Diskuse:Zelenina: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Reo On v tématu „Paprika
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Paprika: angličtina je potvora
m →‎Paprika: fix subs
 
Řádek 64: Řádek 64:
Požaduji prošetření a případnou změnu, tyto rozdíly jsou velice matoucí!--[[Wikipedista:Jade D Face|Jade D Face]] ([[Diskuse s wikipedistou:Jade D Face|diskuse]]) 2. 6. 2016, 17:32 (CEST)
Požaduji prošetření a případnou změnu, tyto rozdíly jsou velice matoucí!--[[Wikipedista:Jade D Face|Jade D Face]] ([[Diskuse s wikipedistou:Jade D Face|diskuse]]) 2. 6. 2016, 17:32 (CEST)
:Pozor angličtina nerozeznává mezi termíny "plod" a "ovoce" .. oboje se řekne "fruit" ... takže je to tak, že z botanického hlediska je paprika "plod", ale nikoli ovoce... jde o plodovou zeleninu... to říkám jako (středo i vysoko školsky) vzdělaný zahradník, co zároveň nyní pracuje jako botanik :-))))
:Pozor angličtina nerozeznává mezi termíny "plod" a "ovoce" .. oboje se řekne "fruit" ... takže je to tak, že z botanického hlediska je paprika "plod", ale nikoli ovoce... jde o plodovou zeleninu... to říkám jako (středo i vysoko školsky) vzdělaný zahradník, co zároveň nyní pracuje jako botanik :-))))
:Jde jen o pozoruhodný chytáček v terminologii :-) --{Wikipedista:Reo On/sig}} 10. 6. 2016, 21:36 (CEST)
:Jde jen o pozoruhodný chytáček v terminologii :-) --{{Wikipedista:Reo On/sig}} 10. 6. 2016, 21:36 (CEST)

Aktuální verze z 10. 6. 2016, 21:37

Může někdo doplnit, čím se liší od ovoce?

V obou heslech je to popsáno - zalenina je jednoletá nebo dvouletá, ovoce vícleté. --Postrach 14:10, 17. 12. 2006 (UTC)

Ale je tam ještě jeden zcela zjevný rozpor. V článku se píše, že do zeleniny nepatří luštěniny, ale v seznamu je uveden HRÁCH a FAZOLE, což luštěniny zcela jistě jsou. Asi by to chtělo trošku jinak formulovat. Já bych řekl, že luštěniny jsou zvláštním typem zeleniny. ** Také by mne zajímala vazba na některé další plodiny, např. kopr a kmín a některé další běžné luční i zahradní pochutiny - článek je z tohoto hlediska poněkud chudý ** Zajímavé by také byla pasáž o pěstování zeleniny na poli (některé zeleniny se na toto hodí a jiné nikolivěk) **--MiroslavJosef 13:20, 9. 2. 2008 (UTC)

Definice Kanaďánků[editovat zdroj]

Vnučka chodí do školy v Kanadě a tam se učí, že ovoce je to co má v sobě semínka... tedy paprika je ovoce, okurek je ovoce, meloun a dýně taky...Na hrášek jsem se neptal...

82.138.228.130 17. 10. 2008, 14:32 (UTC)

Prosim opravit[editovat zdroj]

Co se tyka lustenin. Ze seznamu by mely byt odstraneny. To same plati o kukurici (obilovina).

Prosim nedelat si legraci z Kanadaku. Tento problem neni na jejich strane, ale na strane neznalosti anglictiny. Ziji v UK takze jsem se tomu na zacatku take smal. Ono totiz anglicke slovo "Fruit" neznamena pouze ovoce, ale take "plod". Tudiz napr. okurka je "fruit" (ve vyznamu "plod") i "vegetable" (zelenina) zaroven. 82.138.228.130 17. 10. 2008, 14:32 (UTC)

Drobná poznámka[editovat zdroj]

U plodin jako jsou hrách či fazole je otázkou z jakého pohledu se na tyto plodiny díváme zda z pohledu pěstitele polních kultur či z pohledu zelináře, třeba fazolové lusky sklizené na přímý konzum či ke konzervárenským účelům bych řadil k zelenině. Ten samý botanický druh (jen jiná odrůda) se dá pěstovat velkoplošně v klasické polní kultuře, zde bych na ni pohlížel jako na zrninu. Je možne že takovýchto přechodů mezi jednotlivými kategoriemi najdeme více. Toto třídění je botanicko/technologická záležitost a inspirace v jiných jazycích by mněla být spíše orientační než striktní.

V článku jsou zřejmě chyby[editovat zdroj]

Nejsem odborník, takže se můžu mýlit, ale dovolil bych si zpochybnit hned několik věcí… Luštěniny se neřadí mezi zeleninu? Ve škole jsme se učili, že zeleninu dělíme na: 1. kořenovou, 2. plodovou, 3. listovou, 4. košťálovou, 5. luskovou (to jest luštěniny), 6. cibulovou. Dále bych řekl, že kukuřice mezi zeleninu nepatří (to je snad obilnina). A dále bych řekl, že mezi zeleninu nepatří brambory, to jsem i někde četl, že to jsou okopaniny a ty mezi zeleninu napatří, u brambor nejíme kořen (takže to není kořenová zelenina), ale hlízy. A jinak se přiznám, že se mi nějak nezdá, že by se rajčata řadila mezi ovoce a banán mezi zeleninu (slyšel jsem maximálně, že meloun se řadí mezi ovoce, ale prý je to jen rozšířený omyl, ve skutečnosti se prý řadí mezi zeleninu). A že se sinice a řasy a dokonce i houby řadí mezi zeleninu, snad ani nemůže být myšleno vážně! Myslím, že by se na článek měl podívat nějaký odborník. --Marek Genius 28. 5. 2010, 19:30 (UTC)

  • Meloun je samozřejmě zelenina. Latinsky Cucumis melo, čili je příbuzný s okurkou, protože je to čeleď cucurbitaceae, neboli okurkovité. Všeobecně tyto druhy u nás mají název plodová zelenina.[1]
  • Vedecky receno, rajce je rozhodne ovoce. Je potreba se na zacatku zeptat. Ma to semena? Pokud na tuto otazku odpovite ANO, pak mate z rajcete technicky ovoce. Toto samozrejme dela ovoce i z okurky, fazoli nebo ruznych druhu orechu. Zelenina je naopak bezsemenna, napriklad redkvicky, celer, mrkev nebo salat.

