Konstance Habsburská: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Sjednocení manžela, panovníka a chotě v infoboxu, výmaz nadbytečných partnerů
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Odstranění pravděpodobně duplicitního parametru
Řádek 4: Řádek 4:
| titul =královna polská a velkokněžna litevská
| titul =královna polská a velkokněžna litevská
| obrázek = Konstancja Austriaczka 1.jpg
| obrázek = Konstancja Austriaczka 1.jpg
| popisek = Konstance Habsburská
| popisek = Konstance Habsburská <br />portrét z roku 1610
| popisek =Konstance Habsburská <br />portrét z roku 1610
| vláda =[[1605]]–[[1631]]
| vláda =[[1605]]–[[1631]]
| sňatek =11. prosince 1605
| sňatek =11. prosince 1605

Verze z 31. 3. 2016, 13:13

Šablona:Infobox - panovnice Konstance Habsburská (24. prosince 1588, Graz10. července 1631, Varšava) byla dcera arcivévody Karla II. Štýrského, bratra císaře Maxmiliána II. Habsburského, polská královna a druhá žena Zikmunda III. Vasy, matka krále Jana Kazimíra II. Vasy.

Biografie

Původ a mládí

Erb Konstance Habsburské

Konstance se narodila jako třinácté dítě (osmá dcera) z patnácti potomků habsburského arcivévody Karla II. Štýrského a jeho manželky Marie Anny Bavorské (jež byla jeho sestřenicí), jejími prarodiči z otcovy strany byli Ferdinand I. Habsburský a Anna Jagellonská, z matčiny pak Albrecht V. Bavorský a Anna Habsburská.

Konstance vyrůstala obklopena velkou rodinou. Mezi jejími sourozenci byli císař Ferdinand II. Štýrský, Anna Habsburská (manželka polského krále Zikmunda III. Vasy) či španělská královna Markéta Habsburská (manželka španělského krále Filipa III.). Stejně jako jejím sestrám se jí dostalo pečlivé výchovy, samozřejmě v katolické víře. Kromě své mateřštiny (němčiny) znala latinu, španělštinu, italštinu i polštinu. Poslední jazyk se naučila po své korunovaci polskou královnou, nepoužívala ho však často. Byla velmi hudebně nadaná a komponovala drobné skladby; zpěvu ji vyučoval italský skladatel a dirigent Asprilio Pacelli. Byla velmi zbožná a platila za mírnou a dobromyslnou.

Polská královna

Zikmund III. Vasa se s Konstancí oženil 11. prosince roku 1605, více než sedm let po smrti své první ženy, Konstanciny sestry Anny (zemřela 10. února roku 1598). Nové manželství krále s přísně katolickou sestrou císaře Ferdinanda II. obavy z následného vlivu španělských jezuitů a papežské monarchie způsobilo v Polsku značný politický neklid. Když vypukla třicetiletá válka, stal se Zikmund spojencem katolického císařského domu.

Brzy po svatbě si novomanželka získala vliv na královu politiku. Stala se horlivou zastánkyní Habsburků na polském dvoře, měla vliv na udělování úřadů dvorských, duchovních i senátorských; aby posílíla svou pozici, vdávala své dvorní dámy za významné magnáty. Byla zapálenou katoličkou, účastnila se dvou mší denně, četla modlitební knížky i breviáře. Podporovala literaturu, poesii i výtvarné umění, pro své děti financovala stavbu řady paláců ve Varšavě (nedochoval se bohužel ani jeden, buď shořely, nebo byly zničeny).

Během obléhání Smolenska strávila Konstanze dva roky ve Vilniusu. Za jednoho místního zuřivého požáru zastavila své zachráněné klenoty, aby měla z čeho živit svůj personál. Během morové epidemie ve Varšavě zásobovala přes tři měsíce chudé jídlem i ošacením.

Svému nejstaršímu synovi Janu Kazimírovi chtěla zajistit trůn a obejít tak nároky Vladislava, Zikmundova syna z jeho prvního manželství s její sestrou Annou, tento její plán však nevyšel (Jan Kazimír sice byl sejmem zvolen králem, ale až po smrti Vladislavově v roce 1648). Konstance počítala i s touto alternativou a koupila Żywiecké panství, aby po její smrti byli její synové zabezpečeni.

Zemřela na mrtvici 10. července roku 1631. Její manželství se Zikmundem platilo za šťastné a její smrt Zikmunda těžce zasáhla.

Anna byla pohřbena v podzemí vasovské kaple ve wawelské katedrále v Krakově.

Potomci

Z manželství Konstance a Zikmunda III. vzešlo sedm potomků, dva z nich však zemřeli v útlém věku.

  1. Jan Kazimír (16071608),
  2. Jan II. Kazimír (16091672), panoval v letech 16481668,
  3. Jan Albert (16121634),
  4. Karel Ferdinand (16131655),
  5. Alexandr Karel (16141634),
  6. Anna Konstance (*/† 1616),
  7. Anna Kateřina Konstance (16191651).

Vývod předků

Odkazy

Literatura

Externí odkazy

Polská královna
Předchůdce:
16051631
Konstance Habsburská
Nástupce:
Litevská velkokněžna
Předchůdce:
16051631
Konstance Habsburská
Nástupce: