Guanosintrifosfát: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: Guanosintrifosfát (GTP), analog ATP. Vzniká např. v citrátovém cyklu substrátovou fosforylací (při štěpení sukcinyl-CoA) nebo enzymovou fosforylace GDP ([[...
 
m + pahýl a estetika
Řádek 1: Řádek 1:
Guanosintrifosfát (GTP), analog [[ATP]]. Vzniká např. v citrátovém cyklu substrátovou fosforylací (při štěpení sukcinyl-CoA) nebo [[enzym]]ovou [[fosforylace]] [[GDP]] ([[GDP]] + [[ATP]] → GTP + [[ADP]]). Jeho štěpení na [[GDP]] a Pi dodává energii některým reakcím, katalysovaným [[ligasa]]mi; uplatňuje se také významně při translaci, kde je na připojení jedné aminokyseliny k rostoucímu peptidovému řetězci zapotřebí rozštěpit 2 molekuly GTP. Jeho cyklisací, katalysovanou guanidylátcyklasou, vzniká cGMP.
'''Guanosintrifosfát''' ('''GTP'''), analog [[ATP]]. Vzniká např. v citrátovém cyklu substrátovou fosforylací (při štěpení sukcinyl-CoA) nebo [[enzym]]ovou [[fosforylace]] [[GDP]] ([[GDP]] + [[ATP]] → GTP + [[ADP]]). Jeho štěpení na [[GDP]] a Pi dodává energii některým reakcím, katalysovaným [[ligasa]]mi; uplatňuje se také významně při translaci, kde je na připojení jedné aminokyseliny k rostoucímu peptidovému řetězci zapotřebí rozštěpit 2 molekuly GTP. Jeho cyklisací, katalysovanou guanidylátcyklasou, vzniká cGMP.

{{chemický pahýl}}

Verze z 8. 4. 2007, 13:45

Guanosintrifosfát (GTP), analog ATP. Vzniká např. v citrátovém cyklu substrátovou fosforylací (při štěpení sukcinyl-CoA) nebo enzymovou fosforylace GDP (GDP + ATP → GTP + ADP). Jeho štěpení na GDP a Pi dodává energii některým reakcím, katalysovaným ligasami; uplatňuje se také významně při translaci, kde je na připojení jedné aminokyseliny k rostoucímu peptidovému řetězci zapotřebí rozštěpit 2 molekuly GTP. Jeho cyklisací, katalysovanou guanidylátcyklasou, vzniká cGMP.

Šablona:Chemický pahýl