Kucharsky receno, rajce je zelenina. Proc? Kuchyn totiz, pokud se jedna o ovoce uprednostnuje plody, ktere jsou sladke a masite, napriklad zahrnuje do teto skupiny treba pomeranc, svestky nebo jablka. Prilezitostne termin „ovoce“ smi byt pouzit pri odkazu na cast rostliny, ktera neni ovoce, ale ktera se pouziva k peceni moucniku - rebarbora napriklad. Botanicka terminologie pro ovoce je bohuzel nepresna a zustane tak. Proto take v obchode nenajdete rajcata vedle pomerancu.

Co rici zaverem? Pokud se vas nekdo zepta zda je rajce ovoce nebo zelenina, zadna odpoved nebude spatna. [2]

  • Banán je ovoce protáhlého tvaru [3]

Myslím, že jsem aspoň něco trochu objasnil. --Draffix 28. 5. 2010, 19:41 (UTC)

Chápu-li to správně, „ovoce“ a „zelenina“ jsou slova polysémická… To se samozřejmě musí uvést v definici. Nejlepší by bylo vytvořit dva články na pojem „ovoce“ a dva na „zelenina“. Nicméně v současnosti by spíše potřebovaly oba články rozšířit, takže bych řekl, že vytvoření nových článků je spíše záležitost budoucnosti… --Marek Genius 28. 5. 2010, 21:32 (UTC)


Tak abych to trochu zamotal, úplně náhodou jsem našel zdroj, ve kterém jsou sladké brambory určeny jako zelenina. Jedná se o „Smažené zeleninové lupínky mírně solené - 100 g“, prodávají se v Tescu a nazývají se oficiálně „Vegetable Crisps“, zřejmě jsou od firmy Finest (jestli to tedy je firma). Obal není český, ale je na něm nálepka s českým popisem, dále uvádím část textu, který na ní je.

SLOŽENÍ:zelenina (pastiňák (18%), červená řepa (18%), mrkev (18%), sladké brambory (18%)), slunečnicový olej,glukózový sirup, jedlá sůl (0,8%).“

Z toho jasně vyplývá, že sladké brambory patří mezi zeleninu. Nicméně za faktickou přesnost zdroje neručím, a vzhledem k tomu, že to asi psal nějaký nevzdělanec (všimněte si, že mezi čísly a symbolem procenta chybí pevná mezera a „normální“ mezera chybí mezi výrazy SLOŽENÍ: a „zelenina“ a „olej,“ a „glukózový“ a mezi výrazy „solené“ a „100“ udělal autor spojovník místo pomlčky), bych zdroji ani zase tolik nevěřil. Ale pro jistotu jsem to napsal. --Marek Genius 21. 7. 2010, 21:09 (UTC)

Nemohla by se spojit Cvikla s článkem Řepa červená? Edisteewr 26. 2. 2012, 11:14 (UTC)

Co je to spojit? Žádný článek cvikla zde neexistuje (žádný jsem nenašel) a přesměrování snad umí udělat každý, nebo ne? MiroslavJosef 26. 2. 2012, 11:24 (UTC)
Kromě toho jsme zde [4] našel, že cvikla je řepa obecná, nikolivěk červená. MiroslavJosef 26. 2. 2012, 11:25 (UTC)

Co nám dává zelenina...[editovat zdroj]

Dobrý den, mám dojem že by se měla rozšířit kapitolka Co nám dává zelenina (v kontextu naší doby a nejnovějších výzkumů). Jedná se o celý komplex ochranných látek (nejen vitamíny+minerály) zajišťujících správné fungování organismu včetně prevence civilizačních nemocí naší doby (alergie, kardiovaskulární nemoce, rakoviny, leukemie, autoimunitní choroby). Děkuji za ohlasy. ((FILL)) --Filozof-23 (diskuse) 26. 3. 2013, 19:30 (UTC)

Nejdůležitější druhy zeleniny?[editovat zdroj]

Myslí se na světě? V Africe? V Jižní Americe? V Asii? --Pavouk (diskuse) 15. 1. 2014, 14:36 (UTC)

Paprika[editovat zdroj]

Anglická wikipedie tvrdí, že paprika je z botanického hlediska ovoce. Požaduji prošetření a případnou změnu, tyto rozdíly jsou velice matoucí!--Jade D Face (diskuse) 2. 6. 2016, 17:32 (CEST)Odpovědět

Pozor angličtina nerozeznává mezi termíny "plod" a "ovoce" .. oboje se řekne "fruit" ... takže je to tak, že z botanického hlediska je paprika "plod", ale nikoli ovoce... jde o plodovou zeleninu... to říkám jako (středo i vysoko školsky) vzdělaný zahradník, co zároveň nyní pracuje jako botanik :-))))
Jde jen o pozoruhodný chytáček v terminologii :-) --Reo + | 10. 6. 2016, 21:36 (CEST)Odpovědět