Si Ťin-pching: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 81.0.251.250 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je Zoner60
→‎Biografie: PRAVDA ZSSSSSr
Řádek 85: Řádek 85:
== Události okolo Si Ťin-pchinga ==
== Události okolo Si Ťin-pchinga ==
=== 2012 ===
=== 2012 ===
14. únor 2012 - Si Ťin-pching v otázce [[Korejská válka|korejské války]] ([[1950]]–[[1953]]) nedávno{{Kdy?}} obviňoval z jejího začátku [[Spojené státy americké|Spojené státy]], které podle něho ''„ignorovaly vícenásobná varování čínské vlády... a spustily letecké nálety, aby bombardovaly naše města a vesnice na Severovýchodě a přenesly válku do teritoria nově založené [[Čínská lidová republika|Čínské lidové republiky]]“''.<ref name="Poznejte Si Ťin-pchinga"/>{{doplňte zdroj}} Podle historických faktů se jedná o nesprávné označení, které přepisuje dějiny do zkreslených událostí.
14. únor 2012 - Si Ťin-pching v otázce [[Korejská válka|korejské války]] ([[1950]]–[[1953]]) nedávno{{Kdy?}} obviňoval z jejího začátku [[Spojené státy americké|Spojené státy]], které podle něho ''„ignorovaly vícenásobná varování čínské vlády... a spustily letecké nálety, aby bombardovaly naše města a vesnice na Severovýchodě a přenesly válku do teritoria nově založené [[Čínská lidová republika|Čínské lidové republiky]]“''.<ref name="Poznejte Si Ťin-pchinga"/>{{doplňte zdroj}} Podle historických faktů se jedná o nesprávné označení, které přepisuje dějiny do zkreslených událostí. Podle naší školy Čínané chtějí, aby všichni byli tak žlutí, jak naše trička z Číny.


14. února [[2012]] - Si Ťin-pchinga přivítali na čtyřdenní návštěvě [[Spojené státy americké|USA]] při příjezdu do [[Bílý dům|Bílého domu]] protestující demonstranti ze skupin pronásledovaných v [[Čínská lidová republika|Číně]] - [[Tibet|Tibeťané]], praktikující [[Falun Gong]]u, [[Tchaj-wan]]ci a lidsko-právní aktivisté. Jedná se o první živý protest směřovaný vůči osobě viceprezidenta Si Ťin-pchinga při příležitosti jeho první návštěvy [[Washington, D.C.|Washingtonu]].<ref name="Protesty USA">{{Citace elektronické monografie
14. února [[2012]] - Si Ťin-pchinga přivítali na čtyřdenní návštěvě [[Spojené státy americké|USA]] při příjezdu do [[Bílý dům|Bílého domu]] protestující demonstranti ze skupin pronásledovaných v [[Čínská lidová republika|Číně]] - [[Tibet|Tibeťané]], praktikující [[Falun Gong]]u, [[Tchaj-wan]]ci a lidsko-právní aktivisté. Jedná se o první živý protest směřovaný vůči osobě viceprezidenta Si Ťin-pchinga při příležitosti jeho první návštěvy [[Washington, D.C.|Washingtonu]].<ref name="Protesty USA">{{Citace elektronické monografie

Verze z 29. 3. 2016, 11:26

Šablona:Infobox Politik Si Ťin-pching (zjednodušená čínština: 习近平; tradiční čínština: 習近平; pinyin: Xí Jìnpíng; nar. 1. června 1953 Peking) je čínský komunistický politik, od března 2013 čínský prezident a od listopadu 2012 generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Číny a předseda Ústřední vojenské komise. Z titulu své funkce je členem stálého výboru politbyra Ústředního výboru Komunistické strany Číny.

V letech 2008–2013 zastával úřad viceprezidenta Čínské lidové republiky.

Biografie

Narodil se v roce 1953 v Pekingu, ale podle čínských zvyklostí je uváděna provincie Šen-si, odkud pochází jeho rodina. Otec Si Čung-sün, hrdina Dlouhého pochodu, se podílel na založení partyzánského komunistického hnutí v provincii, po založení komunistické Čínské lidové republiky stanul ve vysokých funkcích, v letech 1959–1962 byl místopředsedou vlády. Později, během kulturní revoluce, byl uvězněn, po rehabilitaci stál v čele provincie Kuang-tung.

Spolu s prezidentem Georgem W. Bushem, 2008.

Na pekingské univerzitě Čching-chua vystudoval chemické inženýrství. Podle internetové Čínské encyklopedie China ABC postgraduálně absolvoval marxistické teorie a ideologicko-politickou pedagogiku na Fakultě humanitních a sociálních věd Univerzity Čching-chua a následně získal titul doktor práv.[1] V komunistické straně, do které vstoupil v roce 1974, postupně zastával několik vedoucích pozic. Stal se tajemníkem Če-ťiangského provinčního výboru, tajemníkem městského výboru v Šanghaji a působil také jako guvernér provincií Fu-ťien a Če-ťiang. V současnosti má ve své gesci politiku Hongkongu a Macaa.

