Ted Cruz: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 14: Řádek 14:
V letech 2003 až 2008 zastával v [[Texas]]u funkci zvanou Solicitor General, kterou zřídil úřad nejvyšší státního zástupce, aby dohlížela na odvolání týkající se státu.
V letech 2003 až 2008 zastával v [[Texas]]u funkci zvanou Solicitor General, kterou zřídil úřad nejvyšší státního zástupce, aby dohlížela na odvolání týkající se státu.


V roce 2014 na svém účtu na Twitteru oznámil kandidaturu na [[Prezident Spojených států amerických|prezidenta Spojených států amerických]]. Jakkoliv dosud vyhrál přimárky v některých státech (kupř. ve svém domovském Texasu, dále v [[Iowa|Iowě]], na [[Aljaška|Aljašce]], [[Oklahoma|Oklahomě]] či v [[Maine]]), na svého hlavního soupeře [[Donald Trump|Donalda Trumpa]] však zatím ztrácí okolo 10%.
V roce 2014 na svém účtu na Twitteru oznámil kandidaturu na [[Prezident Spojených států amerických|prezidenta Spojených států amerických]]. Jakkoliv dosud vyhrál přimárky v některých státech (kupř. ve svém domovském Texasu, dále v [[Iowa|Iowě]], na [[Aljaška|Aljašce]], [[Oklahoma|Oklahomě]] či v [[Maine]]), na svého hlavního soupeře [[Donald Trump|Donalda Trumpa]] ztrácí.


== Politická stanoviska==
== Politická stanoviska==

Verze z 9. 3. 2016, 21:06

Šablona:Infobox Politik Rafael Edward „Ted“ Cruz (* 22. prosinec 1970 Calgary) je politik za Republikánskou stranu ve Spojených státech amerických, od 3. ledna 2013 federální senátor za stát Texas.

Život

Ted Cruz se narodil v Calgary v Albertě v Kanadě, matkou byla Američanka[zdroj?] Eleanor Wilsonová Cruzová, otcem rodilý Kubánec a bývalý bojovník Fidela Castra Rafael Cruz, který vystudoval v Americe a podnikal v ropném průmyslu.

Střední školu studoval Ted Cruz v Texasu, pak studoval Princetonskou univerzitu, kde získal v roce 1992 titul bakaláře. Během studií se velmi úspěšně účastnil soutěžního debatování na celonárodní úrovni.

Kariéra

Následně studoval právo na Harvardově univerzitě, kde získal v roce 1995 titul doktora práv. Navázal prací refendáře, nejprve v roce 1995 u odvolacího soudu, pak v roce 1996 u Nejvyššího soudu pod soudcem Williamem Rehnquistem.

Pak pracoval v letech 1997–1998 jako právník v soukromé firmě. V roce 1999 se zapojil do politiky, když se podílel na prezidentské kampani George W. Bushe jako právní poradce. Podílel se i na přípravě podkladů za Bushovu stranu, když o výsledku prezidentských voleb v roce 2000 musel rozhodovat soud.

V letech 2003 až 2008 zastával v Texasu funkci zvanou Solicitor General, kterou zřídil úřad nejvyšší státního zástupce, aby dohlížela na odvolání týkající se státu.

V roce 2014 na svém účtu na Twitteru oznámil kandidaturu na prezidenta Spojených států amerických. Jakkoliv dosud vyhrál přimárky v některých státech (kupř. ve svém domovském Texasu, dále v Iowě, na Aljašce, Oklahomě či v Maine), na svého hlavního soupeře Donalda Trumpa ztrácí.

Politická stanoviska

Ted Cruz se ideologicky řadí k silně pravicovému křídlu Republikánské strany, hlavní jádro jeho voličů tak tvoří konzervativní protestanté obvykle z jižních států. Cruz se netají kritikou federální vlády ve Washingtonu (dlouhodobě např. podporuje zrušení federálního daňového úřadu), dále odmítá odluku státu od církve a soustavně odmítá negativní vliv člověka na globální oteplování. Ostře vystupuje proti některým mezinárodním dohodám. V zahraničněpolitických otázkách by jako potencionální prezident prosazoval unilateralistická řešení světových krizí a silně konfrontační politiku podobnou politickému konceptu George Bushe (tzv. Bushova doktrína), která zahrnovala rozšíření globálních zájmů Spojených států v její úloze supervelmoci.

Cruz patří k nejhlasitějším kritikům Obamovy politiky (byl např. jedním z klíčových politiků, jež se důrazně postavili proti Obamovu návrhu zdravotní reformy). Jeho ultrakonzervativním stanoviskům se dostává podpory např. od Sarah Palinové či Randa Paula, naopak kupř. John McCain, neúspěšný kandidát na prezidenta z roku 2008, se s Cruzovými radikálními názory neztotožňuje, podobně jako celá řada Cruzových republikánských kolegů ze Senátu.

Rodinný život

V roce 2001 se oženil s Heidi Nelsonovou (1972), úspěšnou investiční manažerkou z Californie, s níž setkal během práce na prezidentské kampani George Bushe v roce 2000. Mají spolu dvě děti, Caroline (2008) a Catherine (2011).

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ted Cruz na anglické Wikipedii.