Augustus z Prima Porty: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Závěrečné detaily
Jan kozak (diskuse | příspěvky)
m čeština
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Augustus of Prima Porta (2984423197).jpg|náhled|Socha Augusta z Prima Porty ve Vatinkánském muzeu. ]]
[[Soubor:Augustus of Prima Porta (2984423197).jpg|náhled|Socha Augusta z Prima Porty ve Vatinkánském muzeu. ]]
 Socha '''Augusta z Prima Porty '''(Italsky: ''Augusto di Prima Porta'') je 2,03m vysoká mramorová '''socha''' [[Augustus|císaře Augusta]], která byla objevena 20. dubna, 1863 v budově [[Villa di Livia]]. Tato socha je nyní vystavena v Braccio Nuovo (nové křídlo) [[Vatikánská muzea|Vatikánského muzea]]. 
 Socha '''Augusta z Prima Porty '''(Italsky: ''Augusto di Prima Porta'') je 2,03 m vysoká mramorová '''socha''' [[Augustus|císaře Augusta]], která byla objevena 20. dubna 1863 v budově [[Villa di Livia]]. Tato socha je nyní vystavena v Braccio Nuovo (nové křídlo) [[Vatikánská muzea|Vatikánského muzea]]. 


== Originál ==
== Originál ==
Datum vyrobení této sochy je často zpochybňováno a diskutováno. Podle některých to je kopie originální bronzové sochy<ref name="zanker">Zanker, P. (1988) ''The power of images in the age of Augustus''. </ref> Sochař původní sochy mohl být Řek.<ref name="Wood">Woodford, Susan. (1982) ''The Art of Greece and Rome''. </ref> Originální socha byla věnována senátem [[Augustus|Augustovi]] spolu s dalšími vysokými poctami v roce 20BC (před naším letopočtem). [[Mramor|Mramorová]] kopie kterou dnes známe byla nalezena v jeho manželčiné vile [[Villa di Livia]]. 
Datum vyrobení této sochy je často zpochybňováno a diskutováno. Podle některých to je kopie originální bronzové sochy<ref name="zanker">Zanker, P. (1988) ''The power of images in the age of Augustus''. </ref> Sochař původní sochy mohl být Řek.<ref name="Wood">Woodford, Susan. (1982) ''The Art of Greece and Rome''. </ref> Originální socha byla věnována senátem [[Augustus|Augustovi]] spolu s dalšími vysokými poctami v roce 20BC (před naším letopočtem). [[Mramor|Mramorová]] kopie, kterou dnes známe, byla nalezena v jeho manželčiné vile [[Villa di Livia]]. 


== Vzhled ==
== Vzhled ==

Verze z 22. 4. 2016, 14:00

Socha Augusta z Prima Porty ve Vatinkánském muzeu.

 Socha Augusta z Prima Porty (Italsky: Augusto di Prima Porta) je 2,03 m vysoká mramorová socha císaře Augusta, která byla objevena 20. dubna 1863 v budově Villa di Livia. Tato socha je nyní vystavena v Braccio Nuovo (nové křídlo) Vatikánského muzea

Originál

Datum vyrobení této sochy je často zpochybňováno a diskutováno. Podle některých to je kopie originální bronzové sochy[1] Sochař původní sochy mohl být Řek.[2] Originální socha byla věnována senátem Augustovi spolu s dalšími vysokými poctami v roce 20BC (před naším letopočtem). Mramorová kopie, kterou dnes známe, byla nalezena v jeho manželčiné vile Villa di Livia

Vzhled

Augustus je zobrazen jako velitel, je oblečen v armádní výzbroji. Sochaři jeho obličej idealizovali. Na hrudi má motiv vítězství Římanů nad Parthy.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Augustus of Prima Porta na anglické Wikipedii.

  1. Zanker, P. (1988) The power of images in the age of Augustus.
  2. Woodford, Susan. (1982) The Art of Greece and Rome.