Kourou: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Thijs!bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: pt:Kourou
m oprava wikiodkazu
Řádek 1: Řádek 1:
'''Kourou''' je [[město]] a [[komuna]] v [[Jižní Amerika|Jižní Americe]], ve [[Francouzská Guyana|Francouzské Guyaně]], kde se nachází jediný francouzský [[kosmodrom]] – [[Centre Spatial Guyanais]] (Guyanské kosmické centrum); město samotné má asi 20 000 obyvatel.
'''Kourou''' je [[město]] a [[komuna]] v [[Jižní Amerika|Jižní Americe]], ve [[Francouzská Guyana|Francouzské Guyaně]], kde se nachází jediný francouzský [[kosmodrom]] – [[Guyanské kosmické centrum]] (''Centre Spatial Guyanais''); město samotné má asi 20 000 obyvatel.


=== Kosmodrom ===
=== Kosmodrom ===

Verze z 1. 4. 2007, 22:01

Kourou je město a komuna v Jižní Americe, ve Francouzské Guyaně, kde se nachází jediný francouzský kosmodromGuyanské kosmické centrum (Centre Spatial Guyanais); město samotné má asi 20 000 obyvatel.

Kosmodrom

Kosmodrom vznikl roku 1964, kdy francouzská vláda potřebovala najít náhradu za kosmodrom Hammaguir v Alžírsku. Dnes ho využívá hlavně ESA – Evropská kosmická agentura. Kourou bylo zvoleno za umístění nového kosmodromu právě proto, že se nachází velmi blízko rovníku, což snižuje náklady na provoz raket.