velikonoc]] (komputistická pomůcka) se jedná o číslo pro jeden rok (zde se nejedná o skutečné stáří, ale vypočítané podle [[Metonův cyklus|Metonova cyklu]]). Jako pomůcka se objevovala již v tabulkách [[Dionysius Exiguus|Dionysia Exigua]], podle něho se jednalo o staří k 22. březnu (první datum, na které mohly připadnout Velikonoce) příslušného roku. V starší době se epakty pro rok měnily buď 1. září nebo 1. ledna. Po gregoriánské opravě kalendáře byly zavedeny také nové, Liliovy epakty (podle [[Aloysius Lilius|Aloysia Lilia]]), které udávaly staří k 1. lednu.
'''Epakta''' udává staří měsíce (počet dní od [[novoluní]]). Vedle čistě astronomické epakty existuje epakta (vlastně více druhů) církevní, tedy pomůcka pro [[výpočet data Velikonoc]] (komputistická pomůcka), kdy se jedná o číslo pro jeden rok (tradičně nebylo určené jako skutečné stáří Měsíce, ale vypočítané podle [[Metonův cyklus|Metonova cyklu]]). Jako pomůcka se objevovala již v tabulkách [[Dionysius Exiguus|Dionysia Exigua]], podle něho se jednalo o staří k 22. březnu (první datum, na které mohly připadnout Velikonoce) příslušného roku. V starší době se epakty pro rok měnily buď 1. září nebo 1. ledna. Po gregoriánské opravě kalendáře byly zavedeny také nové, Liliovy epakty (podle [[Aloysius Lilius|Aloysia Lilia]]), které udávaly staří k 1. lednu.


== Literatura ==
== Literatura ==

Verze z 8. 8. 2016, 20:20

Epakta udává staří měsíce (počet dní od novoluní). Vedle čistě astronomické epakty existuje epakta (vlastně více druhů) církevní, tedy pomůcka pro výpočet data Velikonoc (komputistická pomůcka), kdy se jedná o číslo pro jeden rok (tradičně nebylo určené jako skutečné stáří Měsíce, ale vypočítané podle Metonova cyklu). Jako pomůcka se objevovala již v tabulkách Dionysia Exigua, podle něho se jednalo o staří k 22. březnu (první datum, na které mohly připadnout Velikonoce) příslušného roku. V starší době se epakty pro rok měnily buď 1. září nebo 1. ledna. Po gregoriánské opravě kalendáře byly zavedeny také nové, Liliovy epakty (podle Aloysia Lilia), které udávaly staří k 1. lednu.

Literatura

  • EMLER, Josef. Rukověť chronologie křesťanské, zvláště české: potřebná pomůcka pro archiváře, dějěpisce, duchovní, soudce a advokáty. V Praze: Nákladem Spolku historického, 1876, s. XIII–XIV.