Vyjadřuje tvrdý odmítavý postoj ke korupci a je nakloněn tržním reformám. V době, kdy byl guvernérem provincie Fu-ťien, se zasadil o investiční stimuly pro tchaj-wanské podnikatele. V roce 2008 řídil přípravy letních olympijských her v Pekingu.[2] Časopis Time jej roku 2009 zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí na světě.[3]

Do listopadu 2012 zastával pozici místopředsedy Ústřední vojenské komise a byl ředitelem Ústřední stranické školy.[4] V říjnu 2010 zasedání Ústředního výboru KS Číny došlo k závěru, že v roce 2012 nahradí prezidenta Chu Ťin-tchaa v klíčových pozicích a stane se novým čínským vůdcem,[5] k čemuž také na sjezdu strany došlo.

Jeho dcera k roku 2010 studovala na Harvardově univerzitě. Žena z druhého manželství, Pcheng Li-jüan, byla kdysi známou zpěvačkou. Nyní působí jako ředitelka tanečního a pěveckého vojenského souboru. Její hodnost je generálmajor.[4]

Události okolo Si Ťin-pchinga

2012

14. únor 2012 - Si Ťin-pching v otázce korejské války (19501953) nedávno[kdy?] obviňoval z jejího začátku Spojené státy, které podle něho „ignorovaly vícenásobná varování čínské vlády... a spustily letecké nálety, aby bombardovaly naše města a vesnice na Severovýchodě a přenesly válku do teritoria nově založené Čínské lidové republiky.[4][zdroj?] Podle historických faktů se jedná o nesprávné označení, které přepisuje dějiny do zkreslených událostí. Podle naší školy Čínané chtějí, aby všichni byli tak žlutí, jak naše trička z Číny.

14. února 2012 - Si Ťin-pchinga přivítali na čtyřdenní návštěvě USA při příjezdu do Bílého domu protestující demonstranti ze skupin pronásledovaných v Číně - Tibeťané, praktikující Falun Gongu, Tchaj-wanci a lidsko-právní aktivisté. Jedná se o první živý protest směřovaný vůči osobě viceprezidenta Si Ťin-pchinga při příležitosti jeho první návštěvy Washingtonu.[6][zdroj?]

15. února 2012 - Si Ťin-pching připustil na čtyřdenní návštěvě USA, že má jeho země v dodržování lidských práv jisté rezervy, na druhou stranu uvedl, že komunistická strana udělala v této oblasti pokroky. Na téma lidských práv vedl obdobný rozhovor s americkým viceprezidentem Joem Bidenem a ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.[7] Jeho výroky jsou ve světle předcházejících událostí některými skupinami označovány za propagandu neshodující se s fakty. Zejména se jedná o Tibeťany[8][9] a praktikující Falun Gongu.[10]

Údajné zmizení v září 2012

V září 2012 světová média informovala, že od 1. září se zdá, že se Si Ťin-pching neúčastní veřejného života, jelikož nebyl přítomen na mnoha naplánovaných schůzkách se světovými politiky a přinejmenším jedné důležité schůzi Komunistické strany Číny.[11][12][13] Jeho absence nebyla vysvětlena a na některých čínských blozích je zablokováno vyhledávání jeho jména.[11][14]

Odkazy

Reference

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Ťin-pching Si na slovenské Wikipedii a Xi Jinping na anglické Wikipedii.

  1. czech.cri.cn, Si Ťin-pching, přístup: 21.1.2011
  2. www.olympic.sk
  3. www.time.com, 2009
  4. a b c ROBERTSON, Matthew. Poznejte Si Ťin-pchinga, budoucího vůdce Číny [online]. velkaepocha.sk [cit. 2012-02-19]. Dostupné online. 
  5. Čína zná jméno pravděpodobného nástupce současného vůdce, zpravy.rozhlas.cz, 18.10.2010
  6. Si Ťin-pchinga přivítaly před Bílým domem protesty (video) [online]. Velká Epocha a televize NTD [cit. 2012-02-19]. Dostupné online. 
  7. Lidská práva ctíme, trvá na svém čínský viceprezident [online]. centrum.cz [cit. 2012-02-19]. Dostupné online. 
  8. FANG, Sophia; SOMMER, Gisela. Udělejte si pořádek nebo vás potrestáme, hrozí Peking svým úředníkům v Tibetu [online]. velkaepocha.sk [cit. 2012-02-19]. Dostupné online. 
  9. FANG, Sophia; SOMMER, Gisela. USA: Senátoři představili rezoluci za okamžité zastavení represí v Tibetu [online]. velkaepocha.sk [cit. 2012-02-19]. Dostupné online. 
  10. Falun Gong upozorňuje na nezákonnou činnost komunistické strany při návštěvě Si Ťin-pchinga v USA [online]. velkaepocha.sk [cit. 2012-02-19]. Dostupné online. 
  11. a b China's absent Vice-President Xi Jinping prompts rumours [online]. BBC News, 2012-09-10 [cit. 2012-09-11]. Dostupné online. 
  12. Ian Johnson. China’s Presumptive New Leader Is Mysteriously Absent. www.nytimes.com. New York Times, 2012-09-10. Dostupné online [cit. 2012-09-11]. 
  13. Malcolm Moore. Mystery over whereabouts of China's leader-in-waiting Xi Jinping [online]. Daily Telegraph, 2012-09-10 [cit. 2012-09-11]. Dostupné online. 
  14. Victor Mair. Where's Xi? [online]. Language Log, 2012-09-10 [cit. 2012-09-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy

Šablona:Prezidenti Číny