Eskrima: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
delink nesmysl odk, portál, eo jen k propagaci , bez zdrojů
Řádek 14: Řádek 14:
* [[AVSE]]
* [[AVSE]]
* [[EWTO]]
* [[EWTO]]
* [[IKAEF]]


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 8. 4. 2016, 09:29

Eskrima je filipínské bojové umění pro veřejnost zvláště charakterizované bojem se zbraněmi tyčí (mečem, mačetou) a nožem. Ovšem neméně účinné zůstává i jako boj beze zbraně. Eskrimu je potřeba chápat jako princip bojových technik a reakcí, který lze aplikovat za použití jakýchkoliv předmětů k vlastní sebeobraně (tužka, deštník apod.)

K pojmenování stylu se užívá též termínů Arnis de mano nebo Kali.

Filípínská bojová umění v Česku

První veřejnou školu FMA v Česku otevřel na jaře roku 1990 Ivan Rzounek v Praze, který studoval "Inosanto Kali" a "Latosa Escrima" v zahraničí. Latosa Escrima je poměrně známá především díky jejímu částečnému zařazení do výuky škol zabývajících se Wing Tsun, kde jde však o značně modifikovanou verzi původních stylů. Latosa Escrima je nyní v Česku vyučována výhradně ve školách Czech WingTsun Association. Kromě toho existují v Česku i školy výhradně zaměřené na eskrimu, jako například škola Combat Serrada Escrima Czech Republic, škola Dipenshi vyučující Pekiti-Tirsia Kali, nebo škola Modern Arnis.

Upravená Latosa Eskrima se vyučuje také v organizaci AVSE, kde je však styl znám pod názvem Skirmen, a vyučuje se společně s čínským bojovým uměním Wing Chun.

Související články

Externí odkazy