Jan V. Portugalský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
M-sche (diskuse | příspěvky)
m Typografie
m →‎top: sjednocení iboxů za použití AWB
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox panovník
{{Infobox - panovník
| jméno =Jan V. Portugalský
| jméno =Jan V. Portugalský
| titul =král portugalský a algarve
| titul =král portugalský a algarve

Verze z 14. 2. 2016, 13:22

Jan V. Portugalský
král portugalský a algarve
[[Soubor:|220px|alt=Portrét|Jan V. Portugalský]]
Jan V. Portugalský
Doba vlády9. prosinec 170631. červenec 1750
Narození22. října 1689
Lisabon
Úmrtí31. července 1750 (ve věku 60 let)
Lisabon
PohřbenKlášter São Vicente de Fora
PředchůdcePetr II.
NástupceJosef I.
DynastieBraganza
OtecPetr II.
MatkaMarie Žofie Falcko-Neuburská
PodpisPodpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan V. Portugalský (portugalsky João V de Portugal), zvaný apodado el Magnánimo (Šlechetný) nebo také portugalský král slunce, 22. října 1689, Lisabon31. července 1750, Lisabon, byl portugalský král v letech 17061750 a třináctý vévoda z Braganzy mezi roky 1689–1750.

Život

Nastoupil na trůn po svém otci Petru II., který zemřel v prosinci roku 1706, 1. ledna 1707 byl prohlášen králem.

Jedním z jeho prvních snah bylo upevnit spojení s Velkou aliancí, k níž se jeho otec připojil v roce 1703. Se svými vojenskými jednotkami vtáhl do Kastilie, ale byl zastaven těžkou porážkou, kterou utrpěl 25. dubna 1707 v bitvě u Almansy.

27. října 1708 uzavřel manželství s arcivévodkyní Marií Annou Habsburskou (1683–1754), dcerou římského císaře Leopolda I., aby upevnil svazek s Rakouskem; série nezdařených vojenských tažení, která následovala, skončila uzavřením míru s Francií v roce 1713 a se Španělskem v roce 1715.

Dlouhé kralování Jana V. bylo charakterizováno vzestupem královské moci díky příjmům pocházejícím z brazilských dolů na stříbro a zlato. Polovina každé tuny, která se v dolech vytěžila, byla vlastnictvím koruny; druhá polovina se dělila mezi majitele a veřejnou správu. To umožnilo králi nedbat parlamentu a vládnout jako absolutní monarcha. Kvůli své centralistické politice se musel Jan vypořádat s opozicí různých šlechtických rodů a vlivných členů kléru.

Jako výraz díků a vděčnosti za narození nástupce trůnu, princezny Marie Barbary dal postavit své vlastní "Versailles" – palác Mafra. Ludvík XIV. byl pro něj vzorem, skvělosti francouzského dvora však Jan nikdy nedosáhl.

Jan V. využil část královského pokladu k rozvoji slabé portugalské ekonomiky, podporoval řemesla i vědu a doufal, že jeho království znovu získá prestiž mezi svými evropskými sousedy. Jeho zahraniční politika se řídila jednoduchými a neměnnými pravidly: politická neutralita v evropských konfliktech a jednání s Vatikánem směřující k získání uznání legální moci monarchy.

Tato jednání s Vatikánem skončila v roce 1748 ze strany papeže Benedikta XIV. uznáním Portugalska suverénním státem a udělením titulu "nejzbožnější král". Šest let před obdržením tohoto titulu, v roce 1742, byl Jan raněn mrtvicí, následkem které zůstal ochrnutý na polovinu těla a neschopný zasahovat do politických záležitostí; jeho žena Marie Anna se ujala regentství. Poslední léta jeho života věnoval zbožné činnosti a poskytování služeb kléru. Jeho ekonomická opatření, velmi nepopulární u šlechty, byla neúčinná. Jan V. zemřel v Lisabonu 31. července 1750. Jeho nástupcem se stal jeho syn Josef I. Portugalský.

Děti

Z manželství s Marií Annou vzešli následující potomci:

Kromě těchto legitimních potomků měl i řadu nemanželských dětí, mezi jinými:

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Juan V de Portugal na španělské Wikipedii.