Pavel Stránský ze Záp: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎top: Různé významy: Pavel Stránský (rozcestník)
úprava š|různé významy
Řádek 1: Řádek 1:
{{Různé významy|redirect=Pavel Stránský|stránka=Pavel Stránský (rozcestník)}}
{{Různé významy|tento=českém exulantském spisovateli|stránka=Pavel Stránský}}
{{Infobox - spisovatel}}
{{Infobox - spisovatel}}
[[Soubor:Pavel Stránský, pamětní deska, Zápy 01.JPG|náhled|250x250pixelů|Pamětní deska v Zápech, místní části Stránka:
[[Soubor:Pavel Stránský, pamětní deska, Zápy 01.JPG|náhled|250x250pixelů|Pamětní deska v Zápech, místní části Stránka:

Verze z 14. 5. 2016, 14:15

Tento článek je o českém exulantském spisovateli. Další významy jsou uvedeny na stránce Pavel Stránský.
Pavel Stránský ze Záp
Narození1583
Zápy
Úmrtí18. února 1657 (ve věku 73–74 let)
Toruň
Povoláníspisovatel, politik, právník, pedagog, písař, básník a historik
Témataškolství, administrativa, obecní samospráva, poezie, topografie, historiografie a náboženská emigrace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikizdrojů původní texty na Wikizdrojích
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pamětní deska v Zápech, místní části Stránka: „Zde se v roce 1583 narodil MISTR PAVEL STRÁNSKÝ VLASTENEC A UČENEC zemřel ve vyhnanství v Toruni roku 1657 Nehynoucí sláva jeho památce obnoveno 1997“

Pavel Stránský ze Záp, ze Zápské Stránky nebo jen ze Stránky (asi leden 1583, Zápyúnor 1657, Toruň) byl český exulantský spisovatel.

Životopis

Studoval v Praze na artistické fakultě Karlovy univerzity, kde se roku 1607 stal bakalářem a roku 1608 mistrem svobodných umění. Od roku 1609 působil jako děkan v Litoměřicích. Brzy nato (1610) se oženil s majetnou vdovou Kateřinou Zlatohlávkovou a stal se městským písařem v Litoměřicích.

Roku 1614 se stal konšelem v Litoměřicích. Roku 1618 se účastnil protestantského sněmu v Broumově.

Povstání českých stavů se neúčastnil, proto mohl vykonávat funkci konšela i v letech 16201625. Po vydání generálního pardonu byl odsouzen ke ztrátě čtyř šestin majetku a poté, co odmítl přestoupit na katolickou víru, byl vypovězen z Čech (1627). Odešel s celou svojí rodinou, následován dalšími litoměřickými měšťany. Měsíc po jejich odchodu údajně zbylo v Litoměřicích 165 prázdných domů. Marně se pak snažil vymoci zpět zbytky svého litoměřického majetku.

Žil v Perně, odkud byl roku 1631 luteránským knězem vypovězen. Poté žil v Drážďanech, Lipsku, až se usadil v polské Toruni (patrně okolo roku 1635), kde se stal profesorem (1647) a později i vizitátorem tamního gymnázia.

Dílo

  • Respublica Bojema - O státě českém (1634), latinský spis, psaný encyklopedickým způsobem. Podal zde celkový výklad o českém království před rokem 1620. Kniha je určena k obraně protestantů. V Čechách vyšlo dílo nejprve německy teprve v roce 1792, česky dokonce až v roce 1893. Některé jeho myšlenky i dnes znějí současně: „Čech po většině s obdivem následuje všecko cizí, kdežto, co doma ve vlasti vzniká, posuzuje povýšeně a pohrdlivě.“
  • Okřik (Proti hostinským, v Čechách se do kostelů tlačícím jazykům na nedbalého Čecha učiněný okřik, jež léta Páně 1618 sepsal přirozeného jazyka svého milovný Čech Sanctius LaMprus) - spis na obranu českého jazyka. Dílo podepsal pseudonymem vzniklým záměnou pořadí písmen latinské verze svého jména M. Paulus Strancius). Vydáno také v Praze roku 1953 pod názvem Český stát - Okřik

Zajímavost

Jméno Pavla Stránského bylo umístěno pod okny Národního muzea v Praze spolu s mnoha dalšími, viz Dvaasedmdesát jmen české historie.

Odkazy

Literatura

  • Ernest Denis, Čechy po Bílé hoře, I, 4, Praha 1931

Související články

Externí odkazy