Sloupek (žurnalistika): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 16 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q267628)
m odkaz
Řádek 1: Řádek 1:
V žurnalistice je '''sloupek''' publicistický útvar používaný v [[noviny|novinách]], vznikl „na objednávku“ na počátku 20. let [[20. století]]. Sloupek stojí na vtipném námětu, konkrétní podnět zevšeobecňuje, často [[ironie|ironizuje]]. Na rozdíl od [[fejeton]]u je sloupek stručnější, obvykle nepřesahuje jeden sloupek [[novinová sazba|novinové sazby]]. Zpravidla byl psán na okraji novin kurzívou jako reakce na aktuální téma. Známým českým sloupkařem byl [[Karel Čapek]]. Za zakladatele je považován [[Karel Poláček]].
V žurnalistice je '''sloupek''' publicistický útvar používaný v [[noviny|novinách]], vznikl „na objednávku“ na počátku 20. let [[20. století]]. Sloupek stojí na vtipném námětu, konkrétní podnět zevšeobecňuje, často [[ironie|ironizuje]]. Na rozdíl od [[fejeton]]u je sloupek stručnější, obvykle nepřesahuje jeden sloupek [[novinová sazba|novinové sazby]]. Zpravidla byl psán na okraji novin kurzívou jako reakce na aktuální téma. Známým českým [[sloupkař]]em byl [[Karel Čapek]]. Za zakladatele je považován [[Karel Poláček]].


V anglosaské literatuře má sloupek (column) podobný námět, ale je blíže našemu [[fejeton]]u, především svým rozsahem.
V anglosaské literatuře má sloupek (column) podobný námět, ale je blíže našemu [[fejeton]]u, především svým rozsahem.

Verze z 16. 7. 2016, 23:43

V žurnalistice je sloupek publicistický útvar používaný v novinách, vznikl „na objednávku“ na počátku 20. let 20. století. Sloupek stojí na vtipném námětu, konkrétní podnět zevšeobecňuje, často ironizuje. Na rozdíl od fejetonu je sloupek stručnější, obvykle nepřesahuje jeden sloupek novinové sazby. Zpravidla byl psán na okraji novin kurzívou jako reakce na aktuální téma. Známým českým sloupkařem byl Karel Čapek. Za zakladatele je považován Karel Poláček.

V anglosaské literatuře má sloupek (column) podobný námět, ale je blíže našemu fejetonu, především svým rozsahem.

Fotografický sloupek

Jedním z typů sloupků je tzv. fotografický sloupek.