GSG9: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Sasik (diskuse | příspěvky)
opr. a dopl. dle de.wikipedia.org/wiki/GSG_9_der_Bundespolizei
Sasik (diskuse | příspěvky)
patří k policii
Řádek 31: Řádek 31:
[[Kategorie:Speciální jednotky]]
[[Kategorie:Speciální jednotky]]
[[Kategorie:Policie v Německu]]
[[Kategorie:Policie v Německu]]
[[Kategorie:Ozbrojené síly Německa]]

Verze z 6. 8. 2016, 22:23

Odznak GSG9
GSG9 při cvičení, 2005

GSG 9 Federální policie (německy GSG 9 der Bundespolizei, zkratka GSG 9 BPOL, neoficiálně také GSG 9) je německá protiteroristická jednotka.

Specifikace

Jedná se o jednotku federální policie pověřenou bojem s terorismem, osvobozováním rukojmích a ničením výbušnin. Může působit na území celého Německa a na rozdíl od zemských zásahových jednotek Spezialeinsatzkommando (SEK) i v zahraničí.

Historie

Vznik jednotky

Jednotka vznikla po blamáži německé policie na Olympijských hrách v Mnichově roku 1972 v rámci německé pohraniční stráže pod původním označením Grenzschutzgruppe 9 (Skupina pohraniční stráže 9). Po přeměně pohraniční stráže na novou německou federální policii ztratili její příslušníci status kombatantů a jednotka proto nemůže být nasazována ve vojenských operacích. Proto byla vytvořena armádní speciální jednotka Kommando Spezialkräfte (KSK) v rámci Bundeswehru.

Zásahy

Asi nejznámější akcí byla akce na záchranu rukojmí z uneseného letadla Lufthansy (Let Lufthansa 181) v somálském hlavním městě Mogadišu. Při této operaci bylo zajímavé nasazení zábleskových granátů poskytnutých britskou SAS. Této akce se také SAS přímo účastnila, protože GSG9 neměla v té době zkušenosti s překonáváním přetlakových dveří a používáním uvedených granátů.[1]

Výzbroj

Reference

Externí odkazy