INTERFET: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
formulace, přeskupení apod.
m wiki
Řádek 14: Řádek 14:
===Technika===
===Technika===
====Pozemní====
====Pozemní====
Vojskům sloužila [[obrněné vozidlo|obrněná vozidla]] sloužila [[M 113]] v počtu 110 ks a [[ASLAV]] v počtu 29 ks. Jako těžké zbraně byly k dispozici [[minomet]]y [[ráže]] [[81 mm]]. Ve výzbroji vojsk se nacházely [[Pistole]] [[Browning HP]], ú[[útočná puška|točné pušky]] [[Steyr AUG]], [[Kulomet]]y [[L7]] a [[M242]] a [[Granátomet]]y [[M79]].
Vojskům sloužila [[obrněné vozidlo|obrněná vozidla]] sloužila [[M113]] v počtu 110 ks a [[ASLAV]] v počtu 29 ks. Jako těžké zbraně byly k dispozici [[minomet]]y [[ráže]] 81 mm. Ve výzbroji vojsk se nacházely [[pistole]] [[Browning HP]], [[útočná puška|útočné pušky]] [[Steyr AUG]], [[kulomet]] [[L7]] a kanon [[M242]] a [[granátomet]]y [[M79 (granátomet)|M79]].


====Vzdušná====
====Vzdušná====
Mise se účastnily [[Vrtulník]]y [[OH-58 Kiowa]], [[UH-60 Black Hawk]] a [[SH-3 Seaking]] a byly při ní nasazeny také [[bezpilotní letoun|bezpilotní]] průzkumné [[letoun|letouny]] zaplacené nadnárodními ropnými společnostmi.
Mise se účastnily [[Vrtulník]]y [[OH-58 Kiowa]], [[UH-60 Black Hawk]] a [[Sikorsky SH-3 Sea King|SH-3 Sea King]] a byly při ní nasazeny také [[bezpilotní letoun|bezpilotní]] průzkumné [[letoun|letouny]] zaplacené nadnárodními ropnými společnostmi.


====Námořní====
====Námořní====

Námořní podporu zajišťovaly 2 [[Fregata|fregaty]].
Námořní podporu zajišťovaly 2 [[Fregata|fregaty]].


==Související články==
==Související články==

*[[Východní Timor]]
*[[Východní Timor]]
*[[Seznam mírových operací OSN]]
*[[Seznam mírových operací OSN]]

{{commonscat|INTERFET}}
==Externí odkazy==
*{{commonscat|INTERFET}}


[[Kategorie:Mírové mise OSN]]
[[Kategorie:Mírové mise OSN]]

Verze z 15. 3. 2016, 13:56

INTERFET (International Forces East Timor) probíhající od září 1999 do února 2000 byla druhou mezinárodní misí ve státu Východní Timor. Během ní působilo na Timoru celkem 5000 zahraničních vojáků a 1300 policistů.

Na INTERFET navázala policejní mise UNTAET.

Situace

V roce 1999 na základě referenda organizovaného OSN po podepsání dohody mezi Indonésií a Portugalskem se 78% obyvatel vyjádřilo pro nezávislost Východního Timoru na Indonésii. V období před referendem a během něj bylo milicemi FALINTIL (Forcas Armadas de Libertacao Nacional de Timor Leste) zabito až desetitisíce civilistů. Během těchto bojů bylo zničeno až 70 % infrastruktury a zavládl hladomor.

Mezinárodní intervence

Australští vojáci ve městě Dilí

Ooperace INTERFET navázala na operaci UNAMET (červen – říjen 1999), která však byla spojena pouze s organizováním referenda. Po vlně nepokojů, které vznikly proti osamostatnění Východního Timoru, se OSN rozhodla vyslat na ostrov mírovou misi. Jednotka se skládala z hlavních sil, které tvořily vojska

Dále se mise účastnily vojáci z Itálie, Pákistánu, Argentiny, Fidži, Bangladéše, Korey a Malajsie.

Technika

Pozemní

Vojskům sloužila obrněná vozidla sloužila M113 v počtu 110 ks a ASLAV v počtu 29 ks. Jako těžké zbraně byly k dispozici minomety ráže 81 mm. Ve výzbroji vojsk se nacházely pistole Browning HP, útočné pušky Steyr AUG, kulomet L7 a kanon M242 a granátomety M79.

Vzdušná

Mise se účastnily Vrtulníky OH-58 Kiowa, UH-60 Black Hawk a SH-3 Sea King a byly při ní nasazeny také bezpilotní průzkumné letouny zaplacené nadnárodními ropnými společnostmi.

Námořní

Námořní podporu zajišťovaly 2 fregaty.

Související články

Externí odkazy