Markrabství Istrie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 107: Řádek 107:


== Související články ==
== Související články ==
* [[Istrie]]
* [[Istrie (poloostrov)]]
* [[Seznam istrijských markrabat]]
* [[Seznam istrijských markrabat]]
* [[Slovinská historická území]]
* [[Slovinská historická území]]

Verze z 3. 3. 2016, 11:09

Šablona:Infobox zaniklý stát

Markrabství Istrie nebo Istrijská marka je označení pro zaniklý útvar rozkládající se na poloostrově Istrie a přilehlých ostrovech.

Dějiny

Od roku 976 tvořila oblast Istrie zvláštní marku tehdejšího Korutanského vévodství. Později po roce 1209 se města na západním pobřeží ocitla pod nadvládou Benátek.

V roce 1420 byla Istrijská marka definitivně rozdělena mezi Benátskou republiku (jihozápadní část) a Habsburky (severovýchodní část), kteří přijali titul istrijského markraběte do své titulatury. Ti ale již od roku 1374 ovládali velkou část vnitrozemí poloostrova.

Istrie byla opět sjednocena až v roce 1797 tzv. Mírem v Campo Formio, kdy západní benátská část přešla do rakouských rukou a byla připojena ke stávající rakouské korunní zemi Markrabství Istrie. Tímto mírem získalo Rakousko ale také Benátsko a Dalmácii.

Od roku 1861 byla Istrie samostatnou korunní zemi Rakouského císařství, od roku 1867 v Rakouska-Uherska. Disponovala zemskou samosprávou, jejímž nejvyšším orgánem byl Istrijský zemský sněm. Z hlediska státní správy ovšem byla součástí provincie Rakouské přímoří, v níž se dále nalézaly i další dvě korunní země: Terst a Gorice a Gradiška se společným místodržícím.

Součástí Istrie byly v této době následující chorvatské ostrovy:

V současnosti je území bývalého markrabství rozděleno mezi Chorvatsko (jižní a střední část někdejšího Markrabství Istrie) a Slovinsko (severní část bývalého markrabství Istrie).

Související články

Externí odkazy